www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Llimona, Citrus limon / Rutaceae
Gestió de l'ambient de postcollita
Les llimones han de ser emmagatzemats en càmeres amb temperatures entre els 10-12ºC, ja que temperatures inferiors provoquen importants danys en el fruit. La humitat s'ha de mantenir el més alta possible, entorn del 95% per evitar la dessecació.

En molts països del món, la majoria dels cítrics són recollits i mantinguts en càmeres amb temperatures entorn dels 2-5ºC. No obstant això les llimones i llimes no poden ser emmagatzemats a temperatures per sota de 10ºC perquè es produeixen danys per fred els quals es manifesten en zones negres, necrosadas en l'escorça. Per això les llimones s'emmagatzemen normalment entre 10-12ºC.

La llimona es recull quan té un color verd clar, acabant-se d'acolorir en magatzematge amb un 95% d'humitat relativa. Aquesta humitat relativa deu mantenir-se tan alta com sigui possible, normalment entre 85 i el 95% per evitar les pèrdues d'aigua que són majors quan l'ambient que envolta a la fruita és sec.

La utilització de atmosferes controlades proporciona alguns beneficis sobre els fruits, no obstant això no és molt utilitzada per l'alt cost.

Contràriament al que es pensa, els canvis interns de qualitat de les llimones durant el magatzematge són bastant significatius. El contingut en suc augmenta al voltant del 16% procedent principalment de l'aigua emmagatzemada en la pell. El contingut en àcids també augmenta i en 4 setmanes el color de la pell canvia de verd clar a groc.
Problemes de postcollita
Els problemes més freqüents solen ser taques negres i vermelles en la pell provocades per danys per fred. Les taques marrons en la pell també apareixen per trencament de les cèl·lules que contenen olis essencials durant el maneig del fruit. Són comuns l'aparició de floridura verda i blava.

- Problemes fisiològics

a) Danys per fred
Inclouen petits clots, taques negres i vermelles en la pell. Aquests danys poden desembocar en la podridura del fruit.

b) Oleocelosis
L'oleocelosis es produeix quan les cèl·lules de la pell que contenen oli es trenquen durant la recol·lecció o el maneig en el camp. L'oli inhibeix la correcta coloració de la llimona i produeix taques en la pell. Un acurat maneig del fruit redueix la incidència d'aquest problema.

c) Envelliment de la pell
La fruita que és collida tarda i portada a magatzems on la hi manté durant llarg temps a baixa temperatura està sotmesa a una excessiva dessecació que produeix un enfosquiment de la pell, al mateix temps que s'estova i s'arruga al voltant de la base.

- Problemes patològics

a) Floridura verda
Causat pel fong Penicillium digitatum el qual penetra per l'escorça fins a envoltar el fruit. Els símptomes comencen per l'aparició d'una zona aquosa en la superfície de la pell seguit pel creixement d'un fong sense color, que temps després es torna color verd.

b) Floridura blava
Causat pel fong Penicillium italicum el qual pot penetrar per la pell sana i estendre's d'una llimona a altres propers. Els símptomes són similars als de la floridura verda però es diferencien que la floridura és blava.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]