www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Xirimoia, Annona cherimola / Annonaceae
Nota: Composició de pes fresc comestibles per 100g.
Valors en format (mín-màx.).
Energia: 62.30 kcal
Greixos: 0.10-0.40 g

Minerals

Calci: 13 mg
Zinc: 0.12 mg
Fòsfor: 0.032 mg
Ferro: 0.40 mg
Manganès: 0.079 mg
Proteïnes: 0.90-2.10 kcal
Carbohidrats: 13.40 g

Vitamines Liposolubles

B1 o Tiamina: 0.04-0.13 mg
B2 o Riboflavina: 0.11 mg
B3 o Niacina: 0.80-1.30 mg
La xirimoia és un fruit d'origen tropical de forma més o menys arrodonida i de pell verda reticulada, que es consumeix per la seva polpa blanca, dolça i molt aromàtica. Es pren principalment crua, encara que també s'empra en melmelades, batuts o gelats. És un aliment ric en vitamines i minerals.
Alimentació i nutrició
La xirimoia resulta útil per a persones amb problemes cardíacs, hepàtics o renals, a causa del seu alt contingut en aigua i el seu baix nivell de greixos.

També pot intervenir en dietes d'adelgazamiento, ja que conté poques calories, encara que sense oblidar que més que altres fruites carnosas. A més resulta de fàcil digestió.
El Fruit
La xirimoia és una fruita tropical de forma oval, cònica, esfèrica o en forma de cor, de 7,5-12,5cm de longitud i amb un pes entre 150g i 1kg. La pell és reticulada i de color verd. La polpa blanca és sucosa, dolç, molt aromàtica i de sabor dolç alguna cosa àcid. Conté nombroses llavors aixafades de color negre de 1cm de longitud.

És un fruit originari dels Andes, des d'on es va estendre per Amèrica Central i alguns països Mediterranis.

Es consumeix sobretot com a fruita fresca. També s'afegeix a macedònies i sorbets i es pot usar per elaborar melmelades, batuts o gelats.

La xirimoia és un aliment ric en vitamines i minerals. Destaca pel seu contingut en vitamines A i C i en fòsfor i calci. És adequada per a persones amb problemes cardíacs, hepàtics o renals.
La planta
El chirimoyo és un arbre petit, que aconsegueix com a molt els 5m d'altura. Les fulles, caduques, són el·líptiques i alguna cosa pilosas en el revés. Les inflorescències presenten tres pètals carnosos que engloben entre 100 i 200 florecillas. El fruit és una infructescència, format per diversos fruits que s'adhereixen entre ells.

La xirimoia pertany a la família de les Annonáceas, i el seu nom científic és Annona cherimola.

La planta és un arbre caducifoli petit, de fins a 5 metres d'altura, que presenta ramificacions baixes. Les fulles són el·líptiques, de vegades alguna cosa arrodonides, amb uns 8-12cm de llarg per 4-6cm d'ample, amb una mica de pilosidad en el revés.

Les inflorescències apareixen solitàries o agrupades en grups de 2 a 3 en les aixelles de les fulles. Presenten tres pètals molt carnosos de color verd crema, que envolten un con que conté de 100 a 200 florecillas.

El fruit és una baya amb nombroses llavors de color negre. Realment és una infructescència, això és, la unió de molts fruits petits que s'adhereixen els uns als altres, formant el que coneixem com a xirimoia.

Aquesta planta és d'origen subtropical, per la qual cosa requereix climes sense grans oscil·lacions tèrmiques, no tolerant les gelades. En moltes de les zones en què ha estat introduïda és necessari realitzar la pol·linització artificialment, per rendibilitzar el cultiu aconseguint un major nombre de fruits.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]