www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Nabiu, Vaccinium myrtllus / Ericaceae
Gestió de l'ambient de postcollita
Els nabius es poden conservar a 0ºC i 90-95% d'humitat durant uns pocs dies. Si s'usen atmosferes modificades amb un 15-20% de diòxid de carboni i un 5-10% d'oxigen es poden conservar més temps.

Els nabius, igual que altres bayas, s'han de conservar a una temperatura propera a 0ºC, amb una humitat relativa del 90-95%. En aquestes condicions poden aguantar durant 2 a 5 dies. Aquesta espècie és sensible a l'etilè, i si s'elimina de la càmera es redueix el desenvolupament de possibles malalties.

L'ús d'atmosferes modificades durant l'empaquetatge i el transport amb vaixell redueix el creixement del fong Botrytis cinerea i altres organismes, i redueix la taxa de respiració i l'estovament dels nabius, per la qual cosa s'allarga la vida poscosecha. Abans d'aplicar aquesta atmosfera cal refredar els fruits. Les condicions adequades són un 15-20% de diòxid de carboni i un 5-10% d'oxigen.
Problemes de postcollita
Entre els problemes que poden sofrir els nabius durant la conservació estan la pèrdua d'aigua, l'aparició de ‘leakers’ i alteracions per un mal maneig de l'atmosfera controlada. El problema principal són les malalties provocades pels fongs Botrytis cinerea i Rhizopus stolonifer.

Els nabius poden sofrir diversos problemes durant el seu emmagatzematge, tals com a alteracions fisiològiques i malalties:

Pèrdua d'aigua: les bayas són molt susceptibles a aquest problema, que es pot minimitzar mantenint una humitat alta juntament amb una temperatura òptima.

Leakers: en la literatura anglesa es denomina així als fruits que es descomponen deixant escapar líquid a l'exterior. Aquest problema pot ser a causa de descomposicions fisiològiques.

Alteracions per atmosferes controlades: si s'exposen les bayas a concentracions d'oxigen per sota del 2% i/ o de diòxid de carboni per sobre del 25% es produeix una pèrdua de sabor i pardeamientos.

Les malalties són la causa principal de pèrdues poscosecha dels nabius. Entre elles estan:

Botrytis cinerea o floridura grisa: aquest fong és un patogen molt comú de les bayas i altres productes. Pot créixer fins a 0ºC.

Rhizopus stolonifer és un altre fong que ataca les bayas. Deté el seu creixement a 5ºC i produeix una espècie de cotó blanc que creix sobre el fruit, sobre el qual apareixen uns punts negres de la grandària de la punta d'una agulla que són els cossos fructífers del fong.

Les mesures de control d'aquests fongs són una ràpida refrigeració i l'ús d'atmosferes riques en diòxid de carboni.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]