www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Borratja, Borago officinalis / Boraginaceae
Nota: Composició de pes fresc comestibles per 100g.
Valors en format (mín-màx.).
Energia: 17 kcal
Greixos: 0.7 g
Proteïnes: 1.8 kcal
Carbohidrats: 1.1 g
Borratja
La borratja és una planta poc conreada, encara que en determinades zones és molt benvolguda. S'aprofiten les seves fulles i tiges tant crus com cuinats. Les flors s'utilitzen com a condiment. Posseeix diverses propietats medicinals, emprant-se a aquest efecte les fulles i les flors.
Alimentació i nutrició
Des de fa molts anys la borratja s'ha utilitzat amb finalitats medicinals, tant les seves fulles com les seves flors. Es pensa que és diurética, sudorífica, antiinflamatoria i depurativa entre altres propietats. La manera d'aplicació és variat, des de cataplasmes a infusions o sucs.
El Fruit
La borratja és una planta poc conreada, encara que en determinades zones és molt benvolguda. S'aprofiten les seves fulles i tiges tant crus com cuinats. Les flors s'utilitzen com a condiment. Posseeix diverses propietats medicinals, emprant-se a aquest efecte les fulles i les flors.

La borratja és una planta que creix silvestre en molts llocs, com a vores de carretera, entre tanques o en zones muntanyenques no gaire altes. En algunes zones és molt benvolguda i és conreada extensament. Actualment es produeix a Europa, encara que és un cultiu molt poc estès. A Espanya es produeix a nivell local a La Rioja i Aragó, on és molt benvolguda.

La planta presenta tiges erectos, cilíndrics i gruixos, amb grans fulles de color verd grisenc. Es consumeixen tant les fulles com les tiges i les flors. Els dos primers es poden consumir crus o cuinats, mentre que les flors i les fulles picades s'usen sobretot per condimentar amanides i altres plats. Es pot adquirir fresca o congelada.

És un producte amb molt baixa aportació calòrica, pel pot ser consumit per persones que realitzen dietes. Aporta vitamines A i C i alguns minerals com a ferro i potassi. Des de molt antic se li han atribuït propietats medicinals a les seves fulles i flors.
La planta
La borratja és una planta rústica que forma una roseta de fulles recobertes de pèls pinchosos. S'aprofiten els peduncles, que són llargs i carnosos.

La borratja pertany a la família de les Boragináceas i el seu nom científic és Borago officinalis. És una planta rústica anual d'uns 30-50cm d'altura, que forma una roseta de fulles oblongas recobertes de vellosidades pinchosas. Els peduncles són llargs i carnosos, i són la part comestible de la planta. Les tiges són erectos, cilíndrics i gruixos.

Les flors són blanques o lleugerament azuladas, amb cinc pètals punxeguts. Durant la floració no pot comercialitzar-se, ja que la planta perd valor comercial.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]