www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Pruna, Prunus domestica / Rosaceae
Pruna
Es distingeixen dos tipus de varietats, les europees que contenen menys aigua i més sòlids solubles, aptes per dessecar i les japoneses, més sucoses per a consum en fresc.

Algunes varietats europees es creu que deriven del Prunus domestica, una prunera silvestre que creix pel Mar Caspi. Un altre avantpassat silvestre de les varietats europees i sud-africanes pot haver estat P. saliciana, a Xina i Japó. A més, els americans han utilitzat la pruna silvestre P. subcordinata, d'Amèrica, creuant-la amb varietats de pruna europea o d'origen asiàtic.

Segons informació del Departament de Cultius Llenyosos de l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Agrícola (EUITA), València, ( http://www.euita.upv.es), la prunera a Espanya es conrea sobretot a Múrcia, Comunitat Valenciana, Andalusia, Aragó, Catalunya i La Rioja. Les varietats que més s'exporten són la Reina Claudia, Santa Rosa i Golden Japan. Altres varietats conreades són Xarxa Beauty, Formosa i Burbank.

Dins de la prunera s'ha de distingir entre la prunera europea i el japonès:

1- La prunera europea (Prunus domestica), els fruits de la qual solen ser de color verd clar (‘Claudias’) o morat (‘Prunas’), al que pertanyen les prunes per assecar, ja que el seu contingut en sòlids solubles és elevat i contenen poca aigua, la qual cosa facilita la deshidratació; les varietats més utilitzades per al seu processament industrial són les del grup d'Ens, com l'Agen d'Ens GF 707. Per exemple a Alacant i Castelló les varietats més conreades són Stanley, Claudias, Ana Spath, President i Giant.

Normalment aquest grup s'adapta bé en regions de tipus de clima més continental per la seva floració, les seves majors exigències d'hores fred i són més rústiques quant a cures.

2- La prunera japonesa (Prunus salicina), amb èpoques de maduració més primerenques i, en general, amb epidermis vermellosa i negra, encara que algunes poden ser de color groc clar pajizo, com la ‘Golden Japan’. El seu contingut en aigua és alt, així que resulta molt sucós. Per exemple en la Ribera alta de la Comunitat Valenciana (Espanya), amb les varietats Xarxa Beauty, Methley, Golden Japan, Formosa, Santa Rosa i Burbank. Es conreen sobretot a les zones més càlides per la seva època de floració, encara que en algunes zones fredes es veuen empeltats ametllers amb la varietat Xarxa Beauty, important pel seu color rosa-fosc i per ser molt precoç.

Els principals països productors de pruna són Xina, Estats Units, Romania i Alemanya.

A EUA, les varietats més conreades són, alfabèticament, Beauty (disponible de finals de maig a principis de juliol), Burbank, Gavina (juny a agost), Golden Japan (gener a maig i juny a agost), June Blood (finals de juny a principis de juliol), Kelsey i Ontario (juliol a setembre).

A Romania la varietat Switzen o Quetsh, originària d'Àsia i que també produeix Alemanya, França i Holanda, està disponible al setembre i octubre.

A Alemanya, les varietats de major difusió són Czar (agost), Ontario (juliol a setembre), Opal (agost) i Switzen (setembre a octubre).

Algunes varietats de prunes:

‘Sungold’
És una varietat japonesa el fruit de la qual és gran i aromàtic i pell de color vermell quan madura. Carn de color groc-taronja i molt sucosa. Varietat sud-africana que pot estar al mercat al febrer i abril.

‘Xarxa Beauty’
És una varietat de prunera japonesa, amb el fruit de forma arrodonida, calibre mitjà gruix, tenint en compte que és una varietat molt precoç. Color de la pell vermell-vermell fosc depenent de l'estat de maduresa. Carn groga, de textura dura i sabor bo. Aguanta manipulació i transport. Arbre molt vigorós de port obert, acte-estèril. L'època de maduració va des de finals de maig a primers de juny. Com a excepció al fet que es conrea la prunera japonesa a les zones més càlides, en la Ribera Alta (Comunitat Valenciana, Espanya), predominen varietats japoneses, més precoces, orientades cap a l'exportació, com és la ‘Xarxa Beauty’ que està substituint progressivament a les varietats Methley, Golden Japan i Formosa.

‘Golden Japan’
Fruit gruixut, groc clar pajizo, pell brillant gruixuda i resistent, carn molt sucosa i agradable que pertany al grup de la prunera japonesa. Fruit resistent al transport. Arbre vigorós i de gran fertilitat. Es conrea a EUA, França, Itàlia i Sud-àfrica, estant disponible des de gener a maig i de juny a agost. A Espanya la recol·lecció és a mitjan juny.

‘Black Amber’
Varietat japonesa, fruit de color negre, grandària gruixuda, forma del fruit rodó una mica aplatat. Polpa de color ambre, carn ferma no adherent a l'os, sabor bo. Resistent a la manipulació. Productiu. Arbre vigorós i de port molt erecto, acte-estèril. Procedeix d'EUA i l'època de maduració és durant l'última setmana de juny en zones càlides.

‘Santa Rosa’
Pruna japonesa el fruit de la qual és de grandària gran, arrodonit i acorazonado. Pell de color vermell intens. Carn groc ambre i carmín clar, tova, molt sucosa, dolça i perfumada, amb sabor que recorda a la maduixa. Arbre de port alçat, mig desenvolupament i molt fèrtil. Parcialment acte-fèrtil. És d'origen americà, però es conrea principalment a França, Itàlia, Espanya i Sud-àfrica. Està disponible de desembre a febrer (Sud-àfrica) i de juny a novembre (en altres països productors). A Espanya la recol·lecció és a mitjan juliol.

‘Regna Claudia Verd’
Pruna europea de grandària mitjana arrodonida, de color verd, polpa fina i sucosa, d'aroma i sabor característics. L'os es desprèn fàcilment de la polpa. Parcialment acte-fèrtil. Excel·lent per a taula, compotes, conserves i melmelades. Es conrea a Bèlgica, França, Anglaterra i Espanya. Disponible a l'agost i setembre. En zones càlides d'Espanya la recol·lecció és al juliol-agost.

‘Regna Claudia d'Oullins’
És una pruna europea. Varietat francesa. Arbre vigorós i productiu. Fruit gran de color verd clar, daurat. Carn pàl·lida molt sucosa i de sabor poc ensucrat. L'os no es desprèn de la carn amb massa facilitat. És una de les varietats més esteses. Varietat polinizadora: Reina Claudia Verd. Maduració durant la segona quinzena de juliol (a Saragossa) i disponible al mercat fins a agost.

‘Angelino’
És una varietat japonesa amb fruit de grandària gran, color vermell fosc i quan madura encara més. De sabor dolç i carn groga. Poc productiu però molt bona conservació del fruit. Maduració des d'intervinguts a la fi de setembre.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]