www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Espinac, Spinacia oleracea / Chenopodiaceae
Beneficis per la salut
Els espinacs, igual que altres hortalisses verdes, són una excel·lent font de magnesi, potassi, el carotenoide provitamina A betacaroteno i el carotenoide no provitamina A luteïna. També és una bona font de vitamina C, vitamina I i folato, una vitamina del grup B. El terme folato deriva del llatí "folium", que significa fulla, ja que originalment es va aïllar aquesta vitamina de la fulla d'espinac.

Les hortalisses verdes són una font important de folato per a la dieta. Tradicionalment, el folato guarda relació amb el desenvolupament normal de les cèl·lules, encara que recentment s'han identificat noves funcions. S'ha constatat que una ingesta de folato més alta del normal és important per gaudir d'un embaràs sa, alhora que també pot protegir contra les malalties cardiovasculars i el càncer, particularment de còlon i de coll de l'úter. El folato intervé en les funcions mentals. Els nens en edat escolar amb un consum de folato insuficient van aconseguir resultats més pobres i romanien atents durant menys temps que aquells amb una ingesta adequada. La gent gran amb un consum insuficient de folato mostra un menor grau d'independència i capacitat funcional en comparació d'aquells el consum dels quals és més satisfactori.

La luteïna, també present en l'espinac, es concentra en una zona de l'ull en concret (el macular) de manera que pot protegir contra processos degeneratius de l'edat en aquest òrgan.
Tradició popular
L'espinac és un remineralizante de gran valor, antiescorbútico, antianémico, tònic cardíac i purificador de les vies digestives, per la qual cosa es recomana el seu ús en els casos d'anèmia, convalescencia escorbuto, senectud, creixement, raquitismo, astènia física i nerviosa, restrenyiment, embaràs i en les dones que pateixen grans pèrdues en els períodes.

Cal desmitificar l'espinac com a valuosa font de ferro, eficaç en el tractament de les anèmies, doncs la veritat és que aquest element sí es troba en grans quantitats, però amb prou feines ho incorpora el nostre organisme.

En ús externs s'usa en cremades, nafres àtones i herpes.

Però els espinacs posseeixen una sèrie de contraindicacions. No han de menjar espinacs per la seva riquesa en purinas i a causa de la formació d'oxalats de potassi i calci, els hepàtics, reumáticos, artríticos, gotosos i els qui pateixin de pedres en els ronyons, així com els propensos a la descalcificació, trastorns inflamatorios gàstrics o intestinals.

Pel seu contingut en sodi, no han de menjar-les persones a les quals se'ls ha recomanat un règim pobre en sal. Els hiperclohídricos han de també abstenir-se, ja que la secretina que contenen exciten intensament la secreció gàstrica.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]