www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Api, Apium graveolens / Umbelliferae
Gestió de l'ambient de postcollita
Api
L'api ha de sotmetre's primer a una pre-refrigeració i després la temperatura òptima de conservació és de 0ªC i la humitat relativa del 90-95%.

L'api es pot conservar des de diverses setmanes fins a, fins i tot, dos o tres mesos a temperatures de 0-1ºC i humitats relatives entre 90 i 95%. La temperatura òptima és de 0ºC i la humitat relativa òptima és de 98-100%. Per ralentir els processos metabòlics de l'api i així allargar la seva vida poscosecha, se sotmeten al procés de pre-refrigeració. Aquesta pot realitzar-se de diverses maneres, per aire fred, per aigua freda (‘hidrocooling’) o per buit (‘vacuum’), sent la més idònia aquesta última, a causa de la seva rapidesa i al fet que pot aplicar-se als apis ja disposats en caixes; el cicle necessari per baixar la temperatura de 21ºC a 8ºC, pot durar uns 13 minuts. Els apis han d'humitejar-se abans d'embutxacar-los per evitar que es dessequin excessivament amb la pre-refrigeració. Si es vol mantenir una bona qualitat no es recomana l'emmagatzematge a temperatures superiors a 5ºC durant més de dues setmanes.

El transport pot realitzar-se en camions frigorífics o no, però assegurant una bona ventilació, depenent de l'època i de la distància al mercat.

Quant als efectes de el etilè, se sap que a baixes temperatures l'api no és molt sensible a nivells reduïts del mateix en l'ambient. No obstant això, si la concentració de etilè és de 10ppm o més, a temperatures superiors a 5ºC, pot produir-se una pèrdua del color verd.

Modificant els nivells dels components de l'atmosfera pot allargar-se el temps de conservació del color verd i controlar-se l'aparició de podridures. La atmosfera controlada per a l'emmagatzematge conjunt d'api i enciam o el seu transport de llarga distància té alguna aplicació comercial. Els elevats nivells de CO2 retarden l'amarilleamiento i podridura de les fulles de l'api, però no es recomana en càrregues mixtes amb enciam, ja que aquesta no tolera les atmosferes enriquides amb CO2. També se sap que es produeixen retards de la senescencia i podridures amb 2-4% d'O2 i 3-5% CO2.
Problemes de postcollita
Els problemes de posrecolección de l'api que pot produir-se són el pansiment, amarilleamiento, diverses podridures causades per fongs i algunes alteracions fisiològiques.

Durant la posrecolección es poden produir alguns canvis en l'api que són deguts a alteracions fisiològiques i altres produïts per malalties.

Els principals problemes posrecolección són els següents:

Pansiment
Es produeix perquè l'api perd aigua; les fulles s'assequen, perdent turgència, canviant la seva textura i també perdent pes. Es recomana sotmetre a l'api a condicions d'humitat relativa alta per retardar aquest procés de pansiment.

Amarilleamiento
Causat per la degradació de la clorofil·la. És un procés que s'associa a la senescencia.

Les principals malalties que els afecten són:

Podridura grisa
Causada pel fong Botrytis cinerea que creix sobretot en els pecíols. L'aspecte dels teixits afectats és primer aquós i lleugerament consistents, després es tornen de color grisenc i s'estoven. Si a més, la humitat relativa és excessivament alta, es recobreixen de micelio grisa que pot propagar-se a les peces adjacents formant nius.

Les atmosferes baixes en oxigen (1,5%) amb un 7,5% de CO inhibeixen el creixement micelial i l'esporulación del fong; també s'obtenen aquests efectes, encara que en menor quantia, si el CO és sustituído per un 4% de CO2

Podridura aquosa
Causada per diversos fongs pertanyents al gènere Sclerotinia. L'atac d'aquests fongs es produeix durant el cultiu, especialment en èpoques plujoses; les plantes afectades no es recol·lecten normalment però algunes es troben en les etapes inicials i no es detecta la infecció pel que durant la posrecolección avança i es produeixen unes taques aquoses toves de color gris clar i vores rosades. El coll i la base de les fulles es recobreixen de micelio blanc rosáceo sobre el qual es desenvolupen els esclerocios, de color negre.

Podridura tova
Causada pel bacteri Erwinia carotovora. Els teixits primer tenen un aspecte aquós i després passen a prendre un color marró i olor desagradable. Si la humitat relativa ambient descendeix el bacteri deté el seu avanç, apareixent la zona afectada seca i enfonsada. En tal caso la malaltia rep el nom de ‘crat rot’.

Cercospora apii
Els símptomes s'inicien amb taques foliares de forma circular i de color groc que després passen a tonalitats marrons. Aquestes taques s'estenen ràpidament, podent arribar a cobrir fulles senceres i pecíols. Després, les taques es tornen de color gris, fins a donar lloc a necrosi foliares.

Mycocentrospora acerina
El fong produeix lesions negres gairebé sempre prop de la base de el pecíol de les fulles més externes. Pot atacar durant el cultiu, produint taques similars a les de Cercospora i també durant la posrecolección.

Alteracions fisiològiques:

Pecíols buits
A causa de la susceptibilitat d'algunes varietats, a les gelades, a la sequera o per sobremaduración en el camp, es produeix l'alteració que comença pels pecíols de les fulles més externes. Si s'emmagatzemen els apis afectats durant molt temps, els sucres es translocan cap als pecíols interiors i ocasiona la mort de les cèl·lules, algodonamiento i ahuecamiento.

Pecíol negre
També es coneix com ‘black-stem’. Freqüentment s'observa que els apis afectats presenten unes línies negres longitudinals sobre els pecíols i si es talla, es poden veure els gots ennegrits. De vegades, les taques negres s'estenen per tota la superfície dels pecíols. Afecta sobretot a les fulles interiors. Una altra alteració els símptomes de la qual són similars és la coneguda com ‘Pencil stripe’ o ‘Ratlles de llapis’, encara que aquesta es presenta ja en camp i el color negre sembla avançar a partir dels nusos.

Les atmosferes amb 3% d'O2 i 2% de CO2 impedeixen pràcticament l'aparició d'aquesta alteració de l'api.

Cor negre
També anomenat ‘blackheart’. S'observa un color marró o negre fosc en les fulles internes. Es produeix per una mala translocació del calci i pot ser a causa d'una elevada salinitat del sòl, disponibilitat excessiva de nitrogen i potassi, falta d'insolació, sòl amb pobre contingut en calci i desequilibri hídric.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]