www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Api, Apium graveolens / Umbelliferae
Api
Els tipus d'apis es diferencien pels seus usos en ‘apis per tallar’, si s'utilitzen les seves fulles aromàtiques i el ‘api de penques’. D'aquest últim existeixen varietats verdes i varietats blanques o acte-blanqueantes.

En funció de la part de la planta que s'aprofiti, es pot distingir entre el ‘api de fulla o de cort’ (Apium graveolens var. secalinum) que es conrea perquè les seves fulles són aromàtiques i el ‘api de tija o de penques’ (Apium graveolens var. dolç). També existeix una varietat conreada per consumir la seva arrel, és el ‘api-nap’ (Apium graveolens var. rapaceum).

En aquelles varietats d'api que es denominen vulgarment ‘apis per tallar’ perquè s'utilitzen les seves fulles com a condiment estarien les varietats De Dinant i D’Anvers Tardif.

En el ‘api de tija o de penques’ es distingeixen dos grups de varietats, els conreessis verds i els daurats o blancs, que també es coneixen com a varietats acte-blanqueantes o Self-Blanching.

Varietats verdes (si es volen obtenir penques ‘blanques’, és necessari aplicar determinades pràctiques com l'aporcado, aplicació de fonguis de plàstic negres o augmentant la densitat de plantació): Verd ple de Pasqua, Verda d’Elne, tipus UTA, tipus Florida, Florimart, tipus Slow Bolting, tipus Pascal, June-Belle, Verd Lepage, Verdon, etc.

Varietats daurades o acte-blanqueantes (més benvolgudes en alguns mercats, a pesar que els seus pecíols són prims i una mica més fibrosos, sent d'inferior qualitat i sabor i posseir menor aptitud per al magatzematge que les varietats verdes): Ple daurat, Daurat Barbier, Golden Self Blanching, Lathom Blanching, Jàson, Celebrity, Selfira, Chatteris, Golden Plume, Golden Spartan, Avon Resister, Avon Pearl i unes altres.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]