www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Herba dels canonges, Valerianella locusta / Valerianaceae
Nota: Composició de pes fresc comestibles per 100g.
Valors en format (mín-màx.).
Energia: 13.40-13.40 kcal
Greixos: 0.36-0.36 g
Fibres: 1.52-1.52 g

Minerals

Calci: 35-35 mg
Zinc: 0.442-0.442 mg
Clor: 70-70 mg
Fòsfor: 49-49 mg
Ferro: 2-2 mg
Magnesi: 13-13 mg
Potasi: 421-421 mg
Sodi: 4-4 mg
Proteïnes: 1.84-1.84 kcal
Carbohidrats: 0.70-0.70 g

Vitamines Liposolubles

A Retinol: 650-650 µg
A Carotenoides: 3.90-3.90 µg
E o Tocoferol: 0.6-0.6 mg

Vitamines Liposolubles

B1 o Tiamina: 0.065-0.065 mg
B2 o Riboflavina: 0.080-0-080 mg
B6 o Piridoxina: 0.25-0.25 mg
B9 o Àcido Fòlic: 35-35 mg
C o Àc. Ascòrbic: 35-35 mg
Es coneix com a herba dels canonges a la planta que porta el mateix nom que les fulles que són utilitzades per a consum humà. Aquestes fulles posseeixen un sabor delicat i lleugerament àcid. Són de color verd clar o fosc i intens i brillant. Solen ser còncaves i estretes cap a la tija o l'arrel, i s'eixamplen en l'àpex. Es disposen formant ramilletes a manera de rosetes. El seu sabor recorda el de les nous i la seva olor és lleugerament àcid.

Es tracta d'una planta silvestre d'origen europeu. Normalment, les que són conreades són de major grandària i més tendres que les silvestres, però les fulles de les silvestres posseeixen un sabor més agradable.
Alimentació i nutrició
El valor energètic de l'herba dels canonges és molt baix, a causa de les poques calories que ofereix. No obstant això el seu consum és molt aconsellable com depurativo, així com per les vitamines i sals minerals que aporta a l'organisme.

A causa de la seva elevada relació potassi-sodi, resulta un aliment adequat per ser inclòs en la dieta dels hipertensos, en casos d'insuficiència cardíaca i arteriosclerosis. També posseeix un gran efecte diurético.
El Fruit
Es coneix com a herba dels canonges (Valerianella olitoria, V. locusta) a la planta que porta el mateix nom que les fulles que són utilitzades per a consum humà. Aquestes fulles posseeixen un sabor delicat i lleugerament àcid. Són de color verd clar o fosc i intens i brillant. Solen ser còncaves i estretes cap a la tija o l'arrel, i s'eixamplen en l'àpex. Es disposen formant ramilletes a manera de rosetes. El seu sabor recorda el de les nous i la seva olor és lleugerament àcid.

Es tracta d'una planta silvestre d'origen europeu. Normalment, les que són conreades són de major grandària i més tendres que les silvestres, però les fulles de les silvestres posseeixen un sabor més agradable.

Igual que totes les plantes (excepte els òrgans de reserva i llavors) està composta principalment per aigua i posseeix poca quantitat d'hidrats de carboni, sent encara menor el seu contingut de proteïnes. El seu valor calòric és molt baix, tan sols 13,40 kcal per cada 100 g de producte fresc. Per això és utilitzada en dietes d'adelgazamiento. El seu valor nutritiu destaca per la quantitat de vitamines i minerals, principalment vitamina A, C i àcid fólico.

Es tracta d'una planta molt perible. Es pot conservar 2 dies en el frigorífic coberta amb un paper absorbent o introduïda en una bossa de plàstic perforada.

Se solen consumir crues formant part d'amanides. Encara que és menys comú, també es poden cuinar a manera de verdures. Antany eren apreciades ja que permetien disposar de verdura fresca a l'hivern, quan solien escassejar els vegetals que podien consumir-se crus. No obstant això, l'inconvenient que presenten és la quantitat de terra que fa difícil la seva neteja. Avui dia estan disponibles ja rentades i llistes per consumir (IV gamma) i tots els problemes que ocasionava la terra ja no existeixen.

L'herba dels canonges és molt similar als créixens, i el seu consum és molt limitat per ser poc conegut als mercats europeus, però és altament apreciat pels afeccionats a la gastronomia. Ara, tant els créixens com l'herba dels canonges solen formar part de l'oferta normal de les empreses proveïdores d'IV gamma.
La planta
L'herba dels canonges és un vegetal herbaci de la família de les Valerianáceas. És una planta de cicle anual o bianual que depenent de l'època de sembra, produeix una roseta de fulles que es consumeix en amanides. És petita i creix espontània en paratges ocults de les regions muntanyenques, sempre que estiguin dotades d'humitat. En l'actualitat la hi conrea a nivell comercial. La planta prefereix un sol tènue i una terra tova i mullida. La seva recol·lecció es realitza quan les fulles aconsegueixen el màxim desenvolupament, tallant-se les plantes senceres i deixant només mig centímetre d'arrel.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]