www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Carabassa, Cucurbita maxima / Cucurbitaceae
Carabassa
En general el terme "carabassa" se sol aplicar al grup conegut botánicamente com a "carabasses d'hivern", que comprèn les següents espècies:

-"Cucurbita maxima Duchesne": De tiges rodones, tous, de creixement indefinit, poc hirsuts (amb poc pèl), fulles grans, orbiculares, no lobuladas, cordadas a la base, flors grogues i amb el peduncle d'inserció en el fruit, de forma cilíndrica i sense solcs. Fruits voluminosos, de color variable i carn ataronjada, tova o dura. Dins d'aquesta espècie les varietats més importants són: Var. maxima Duchesne ( a la qual pertanyen les varietats Verda d'Espanya, Dolç de Forn, Mammoth, etc.), i Var. turbaniformis Alef. (en les quals l'ovari sobresurt considerablement del receptacle, com totes les carabasses que reben l'apel·latiu "de turbant", com "Buttercup","Essex Hybrid", "French Hybrid".

-"Cucurbita moschata Duchesne": De tiges anguloses, estarrufats, de pèls i creixement indefinit, fulles poc enhiestas, aterciopeladas en ocasions, amb taques blanquecinas i poc lobuladas, peduncle d'inserció del fruit eixamplat i amb solcs. Flors grogues de pètals grans i erectos. Fruits variables de color apagat. La seva carn posseeix el típic sabor "moscado" i sol ser poc dura. Entre les seves varietats conreades: Cabell d'Angel, Totanera, La Primera (varietat recent americana).

-"Cucurbita mixta Pang": Tija forta angular, sense asprors, fulles amples, cordadas, escassament lobuladas, en ocasions amb taques blanquecinas. Peduncle ample, però no eixamplat en la inserció del fruit. Fruits variables, de carn tova o dura i generalment de color apagat.

També poden ser considerats com a "carabasses" alguns conreessis de Cucurbita pepo L. encara que en conjunt aquesta espècie està englobada com una "carabassa d'estiu" i, concretament, la major part de les varietats constitueixen el que es coneix com a "carbassons".

Altres "carabasses" encara que no són pertanyents al gènere Cucurbita són:

-"Lagenaria siceraria (Molina) Standl": Carabassa calabacera, o carabassa de flors blanques, empleada per a utensilis diversos com a bols, ampolles, cullerots, etc.

-"Lufa cylindrica Roem": O esponja vegetal, utilitzada per a diverses finalitats, com a aliment humà, esponja de bany, en revestiment de cascos militars, per extreure oli de les seves llavors,etc.

-"Sechium edule (Jacq.) Swartz o choyote": Molt popular a Mèxic, que es pot aprofitar bullida tant el seu fruit com les seves arrels. En alguns països s'utilitzen les seves tiges i fulles tendres en elaboració de sopes.

Existeix una oferta relativament poc abundant de varietats híbrides, com a Imperial delite, Tivoli, Zenith realitzant-se la major part dels cultius amb varietats de pol·linització oberta.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]