www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Enciam, Lactuca sativa / Compositae
Enciam
Els enciams es poden agrupar en quatre varietats botàniques, encara que comercialment es distingeixen altres tipus segons el cogollo, tipus de fulles, color, etc. Alguns d'aquests tipus estan formats per l'enciam ‘Romà’, ‘Iceberg’, ‘Trocadero’, ‘Minirromanas’, etc. Contínuament apareixen noves varietats dins d'aquests tipus, amb millors característiques: resistència a malalties, millors cogollos...

Dins de l'espècie Lactuca sativa es poden distingir quatre varietats botàniques:

Lactuca sativa var. longifolia, que engloba els enciams que s'aprofiten per les seves fulles, encara que no formen un cogollo veritable. Les fulles són generalment ovalades.

Lactuca sativa var. capitata: són els enciams que formen un cogollo atapeït de fulles que poden presentar formes variables.

Lactuca sativa var. intybacea: són enciams que posseeixen fulles soltes i disperses.

Lactuca sativa var. augustana, que engloba uns enciams que s'aprofiten per les seves tiges, presentant fulles punxegudes i lanceoladas. Es conreen freqüentment a Xina, i es coneixen com a ‘enciams espàrrec’.

Les dues primeres varietats són les més esteses al món occidental.

Els enciams també s'agrupen en diferents tipus comercials segons algunes característiques agronómicas, com la capacitat de formar cogollos, la consistència de les fulles o l'adaptació a una determinada estació. Dins dels tipus més tradicionals estan l'enciam ‘Romà’, l'enciam ‘Iceberg’ i l'enciam ‘Trocadero’. Altres tipus més recents són el dels enciams ‘Minirromanas’, els enciams ‘Little Gem’ o cogollitos, el ‘Lollo Rosso’, ‘Fulla de Roure’ i ‘Lollo biondo’.

L'enciam tipus ‘Romana’ es troba englobada dins de la varietat botànica longiflora i és un enciam que no forma un veritable cogollo. La fulla té forma oblonga i presenta un nervi central molt ample. Dins d'aquest tipus s'engloben al seu torn altres tipus segons la forma, color, abullonado, bord de la fulla i comportament:

Valladolid: és un tipus adaptat a cultiu d'hivern. Dóna peces compactes, de 1kg de pes mitjà. Solen ser de color verd fosc, lleugerament abullonadas, de fulles brillants i borda de la fulla llis.

Hiverna: els enciams d'aquest tipus són més voluminoses, de color verd clar, fulles amples, fines i amb la vora lleugerament dentada. Alguna cosa abullonadas, formen repollos menys prietos que les del tipus Valladolid.

Parrish Island o Cos: les varietats del tipus Cos donen enciams de color verd intens, amb fulles molt abullonadas, gruixudes i cruixents.

Romana del Prat: són enciams de fulla més estreta, fina, de color verd intens. La vora de la fulla és llis. Arrepollan molt mal, encara que són molt apreciades pel seu sabor i textura.

El grup dels enciams ‘Iceberg’ és el que ha experimentat un Major creixement en els últims anys. Aquests enciams pertanyen a la varietat botànica capitata i hi ha varietats comercials amb diferències quant al color, abullonamiento i bord les fulles. Igual que ocorre amb l'enciam ‘Romà’, dins d'aquest tipus s'han format uns altres:

Empire: és un tipus adaptat a èpoques caloroses. El seu color és verd mitjà, amb fulles poc abullonadas i de vores arrissades.

Grans Lagos: forma fulles de color verd brillant, no abullonadas i de vora molt arrissada, i dóna cogollos de grandària mitjana. Aquest tipus pràcticament ha desaparegut.

Calmar: són varietats de fulla verda brillant, alguna cosa abullonadas i amb vores arrissades. També és un tipus gairebé desaparegut.

Salines: és el tipus més difós, ja que forma millor els cogollos i presenta un millor sabor. Les fulles són de color verd mat, alguna cosa abullonadas i Vanguard dóna plantes vigoroses, amb fulles fosques, abullonadas i de vores llises. Es conreen a l'hivern.

Un altre grup de varietats d'enciam és de les varietats Trocadero. A aquests enciams les hi coneix com mantecosas, i formen part del grup d'enciams que acogollan (varietat capitata). Algunes varietats d'aquest tipus són Remco, Va dominar i Ventura.

El tipus Batavia s'engloba dins de la varietat botànica capitata. Forma cogollo i té la fulla cruixent, amb un dentat més o menys profund. Dues varietats d'aquest grup són Meravella d'Estiu i Daurada de Primavera.

Els enciams tipus Minirromana són de recent aparició. La seva grandària és uniforma i adequat per a una amanida familiar. Formen cogollo, són cruixents i tenen bon sabor. L'altura és d'uns 20cm, i el pes del cogollo varia entre els 250 i els 450g. Algunes varietats són Lincoln, Livro, i Donzella.

Un altre tipus és el dels cogollitos o enciams Little Gem. Són varietats de fulla llarga que formen un cogollo compacte d'uns 10-15cm d'altura i 8-10cm de diàmetre. Algunes varietats són Ferro, Bambi i Serwood.

Altres tipus recents de varietats que no arriben a formar cogollo són:

Lollo Rosso: aquests enciams tenen fulles vermelles de textura suau. Algunes varietats són Lotto, Valeria i Malibú.

Fulla de Roure: són enciams de fulla vermella i textura forta, amb la vora ondada. Magalie és una de les varietats d'aquest tipus.

Lollo biondo: són enciams de vora molt arrissada, de color verd groguenc i textura suau. Una varietat és Cireo.

Per la importància comercial d'aquesta espècie contínuament estan apareixent noves varietats com a resultat de la selecció que es realitza per obtenir enciams amb cogollos més compactes i millor formats, adaptades a determinades condicions climatològiques, resistència malalties, etc.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]