www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Dátil, Phoenix dactylifera / Palmae
Gestió de l'ambient de postcollita
Les temperatures òptimes per a la seva conservació durant 6 o 12 mesos són els 0ºC, depenent de la varietat (els dátiles semisecos com "Deglet Noor" i Halawi, tenen un període de vida més llarg que altres dátiles frescos com "Medjool i "Bardhi").

A -18ºC (0ºF) tenen períodes de magatzematges més llargs. El punt de congelació és -15,7ºC (3,7ºF).

La humitat relativa òptima oscil·la el 70-75%.

La refrigeració és la tècnica utilitzada per conservar les varietats toves de dátiles durant dues setmanes. Per evitar que els dátiles secs es deshidratin han d'emmagatzemar-se en llocs frescos i secs, protegits del sol i de l'aire. En aquestes condicions el període de conservació és de diversos mesos i fins i tot un any.

Els productes frescos consumits en l'actualitat se sotmeten a un procés de conservació immediatament després de la collita, ultracongelándose allí mateix, per després descongelar-los just abans de posar-los a la venda. Els dátiles així tractats no resulten gairebé danyats perquè contenen molt poc líquid i molt sucre (fins a un 70% del total és sucre invertit).

Els dátiles madurs no són amb prou feines influenciats per l'etilè però realment poden absorbir l'aroma d'algun altre producte. Els dátiles no haurien de ser emmagatzemats al costat d'alls, cebes i patates.

L'emmagatzematge en atmosferes controlades amb nitrogen (exclòs l'oxigen) redueix les pudriciones dels dátiles i prevé les infeccions d'insectes.

Para més informació consultar la pàgina Web de la Universitat de Davis ( http://postharvest.ucdavis.edu )
Distribució
Les mateixes condicions ambientals que resulten òptimes per a la conservació, ho són per a les etapes de transport i distribució. Aquestes són: la temperatura de 0ºC per ser conservats entre 6 i 12 mesos i una humitat relativa que oscil·li entre el 70 i 75%.
Problemes de postcollita
Després de la recol·lecció es poden produir problemes per pudriciones, agriado del fruit, cristal·lització del sucre en la superfície i danys per patògens.

Pudriciones
En els dátiles es produeixen processos enzimàtics i no enzimàtics que s'incrementen amb les humitats i temperatures altes. Els processos enzimàtics poden ser inhibits mitjançant baixes concentracions d'oxigen. Pot ser que els processos enzimàtics alliberin líquids i que aquests afavoreixin la proliferació de patògens.

Agriado
Les fermentacions que produeixen l'agriado en els dátiles es dóna en aquells amb continguts d'humitat del 25%.

Cristal·lització del sucre
La cristal·lització del sucre sobre la pell i en la carn es produeix en algunes varietats de dátiles. No sol influir en el sabor però sí en la textura del fruit i en la presència. El magatzematge recomanat per evitar aquest desordre, són les temperatures mínimes.

Aquest tipus de cristal·lització sol ocórrer principalment en varietats en els quals les glucosa i fructosa són els sucres principals.

Danys per patògens
La majoria dels danys causats per microbis són causades per llevats (la majoria importants), floridures i bacteris. Les espècies de llevats Zygosaccharomyces són bastant tolerants a alts continguts de sucre que altres oposades en els dátiles. Els dátiles infectats per llevats produeixen una olor alcohòlica (com a fermentat). El bacteri Acetobacter pot convertir l'alcohol en àcid acètic (vinagre). Els fongs (Aspergillus, Alternaria i Penicillum spp) poden créixer en dátiles amb altes humitats, especialment quan sofreixen períodes humits o plujosos.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]