www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Kiwi, Actinidia chinensis / Actinidiaceae
Gestió de l'ambient de postcollita
És recomanable primer refrigerar els kiwis a uns 0ºC i conservar-los en càmeres amb una humitat relativa del 95%. L'ús de la atmosfera controlada permet la conservació fins a 5 mesos.

Per a la bona conservació dels kiwis és molt útil la pre-refrigeració d'aquests, és a dir, sotmetre'ls a temperatures baixes al més aviat possible després de la recol·lecció. Segons alguns autors neozeolandeses, la temperatura òptima de conservació està entre 0 i –0,6ºC; el punt de congelació del kiwi se situa entre els –2ºC i –2,5ºC, per la qual cosa una temperatura de refrigeració inferior a –1ºC pot implicar conseqüències greus (alteracions de la polpa, sabor poc agradable,…)

El control de la humitat relativa en les cambres frigorífiques és molt important i es considera que un 95% és adequat per evitar el pansiment dels fruits i que la duresa de la polpa no es vegi afectada.

També és molt important la composició de l'atmosfera en CO2 i O2. Segons experiències australianes, la conservació en atmosfera controladaamb continguts de 3% d'O2 i CO2 permet una conservació dels kiwis de fins a 5 mesos.

Un altre factor a tenir en compte és la presència de etilè en l'ambient, ja que accelera la maduració dels fruits climatéricos i el kiwi és un d'ells, per tant sensible a l'efecte de el etilè. El etilè present en les càmeres de conservació prové dels mateixos fruits o d'altres fonts externes. El kiwi produeix etilè a raó de 0,1-1,0ml/kg/hora, a 20ºC i altres fruits com a pomes, taronges, etc., produeixen quantitats superiors, per la qual cosa es recomana no emmagatzemar els kiwis juntament amb aquests fruits.
Problemes de postcollita
Principalment els problemes de posrecolección són deguts a unes inadequades condicions de conservació, encara que també poden veure's afectats per l'atac de fongs com la podridura grisa.

Deshidratació
Els fruits sense cap protecció, en ambient amb humitat relativa normal, tendeixen a deshidratar-se molt ràpidament fins a aconseguir un notable arrugat. Aquest fet és molt negatiu, no només per la pèrdua de pes, sinó també per l'empitjorament considerable de les característiques organolépticas.

Danys per fred
Les temperatures molt baixes produeixen danys que es manifesten amb alteracions de la polpa que adquireix un color verd fosc traslúcido i una consistència tova; el sabor es fa dulzón i poc agradable.

Malalties
Quant a patògens, causada pel fong Botrytis cinerea, causant de la podridura grisa, és l'únic capaç de produir, durant la conservació, danys de rellevant consistència econòmica.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]