www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Pinya, Ananas comosus / Bromeliaceae
Les principals varietats de pinya conreades al món segons Lleial, són:

"Espanyola vermella": És una planta mitjana amb fulles d'agullons petits, curts, fruits mitjans en forma de barril, color extern groc-ataronjat, amb ulls molt definits, rectangulars, plànols i elevats a les cantonades. Les pinyes són una infructescència, és a dir, un conjunt de fruits individuals que tots reunits donen lloc al fruit compost (pinya) que coneixem. L'únic rastre que queda de cada fruit individual és el seu embolcall exterior ("ull") en forma d'escata i proveïda d'una hojita diminuta. El suc en aquesta varietat és de sabor dolç i agradable.

"Mauritus": Plantes petites i compactes, de fulles llargues i estretes, de color verd fosc, amb agullons de color vermell en els seus marges, fruit cònic o cilíndric, color extern groc brillant i l'intern groc; ulls prominents i angulars.

"PR-1-67": Plantes mitjanes, fulles amb agullons dobles o senzills corbats cap amunt. Les fulles són de color verd groguenc amb tints vermellosos. Fruits en forma de barril, ulls disposats en 3 espirals, color extern groc-ataronjat, polpa blanca i molt semblada al la "Español vermella".

"Cabezona": Planta de gran grandària, fulles amples, de vores serrades, amb agullons petits, i de color verd cendra, fruit de forma cònica, ulls amples i rectangulars orientats en dues espirals, color extern groc-ataronjat, polpa blanca, agridulce, fibrosa.

"Pernambuco": Planta mitjana, vigorosa. De fulles mitjanes, amples, de color verd fosc, proveïdes d'agullons grans en els seus marges. Fruit oblongo de color extern i intern groc. Ulls arrodonits en la part superior i rectangulars a la base i profunds.

"Montufar": Plantes mitjanes, de fulles curtes a mitjanes, de color verd a verd groguenc, amb agullons grans en les vores de les fulles. Fruit de forma cònica de color extern verd groguenc i groc internament.

"Abacaxi": Planta mitjana, molt erecta, de fulles llargues de color verd fosc, amb taques vermelloses, de marges amb agullons mitjans. Fruit piramidal a oblongo. Color extern groc profund i l'intern de groc pàl·lid a blanc.

"Ripley": Plantes de fulles amples, bastant llargues, de color verd amb taques marró vermellós, de marges amb agullons poc forts i irregulars. Fruit rodó oval, color verd fosc tornant-se coure pàl·lid en madurar. Molt dolç i suculenta, amb poca fibra.

"James Quenn": Plantes vigoroses de tija gruixuda, fulles llargues, de color verd clar, amb molts agullons forts. Fruits rodons, color extern groc daurat i l'intern groc profund.

"Queen": Varietat molt antiga, amb moltes subvariedades. Planta petita, de fulles curtes, de color verd clar. Posseeix molts agullons forts, espaiats, fruits oblongos de color extern groc daurat i groc profund internament. Ulls petits, prominents i rectangulars.

"Spanish Jewel": Plantes mitjanes, de fulles llargues i amples. Color verd fosc amb taques vermelloses, fruits de forma cilíndrica. Color intern blanc i l'extern ataronjat. Els ulls són plans, rectangulars i profunds.

"Sugar Loaf": Plantes petites a mitjanes. Fulles de color verd-morat, de marges amb agullons, fruit oblongo-cònic, color extern groc profund, color intern groc, ulls petits, ovals a arrodonits, plànols i profunds.

"Singapore Spanish": Plantes mitjanes,fulles llargues,estretes de color verd fosc, amb marges vermellosos, amb pocs agullons freqüentment prop de l'àpex de la fulla. Fruit de forma cilíndrica, color extern ataronjat i groc pàl·lid l'intern.

"Masmerah": Plantes grans de fulles llargues, estretes, de color verd fosc. Sense agullons. El fruit és de forma cilíndrica de color extern ataronjat i l'intern groc-daurat, amb corona gran, d'ulls rectangulars, lleugerament profunds.

"Cayena Lisa": Plantes mitjanes, de fulles llargues i amples, color verd fosc amb taques vermelloses, de vores llises amb l'excepció d'alguns agullons en l'extremitat de la fulla. Fruit en forma cilíndrica, de color extern ataronjat vermellós i groc pàl·lid a l'interior. Els ulls són plans, hexagonals poc profunds.

"Champaka": Plantes grans de fulles llargues i amples, de color verd fosc amb taques vermelloses, de vores llises amb l'excepció d'alguns agullons en l'extremitat de la fulla. El fruit és cilíndric de color ataronjat vermellós en l'exterior i groc internament.

"Munti Lliri": Planta petita, de poques fulles i mitjanes, de color verd intens, sense agullons, de vores llises. Els fruits són globosos, de color groc en l'exterior i blanc l'intern.

"Perolera": Plantes grans, fulles curtes i mitjanes de color verd fosc, amb taques vermelloses, de vores llises. Fruit amb forma de bloc, de color groc tant interna com externament.

"Baró de Rothschild": Planta de grandària petita a mitjà, fruit de forma oblonga, reduint-se cap a la base de la corona. Color extern groc i l'intern una mica més pàl·lid.

"Brecheche": Plantes petites, fulles mitjanes, de color verd oliva, totalment sense agullons i sense marges involutos, fruit de forma cilíndrica de color extern i intern groc.

"Burmanguesa": Tal vegada sigui una mutació de "Perolera", de la qual es distingeix per les seves fulles verda clar, fruit de color extern vermell a morat, color intern groc intens i ulls poc profunds.

"Maipure": Plantes grans,fulles llargues, color verd fosc amb taques vermelles, de vores llises, amb agulló en la punta. Fruit cilíndric de color extern groc i més pàl·lid a l'interior.

"Rondon": Plantes mitjanes de color verd fosc, amb taques vermelles, sense agullons, de vores llises, i amb agulló en la punta. Fruits cilíndrics-allargats de color extern groc-ataronjat i blanc internament. Ulls lleugerament plans i profunds.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]