www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Plàtan, Musa sp. / Musaceae
Els principals tipus de fruit es diferencien pel seu ús, grandària, forma i color. Normalment es coneix com banano al fruit que es consumeix en fresc i com a plàtan al que es cuina. Les varietats més comunes pertanyen a la Sèrie Cavendish.

Alguns noms de varietats són per exemple, Cavendish, Gros Michel o Valery, encara que comercialment se'ls coneix amb altres noms que corresponen a la marca de grans multinacionals (Chiquita, Turbana, Fyffes, Geest, Dole, De la Muntanya, etc.).

Els plataners i bananos s'han conreat en tots els països tropicals, però la major part procedeixen de Sud-amèrica i Amèrica Central. Només algunes varietats especials, com l'Arròs i la Manzano, procedeixen del Sud-est Asiàtic.

Les principals varietats o conreessis, pertanyen a el Subgrup o sèrie Cavendish i són Petita Nana, Gran Nana i Williams, encara que també existeix el conrear Chinese Cavendish o Chica. A més, poden tenir interès pels subtrópicos, alguns conreessis israelians com són Gal, Zelik, Eilan i Nathan.

Els principals productors de plàtan són els països d'Amèrica del Sud, Amèrica Central i Àsia. A Europa el principal productor és Espanya (Illes Canàries).

A Sud-amèrica, Colòmbia és on més bananes es produeixen, sent Musa paradisiaca, Gros Michel i el Plàtan Nan els conreessis de major difusió. En segon lloc estaria Brasil, que produeix ‘Musa paradisiaca’ i ‘Lacatan’.

A Costa Rica, els conreessis comercials més importants són el Gran Nanalery (Revista ASBANA, V.13, nº 31 – 1989).

A Àsia, el ´Plàtan Rojo`, el ´Plàtan Nan`, el ´Plàtan Manzano` i ´Plàtan Arròs`.

A Europa, el principal productor de plàtan és Espanya. En les Illes Canàries es conrea el ´Plàtan Nan`.

Algunes varietats de plàtans:

´Gros Michel`
Una de les primeres varietats conreades per a exportació que encara es conrea a Colòmbia i Equador, no obstant això està sent substituïda per ´Cavendish`. Es caracteritza per ser una planta gran i vigorosa, amb racimos simètrics i pesats. Fruits de gran grandària, en forma d'ampolla i de maduració molt homogènia. Les beines són de color verd intens en la part superior i color rosáceo en la part inferior.

´Plàtan nan o dominico`
Es conrea en les Illes Canàries, Tailàndia, Malàisia, l'Índia, Kenya i Colòmbia. Mesura de 10 a 12cm de llarg i és una varietat petita el sabor de la qual i dolçor superen els de el plàtan normal.

´Plàtan guineo`
Oriünd de l'Àsia sudoriental, actualment Brasil i Kenya ho exporten durant tot l'any. El fruit mesura de 8 a 10cm, de pell molt fina i amb cert sabor a poma.

´Plàtan mascle`
També cridat banana gran o de guisar. No és molt conegut a Europa, no obstant això en molts països tropicals és un aliment bàsic. S'empra verd en diverses elaboracions culinàries, com per exemple cuit, fregit, a la planxa o en papilla, però no es menja cru. Sol ser de major grandària i més angulós que els plàtans estàndard. De coloració verda, groga o violácea.

´Plàtan vermell`
Especialitat rara de veure de la part sudoriental d'Àsia; es consumeix preferentment calent, perquè la calor accentua les qualitats gustativas de la polpa vermella. Presenta una pell vermella, rosa o amb barreja de verd.

Subgrup o Série Cavendish:

´Gran Nan o Giant Cavendish`
Fruits més grans, de major pes i cilíndrics, encara que més curts i corbs que els de el clon ´Robusta`. Planta de port baix, pseudotallo gruixut i ampli sistema foliar.

´Lacatan`
Se li considera com un tipus primitiu de ´Cavendish` del com es van originar tots els altres conreessis per mutació. Els principals països productors són Brasil i Camerun. Fruits semblats als de ´Valery`. Planta alta i vigorosa, semblant a la de ´Gros Michel`.

´Robusta`
Principalment exportat des de la costa d'Ivory. També cridada ´Poyo`, aquesta varietat es va desenvolupar a partir de la ´Cavendish`. Fruit més curt, de sabor molt dolç.

´Valery`
Fruits grans però menys cilíndrics que els de ´Gros Michel`. Sabor dolç i consistent. El nom està registrat com a marca.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]