www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Móra, Rubus fruticosus / Rosaceae
Gestió de l'ambient de postcollita
Móra
Les mores es conserven a 0ºC i 90-95% d'humitat durant uns pocs dies. Si s'usen atmosferes modificades amb un 15-20% de diòxid de carboni i un 5-10% d'oxigen es poden conservar més temps.

Les mores s'han de conservar a una temperatura propera a 0ºC, amb una humitat relativa del 90-95%. En aquestes condicions poden aguantar durant 2 a 5 dies. Aquesta espècie no respon a l'aplicació d'etilè per estimular la maduració.

L'ús d'atmosferes modificades durant l'empaquetatge i el transport amb vaixell redueix el creixement del fong Botrytis cinerea i altres organismes, i redueix la taxa de respiració i l'estovament de les mores, per la qual cosa s'allarga la vida poscosecha. Abans d'aplicar aquesta atmosfera cal refredar els fruits. Les condicions adequades són un 15-20% de diòxid de carboni i un 5-10% d'oxigen.
Distribució
És imprescindible mantenir la cadena de fred per l'alta perecebilidad d'aquests productes.
Problemes de postcollita
Entre els problemes que poden sofrir les mores durant la conservació estan la pèrdua d'aigua, l'aparició de ‘leakers’ i alteracions per un mal maneig de l'atmosfera controlada. El problema principal són les malalties provocades pels fongs Botrytis cinerea i Rhizopus stolonifer.

Entre els problemes que poden sofrir les mores durant el seu emmagatzematge estan diverses alteracions fisiològiques i malalties. Entre les primeres estan:

Pèrdua d'aigua: les bayas són molt susceptibles a aquest problema, que es pot minimitzar mantenint una humitat alta juntament amb una temperatura òptima.

Leakers: aquest terme es refereix a les mores que comencen a traspuar líquid a l'exterior. Aquest problema pot ser a causa de descomposicions fisiològiques.

Alteracions per atmosferes controlades: si s'exposen les bayas a concentracions d'oxigen per sota del 2% i/ o de diòxid de carboni per sobre del 25% es produeix una pèrdua de sabor i pardeamientos.

Les malalties són la causa principal de pèrdues poscosecha de mores. Entre elles estan:

Botrytis cinerea: aquest fong és un patogen molt comú de les bayas. Pot créixer fins a a temperatures de 0ºC.

Rhizopus stolonifer és un altre fong que ataca les bayas. Deté el seu creixement a 5ºC.

Les mesures de control d'aquests fongs són una ràpida refrigeració i l'ús d'atmosferes riques en diòxid de carboni.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]