www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Mandarina, Citrus reticulata / Rutaceae
Nota: Composició de pes fresc comestibles per 100g.
Valors en format (mín-màx.).
Energia: 45.90-46.00 kcal
Greixos: 0.30-0.40 g
Fibres: 1.70-1.70 g

Minerals

Calci: 30.00-33.00 mg
Zinc: 0.063-0.063 mg
Clor: 4.00-4.00 mg
Fòsfor: 16.00-20.00 mg
Ferro: 0.300-0.300 mg
Magnesi: 9.00-11.00 mg
Manganès: 0.026-0.037 mg
Potasi: 210.00-241.00 mg
Seleni: 2.42-2.42 µg
Sodi: 1.20-5.00 mg
Iode: 0.80-3.20 µg
Proteïnes: 0.70-0.70 kcal
Carbohidrats: 9.00-10.10 g

Vitamines Liposolubles

A Retinol: 71.61-71.61 µg
A Carotenoides: 783.00-814.17 µg
E o Tocoferol: 0.320-0.320 mg

Vitamines Liposolubles

B1 o Tiamina: 0.060-0.082 mg
B2 o Riboflavina: 0.030-0.042 mg
B3 o Niacina: 0.40-0-40 mg
B6 o Piridoxina: 0.023-0.023 mg
B9 o Àcido Fòlic: 30.00-32.00 mg
C o Àc. Ascòrbic: 30.00-32.00 mg
Mandarina
La mandarina és un fruit similar a la taronja però més petita i aplatada per la seva base. La seva escorça és llisa, brillant color vermell ataronjat i és molt fàcil de pelar, fins i tot amb les mans. La mandarina es consumeix principalment com a fruita en fresc, encara que també són coneguts les conserves de grillons de mandarines.
Alimentació i nutrició
La mandarina és adequada per tractar les úlceres, la vesícula, és bona per a la febre, l'anorèxia, la tos i la intoxicació etílica.Les persones amb nafres bucals o que les seves defecaciones siguin seques han d'abstenir-se de consumir mandarina.
El Fruit
La mandarina és un fruit similar a la taronja però més petita i aplatada per la seva base. La seva escorça és llisa, brillant color vermell ataronjat i és molt fàcil de pelar, fins i tot amb les mans. La mandarina es consumeix principalment com a fruita en fresc, encara que també són coneguts les conserves de grillons de mandarines.

La mandarina és un fruit similar a la taronja, més petita i una mica aplatada per la seva base. És una de les fruites més populars del món per la facilitat amb que es pela. L'escorça és llisa i brillant, el color varia de groc a vermell-ataronjat i la polpa pot ser dolça o molt dolça.

El fruit posseeix una forma globosa i deprimida a la seva base, mesura al voltant de 4-7 cm de longitud i 5-8 cm de diàmetre.

El seu color és variable, pot anar des del groc verdós fins al vermell ataronjat, encara que una característica important és la seva escorça brillant. Aquesta és fàcil de pelar i posseeix nombroses glàndules olioses enfonsades que impregnen les mans de la persona que les pressiona, d'aquí la característica olor que queda impregnat en els dits del consumidor. La polpa és sucosa i dolç, es troba dividida en 10-12 grillons, amb llavors o no en el seu interior en funció de la varietat que es tracti

La mandarina és una font de vitamina C, encara que en menor proporció que la taronja, és rica en fibra i posseeix un elevat contingut en aigua.

La importància comercial de la mandarina està en el seu consum al natural, com a postres o tentempié i cada vegada és major la presència d'aquesta fruita als mercats europeus. En la cuina la mandarina es pot utilitzar en plats de caça i porc, en plats de marisc, en amanides, etc. També s'utilitzen per a infinitat de postres, com a macedònies, pastissos, cremes, etc.

A nivell industrial la mandarina es pot emprar per a diferents productes derivats com el suc, conserves com la melmelada o la confitura, per a l'elaboració de licor de mandarina extret de l'escorça, per a l'extracció d'olis essencials utilitzats per a la fabricació de licors, en confiteria i fabricació de begudes refrescants. Però en general podem dir que la utilització industrial de la mandarina en sucs i sucs no és excessivament important posat que la taronja posseeix millors propietats per a aquests usos.
La planta
El mandarino és un arbre petit, espinós i més resistent al fred que els tarongers. És un arbre que s'adapta perfectament a les condicions climàtiques desèrtiques, semitropicales i subtropicales.

Per mandarina es coneix al fruit d'almenys dues espècies, la Citrus reticulata i Citrus unshiu que correspon al grup de les mandarines Satsumas.
Existeixen també nombrosos híbrids de taronges i mandarines el nom genèric de les quals és mandarina. Dins d'aquest grup s'englobaria la varietat Fortune. El terme comú mandarina es reserva per a les varietats de color ataronjat normal, mentre que per ‘Tangerina’ es coneix en alguns llocs com per exemple a Estats Units, a les varietats de mandarina de color ataronjat intens, per exemple la tangerina ‘Dancy’. En altres països com Argentina o Uruguai es denomina tangerina a la mandarina.

L'arbre de la mandarina és petit, espinós i de fulla perenne. Els mandarinos són normalment més resistents al fred que els tarongers, no obstant això el fruit del mandarino és més sensible a sofrir lesions per fred que la majoria de taronges i aranges.

És un arbre que s'adapta amb gran facilitat a condicions climàtiques desèrtiques, semitropicales i subtropicales. No obstant això en algunes varietats com la Clementina, per aconseguir bons rendiments de producció i qualitat necessiten unes condicions climàtiques determinades.

Moltes mandarines tendeixen a l'alternança, és a dir que a collites abundants de fruit petit li segueixen collites petites de fruit gran però de baixa qualitat.

Existeixen mandarines amb o sense llavors, en aquest últim cas els fruits solen ser més petits que els que tenen llavors. Aquesta possibilitat de generar fruits sense llavors és una característica pròpia dels cítrics pel seu partenocarpia, és a dir, la capacitat que el fruit es desenvolupi sense pol·linització. En algunes híbrids de mandarines, la presència d'insectes pol·linitzadors, en particular de les abelles, dóna lloc al desenvolupament de llavors, la qual cosa suposa una característica comercial indesitjable.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]