www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Kiwi, Actinidia chinensis / Actinidiaceae
Kiwi
Existeixen diverses classificacions del gènere Actinidia i actualment les varietats més conreades pertanyen al gènere Actinidia deliciosa. Els conreessis més difosos són Hayward i Bruno.

En 1983, en l'Institut Botànic de Guangxi (Xina) es va classificar el gènere Actinidia descrivint les àrees de cadascuna de les 53 espècies, 5 varietats i 15 formes diferents que es consideren en aquest gènere, distribuït espontàniament, des de l'Equador fins als 50º de latitud Nord i del Japó (en l'Est) fins al Tibet (Oest). D'aquesta classificació l'A. Chinensis se subdivideix en 3 varietats botàniques: chinensis (amb fruit glabro), hispida i setosa (amb fruit tomentoso); les formes conreades serien adscrites a A. Chinensis var. hispida.

En 1984, l'autor de la classificació anterior i un altre investigador neozeolandés, comproven que la var. hispida ja havia estat descrita per a. Chevalier com var. deliciosa, per tant decideixen deixar aquesta última denominació i proposen que l'A. chinensis var. deliciosa sigui Actinidia deliciosa.

A més de la A. Deliciosa, produeixen fruits comestibles d'un cert interès, les espècies Actinidia arguta i A. kolomikta.

Les varietats d'Actinidia comunament conreades en l'actualitat són d'origen neozeolandés. Es poden classificar en varietats femenines i varietats masculines o pol·linitzadors.

- Varietats femenines: Abott, Bruno, Hayward, Monty, Kramer, Greensil, Allison, Vicent, Tewi, Gracie, Jones i Elmwood.
- Varietats masculines: Matua, Tomuri i M-3. Més recentment es van introduir M51, M52, M54, M56, Chieftain i Autari.

Les plantacions realitzades a Espanya són d'Actinidia deliciosa, que el seu conrear Hayward és el més difós i considerat el prototip del fruit conegut com ‘Kiwi’. Alguns conreadors més curiosos comencen a introduir alguns clons seleccionats en altres països com: ‘Hayward K’, ‘Hayward 8’ o ‘Top Star’.

Algunes varietats de kiwi:

Abbott
Fruits de grandària mitjana, polpa de color verd pajizo brillant, té sabor dolç i acidulat, molt fina i perfumada.

Bruno
Fruits de grandària mitjana, uniforme, polpa de color verd pajizo brillant, sucosa, sabor àcid, agradable i ensucrat.

Hayward
Fruit de grandària gruixuda i uniforme. Polpa de color verd pajizo clar brillant, amb un sabor òptim, dolç i àcid agradablement equilibrats i perfumada.

Monty
Fruit de grandària mitjana i poc uniforme. Polpa de color verd pajizo brillant, sabor ensucrat, lleugerament àcid i perfumat.

Gracie
Fruits amb pell de color marró-verdós, coberta de pèls llargs fàcilment eliminables; polpa verda, perfumada i lleugerament àcida.

Jones
Fruits de grandària considerable, de forma oval, amb pell marró fosca, polpa verda brillant, ensucrada, d'acidesa mitjana i de bon perfum.

Elmwood
Fruits de grandària més aviat petita.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]