www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Poma, Malus domestica / Rosaceae
Poma
Les varietats de poma es poden classificar en cinc grups en funció del seu aspecte visual: grogues, vermelles, verds, bicolores i reinetas.

Les pomes grogues són les que imperen al mercat francès.

La varietat Golden Delicious és la reina de les varietats grogues. El grup de les vermelles està constituït per la família de les Delicious Rojas i la varietat original, Xarxa Delicious ha donat lloc a multitud de varietats. La Granny Smith és la varietat més representativa del grup de les pomes verdes. És de color verd intens i uniforme i el fruit, de calibre mitjà, és de carn compacta, sucosa i lleugerament àcida.

Dins del grup de les bicolores es classifiquen totes les varietats de més d'un color i que no són reinetas. En general, són de color vermell més o menys intens en una part del fruit i groc/verd en l'altra.

D'igual manera que la poma és un fruit molt important, el nombre de varietats existents és summament alt –algunes estimacions, esmentades per Pijpers et al., 1986, indiquen que pot haver-hi entre 5.000 i 20.000!-, encara que es redueix a nivell comercial. Als països productors sol haver-hi un grup de varietats d'interès local. Les varietats de moda actualment són les bicolores

Les de major importància en el comerç internacional són les varietats del grup Delicious (Xarxa, Golden), Starking, Granny Smith i, més recentment, s'han incorporat altres noves com a Gal·la, Fuji, o la Pink Lady, una obtenció australiana en què també està registrada la marca, no només el material genètic.

Les varietats produïdes a Espanya de major interès comercial són Royal Gal·la, Granny Smith, Golden Smoothee, Early Xarxa One, Topred Delicious, Golden Delicious, Xarxa Chief i Reineta Grisa (R. del Canadà).

En el Regne Unit les varietats de major difusió a nivell comercial són, alfabèticament, Bertane (origen França), Braeburn (origen França), Bramley (origen local i Irlanda), ‘pomes xocolata’ (origen local), Coix (origen Bèlgica, Holanda i local), Gal·la (de Bèlgica, França i Espanya), Golden Delicious (Bèlgica i França), Granny Smith (França), Jonagold (Bèlgica), Jonagored (també Bèlgica), Laxton Superb (local), McIntosh Xarxa (Estats Units), Paula Reds (Canadà i Estats Units), Pink Lady (Sud-àfrica i Estats Units), Xarxa Chief (França i Estats Units), Xarxa Delicious (també França i Estats Units), Xarxa Pippin (local), Royal Gal·la (França i local), Russet, Spartan, Toffee i Worcester Pearmain (les quatre últimes, totes d'origen local).

Aquestes varietats són les que recull la pàgina de preus de mercats majoristes del Regne Unit que publica el nombre de la revista especialitzada Fresh Produeix Journal del 13 d'octubre 2000; es tracta com s'ha indicat en tots els casos ja de collita de l'any. Aquesta mateixa relació feta 6 mesos més endavant mostraria la presència de fruita de l'hemisferi sud de manera més clara. Ara només existeix un preu de Pink Lady de Sud-àfrica.

A manera d'exemple, a Suècia, les varietats d'importació més importants són Braeburn (ve de França), Elstar (Holanda especialment), Empire (Estats Units), Fuji (Nova Zelanda, Sud-amèrica, Estats Units), Gal·la (França, Itàlia, Brasil, Nova Zelanda), Golden Delicious (Europa, Sud-àfrica, Estats Units), Granny Smith (de tots costats: Europa, Nova Zelanda, Sud-amèrica, Sud-àfrica i Estats Units), Anada Re, Jonagold i Jonagored són les tres d'origen Europa, King David (Argentina i Xile), Xarxa Delicious (Europa, Estats Units, Sud-àfrica, Argentina), Rome Beauty (Argentina), Royal Gal·la (Nova Zelanda, Sud-àfrica, Europa, especialment França i Itàlia) i, finalment, Winesap, negra o vermella (de Sud-amèrica). En la campanya ‘Frukt & grönt varje gång du äter! (Fruites i hortalisses cada vegada que comes!) pot veure's la imatge d'aquestes varietats en el fullet de les importades.

Continuant amb Suècia, s'esmenta que a cada país existeixen varietats més o menys locals o que, per la circumstància que sigui, normalment una millor adaptació a les condicions de cultiu o el gust dels seus habitants, estan més restringides. També solen ser varietats de poca conservació i malament adaptades, per tant, a emmagatzematges i/o transport perllongat. A aquestes varietats de cultiu restringit se sumen unes altres que també es troben en el comerç internacional. Les varietats de poma que es conreen a Suècia inclouen a Alice (disponible de setembre a octubre), Aroma (setembre a novembre), Bella de Boskoop (gener a abril) i Coix Orange (novembre a gener), ambdues conreades també en altres països, Discovery (setembre), Gloster (desembre a març), la hi troba en intercanvis internacionals, Gravensteiner, vermella i verd, setembre a desembre, Ingrid Marie (local, d'octubre a febrer; importada, de gener a abril), Katja (setembre a novembre), Kim (desembre a ferero), Llop (octubre a novembre), Mutzu (desembre a març), Signe Tillisch (octubre i novembre), Summerred (setembre i octubre) i, finalment, Akero (octubre a desembre). També existeix una il·lustració de totes les varietats importades en el fullet corresponent de la campanya esmentada abans.

El futur portarà canvis en les varietats de pomes que veurem als mercats europeus. Segons un estudi fet per Prognosfruit, a Àustria, publicat per la revista argentina Informe Frutihortícola d'octubre 2000, hi ha tres grans grups de varietats:
- Que augmentarà la seva importància: Fuji és la que més, amb un augment previst del 23%, Braeburn (+18%), Gal·la (+ 13%), Granny Smith (+ 10%), Reinette (+9%), Annurca (+3%)
- Petit descens: Golden i Xarxa Delicious (ambdues baixen -1%), Idared (-2%), Morgenduft (-3%),
- Descens intermedi i gran: Jonagold (-7%), Elstar (-9%), Boskoop (-13), Gloster (-16%), Bramley (-27%), Coix Orange (-29%). El descens més gran serà el de Jonnathan, -43%.

A continuació es descriuen les varietats més importants:

Bella de Boskoop
El color de la pell d'aquesta poma pot variar de groc-verdós a vermell. Es tracta d'una poma gran amb la polpa ferma, àcida, sucosa i de color groc. És apta per al seu consum en fresc i també per a tot tipus de processament. És una varietat d'origen holandès i està disponible d'octubre a abril als mercats de l'Hemisferi Nord.

Bellesa de Roma
També la hi coneix amb els noms de ‘Rome Beauty’, ‘Morgenduft’, ‘Imperatore’, ‘Hoary Morning’, ‘Gillet’s Seedling’ i ‘Rimskaya Krasvita’. Aquestes pomes són grans, de forma arrodonida alguna cosa aplatada, ben acolorits i rayados de vermell i bastant atractives. La seva polpa és blanca, amb un refrescant sabor àcid. És apta per a consum en fresc i per cuinar. Les mutacions ‘Gallia Beauty’, ‘Carlson Xarxa Rome’ i ‘Xarxa Rome’, entre unes altres, són les que solen tenir les tonalitats vermelles més intenses i uniformes. Es conserva molt bé en cambres frigorífiques. La seva maduració és tardana. Les principals zones productores són Argentina, Itàlia i el sud d'Alemanya.

Bramley’s Seedling
Es tracta d'una poma gran, lleugerament aixafada, de vegades lleugerament asimètrica. És verd però es torna groga i, de vegades, presenta una ombra vermellosa per la cara que li toca el sol. La carn és consistent i blanca. La pell és bastant prima. Té sabor àcid i és excel·lent per cuinar. El nom prové del productor que va desenvolupar aquesta varietat al segle XIX. La disponibilitat és d'octubre a abril en l'Hemisferi Nord.

Coix’s Orange Pippin
És una de les varietats més populars en el Regne Unit, Holanda i Bèlgica. Es va obtenir en 1830 i és d'origen anglès. Els fruits són de color vermell estriat sobre fons groc i verd. La seva forma arrodonida és molt regular i la grandària és mitjana. És molt aromàtica i el seu sabor és deliciós.

Early Xarxa One
La seva pell és brillant i de color vermell intens, sense estries, en tot el fruit, per la qual cosa és una varietat molt atractiva. La seva carn és tendra i consistent; encara que poc aromàtica, té un dolç sabor. A més de consumir-se en fresc, és molt utilitzada per cuinar, rostida o en compota. Es troba al mercat des de setembre fins a juny en l'Hemisferi Nord.

Elstar
És una nova varietat obtinguda a partir del creuament de ‘Golden Delicious’ amb altres varietats. És una poma gran, de forma regular. El color de fons és groc daurat amb una xapa de color vermellós. La polpa és sucosa i cruixent amb una aroma característica molt agradable. És una varietat no gaire apropiada per al processament. Als mercats de l'Hemisferi Nord està disponible entre novembre i intervinguts d'abril.

Golden Delicious
És una varietat que es coneix des de principis del segle passat. Es va produir a Estats Units al final del s. XIX a partir d'una llavor. També la hi coneix com Golden, Golden Smoothe, Golden 972 i Golden B.

La pell és de color uniforme, groc verdosa; en la part del fruit que ha estat exposada al sol adquireix colors vermellosos. Les lenticelas solen ser marcades i de vegades pot ser rugosa. La forma és arrodonida i regular. La carn és cruixent, moderadament sucosa, ensucrada, lleugerament àcida i aromàtica.

S'utilitza en fresc o en suc i també la hi utilitza en rebosteria pel seu punt d'acidesa que, no obstant això, és menor que el de Granny Smith. No és una poma per fer puré, però dóna bon resultat per emplenar pastissos.

A Espanya, la temporada en què hi ha Golden Delicious al mercat d'origen local s'estén entre setembre i agost, en l'Hemisferi Nord.

Golden Smoothee
Les ‘Golden Smoothee’ tenen la pell molt fina i brillant. Segons l'estat de maduració, el color varia del verd al groc. La seva carn és cruixent, sucosa, dolça i aromàtica. És apta per al consum en fresc, en suc, en macedònies i pastissos. Es troba al mercat pràcticament tot l'any, des de setembre fins a agost, en l'Hemisferi Nord.

Golden Supreme
Es coneix com la ‘Golden’ precoç. És atractiva, amb la pell verda amb tonalitats rosades en una de les seves cares. Té forma globulosa i la carn és cruixent, sucosa, lleugerament àcida i poc aromàtica. És apta per al consum en fresc i podem trobar-la al mercat des d'agost fins a novembre

Gloster 69
Aquesta és una varietat d'origen alemany, obtinguda del creuament de ‘Glockenapfel’ amb ‘Xarxa Delicious’. ‘Gloster’ és una poma relativament gran i allargada. El seu color varia del vermell porpra roent fosc. La polpa es distingeix pel seu color blanc verdós, el seu sabor bastant àcid i la seva fermesa. Quant al seu consum, només es recomana per a consum en fresc i, en l'Hemisferi Nord, es troba als mercats de novembre a març.

Granny Smith
Les pomes ‘Granny Smith’ són de color completament verd, encara que presenten lenticelas blanques molt aparents. La seva carn és blanca, molt cruixent, sucosa, consistent i posseeix un agradable sabor lleugerament àcid. De forma arrodonida, és ideal per al consum en fresc.

Idared
Els fruits tenen un color vermell uniforme, encara que algunes vegades presenten traces de color groc. La seva polpa, de color crema, és ferma, sucosa i lleugerament àcida. Aquesta varietat és el resultat del creuament de ‘Jonathan’ amb ‘Wagenerappel’. En l'Hemisferi Nord, es troba disponible als mercats d'octubre a juliol.

Jonagold
És una poma molt gran. El color de fons és groc amb bandes o ombres de color vermell. La polpa és de color groc blanquecino, amb un agradable sabor dolç. Es tracta d'un creuament entre ‘Jonathan’ i ‘Golden Delicious’. És apta per al consum en fresc i per al processament. Està disponible al mercat entre octubre i abril en l'Hemisferi Nord.

McIntosh
La seva forma és arrodonida i de color vermell uniforme. La carn és blanca i saborosa. A causa que la seva carn no s'oxida tant com altres varietats, es recomana per a amanides, pastissos i melmelades. També es recomana per a les persones amb dentadura delicada o falsa, per la seva pell fràgil i la seva carn tova. És originària del Canadà.

Xarxa Chief
Aquesta és una varietat de color vermell intens, encara que no uniforme, i de pell brillant. La seva forma és allargada amb lòbuls molt marcats. És poc aromàtica però de sabor dolç i carn tendra i consistent. Es consumeix en fresc, en compota, cuinada i rostida. Al setembre apareix al mercat i es manté, amb tota la seva qualitat, fins a juny.

Xarxa Delicious
El color de la pell d'aquestes pomes és d'un suau vermell fosc, encara que algunes vegades es presenta en bandes sobre fons groc. La seva forma és alguna cosa allargada. La polpa és de color blanc, suau i sucosa, encara que ràpidament es torna tova i disgustada. No es conserva durant molt temps. Aquesta varietat és d'origen americà i es conrea extensament per Europa, principalment a França i Itàlia. Estats Units també és un dels principals productors. També la hi coneix amb els noms de ‘Starkrimson’ i ‘Richared’. Està disponible als mercats durant tot l'any.

Royal Gal·la
Aquesta varietat té la pell brillant i amb estries vermell-ataronjades sobre un fons de color groc verdós. La seva forma, encara que molt irregular, és tronc-cònica. La seva carn blanca, tendra, cruixent i consistent, és aromàtica i d'excel·lent sabor. És ideal per al consum en fresc. La seva recol·lecció va des de finals d'agost, fins a finals de desembre.

Starking
Les pomes ‘Starking’ tenen la pell brillant i color verd groguenc amb estries vermelles. La seva carn és blanca, tendra, consistent i un suau sabor dolç. Es consumeixen de diverses maneres: en fresc, cuinades, rostides o en compota. En l'Hemisferi Nord, estan presents al mercat des de setembre, quan es produeix la seva recol·lecció, fins a juny. És una varietat americana que també es conrea extensament a Europa i que està present als mercats durant pràcticament tot l'any.

Summerred
És una poma gran, allargada i de color vermell intens si ha tingut suficients hores d'insolació. La polpa és de color blanc, sucosa i molt aromàtica. Es recomana el seu consum en fresc. Està disponible al mercat de setembre a mitjan octubre. És un creuament entre ‘Golden Delicious’ i ‘McIntosh’.

Reineta Gris
La ‘Reineta Grisa’ es caracteritza pel color gris daurat de la seva pell, que és dura i aspra. Té una forma irregular, molt aplatada i amb el peduncle molt curt. La seva carn, perfumada i consistent té un sabor marcadament acidulat. S'utilitza freqüentment en rebosteria i és ideal per cuinar. Es troba al mercat des de setembre fins a març.

Topred Delicious
De coloració vermella estriada, la seva pell és brillant sobretot el fruit. La seva forma tronc-cònica posseeix uns prominents lòbuls. La carn tendra i consistent, pot perdre textura amb el temps, però mantenint sempre un agradable sabor dulzón. És utilitzada per al seu consum en fresc, cuinada, en compota o rostida, i es troba a la venda de setembre, quan es recol·lecta, fins a juny.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]