www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Colinap, Brassica napus var. Napobrassica / Cruciferae (Brassicaceae)
Gestió de l'ambient de postcollita
La seva conservació és similar a la del nap. Les arrels tendeixen a lignificarse, és a dir, a tornar-se llenyoses.

En la llar han de separar-se les fulles del bulb i han de ser guardats en tals condicions en el frigorífic en bosses de plàstic perforades. En aquestes condicions poden arribar a aguantar dues setmanes.

Aquesta espècie pot conservar-se durant períodes relativament perllongats. L'emmagatzematge es realitza amb les peces sense rentar, lliures de fulles i apartant aquelles danyades o que han sofert danys per congelació. Els recintes en els quals s'introdueixen poden ser soterranis o cambres frigorífiques.

A 0ºC i 90-95% d'humitat relativa es poden arribar a conservar uns 4 i 6 mesos. Una humitat relativa menor del 90% influeix en una menor conservació.
Distribució
Les mateixes condicions òptimes de conservació dels colinaps ho són per al seu transport i distribució. La temperatura òptima del transport marítim del colinap és de 0ºC i la humitat relativa de 95-100%.
Problemes de postcollita
La calor de la respiració és relativament baix, la qual cosa té a veure amb el perllongat període de conservació. A mesura que passa el temps d'emmagatzematge, est tendeix a augmentar.

Els canvis que sofreixen els colinaps una vegada recol·lectats inclouen: pèrdua d'aigua, podridures, brotación, lignificación, i sabor.

La pèrdua d'aigua ocasiona disminució del pes, arrugamiento i estovament del producte. Una humitat relativa alta en l'atmosfera de conservació és fonamental per minimitzar la dessecació. Amb humitats relatives del 90-95% també es manifesta un estovament del producte ocasionat per la pèrdua d'aigua. No obstant això amb humitats properes a la saturació (98-100%) s'evita aquest fenomen. L'encerat és una altra mesura per evitar la dessecació.

Les podridures són en general el segon factor limitant per a la conservació de colinaps. Normalment està ocasionada per inadequades temperatures de conservació. A temperatures d'emmagatzematge de 4ºC durant 9 mesos es produeix una pèrdua de pes deguda a podridures del 10%.

En avançar el temps d'emmagatzematge els colinaps comencen a brollar. Aquest procés es pot controlar mitjançant reguladors del creixement, però a Espanya no existeix cap producte registrat per a aquesta espècie.

L'augment progressiu de lignina fa que tendeixin a endurir-se disminuint la qualitat organoléptica.

A pesar que aquesta espècie posseeix una vida posrecolección perllongada, el sabor va disminuint la seva qualitat amb el pas del temps.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]