www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Aranja, Citrus paradisi / Rutaceae
Gestió de l'ambient de postcollita
Les aranges han de recol·lectar-se en estat de plena maduresa igual que altres cítrics. Igual que les mandarines no poden emmagatzemar-se a molt baixes temperatures posat que desenvolupen defectes en la pell.

L'aranja és un fruit que ha de ser recol·lectat en plena maduresa per assegurar la millor qualitat, ja que aquest cítric no madura en càmeres. Cap cítric madura en càmera perquè no tenen midons de reserva, les fruites que tenen sucres han de collir-se al moment en què estan madurs.

Igual que ocorria amb les llimones i llimes, l'aranja no pot ser emmagatzemat a temperatures per sota de 10ºC ja que desenvolupa defectes, taques en la pell. Per tant, normalment les aranges són emmagatzemades a temperatures entre 10-15 ºC i una humitat relativa del 90-95%. Aquesta humitat tan alta, com ocorria en les mandarines, s'aplica per evitar la pèrdua d'aigua la qual no es reposa una vegada collit el fruit.

Existeix algun estudi sobre la resposta de l'aranja en càmeres de atmosfera controlada. Magatzematges al 2% d'oxigen redueix els danys per fred si les aranges són mantingudes a temperatures per sota de 5ºC. No obstant això, la utilització de l'ús d'atmosferes controlades no està molt difosa per l'elevat cost econòmic que suposa.
Problemes de postcollita
Les aranges són molt sensibles al fred i en nombroses ocasions apareixen taques fosques en la pell. A més poden aparèixer un altre tipus de decoloraciones de la pell acompanyades de llavors negres a l'interior degudes a l'acció de diferents fongs.

Les aranges igual que les mandarines són molt sensibles a les baixes temperatures i propenses a les lesions per fred.

Els símptomes externs solen ser decoloraciones de la pell i un augment de la susceptibilitat a envellir-se abans dels normal.

Internament en els fruits amb danys per fred, la polpa entorn de les llavors es torna d'un color pàl·lid i els segments blancs que separa els grillons s'enfosqueixen fins a adoptar un color marró.

Aquests danys per fred apareixen amb més freqüència quan els fruits es mantenen més d'un mes a temperatures entre el seu punt de congelació, al voltant de –3ºC i 5ºC, o bé a 5ºC durant més d'un mes.

Un altre tipus d'alteracions que poden sofrir les aranges són provocades per diferents fongs com l'Aspergillus o l'Alternaria que produeixen una lleugera variació en el color de la pell i internament torna de color negre les llavors.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]