www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Festuc, Pistachia vera / Anacardiaceae
Gestió de l'ambient de postcollita
Quan es recol·lecten els festucs tenen entre un 30-40% d'humitat i s'ha de baixar fins a un 7% per mantenir la qualitat; l'assecat pot fer-se en dues fases. La temperatura òptima és de 0 a 10ºC i els nivells d'oxigen i diòxid de carboni en l'atmosfera també influeixen en el temps de conservació.

El festuc es recol·lecta amb una humitat entre 30 i 40% i una vegada pelat ha de baixar-se fins al 7% per mantenir la qualitat durant l'emmagatzematge. L'assecat es realitza en dues fases; la primera dura unes tres hores, es realitza a temperatures fins a de 82ºC i s'arriba a una humitat del 12 o 13%; la segona és a temperatura ambienti o per sota de 49ºC, durant un o dos dies i la humitat baixa fins a 4-7%. Si la quantitat de fruits és petita poden assecar-se d'una vegada en unes 8 hores a temperatures de 60ºC. Una altra alternativa d'assecat és a l'aire lliure, entre 3 i 5 dies al sol, encara que amb aquest mètode pot haver-hi problemes per aparició de fongs. És convenient que l'assecat es produeixi al més aviat possible per evitar això; així doncs es recomana collir els fruits que es puguin pelar i assecar en el mateix dia o emmagatzemar-los fins al pelat, unes 8 hores en cambres frigorífiques a 0ºC i 80% d'humitat relativa.

Els festucs són menys susceptibles a l'enranciamiento que altre fruita seca, segurament hagut de que contenen menor proporció d'àcids grassos poliinsaturados.

Controlant les condicions d'humitat relativa i la temperatura de l'ambient en el magatzem poden conservar-se millor les qualitats dels fruits. Amb un nivell d'humitat que no superi el 7% i temperatura menor de 25ºC s'interromp el desenvolupament dels fongs. Perquè es conservin els festucs durant més d'un any es recomana una temperatura entre 0 i 10ºC ja que es redueix la possibilitat de desenvolupament de fongs i el risc d'oxidació dels greixos és menor, la qual minva la qualitat del sabor.

A més, controlant els nivells dels components de l'atmosfera també pot influir-se en la conservació del producte. Així doncs, en atmosfera controlada amb concentracions d'oxigen inferiors al 1% es retarda l'enranciamiento i altres símptomes de deterioració. I les concentracions d'oxigen per sota del 0,5% equilibrat amb nitrogen, i/o nivells de diòxid de carboni superiors al 80% en l'aire poden ser efectius per controlar els insectes que ataquen als productes emmagatzemats i poden ser una alternativa a la fumigació química.
Problemes de postcollita
Poden produir-se alteracions fisiològiques com el dany per fred i malalties causades per fongs principalment.

Hi ha una sèrie de fisiopatías com és el dany físic, és a dir que la pela es trenqui i per això, la vida d'emmagatzematge sigui més curta i el dany per amoni al que són molt sensibles i causa l'ennegriment dels teixits externs.

A més, existeixen diversos insectes que poden danyar als fruits emmagatzemats. Per minimitzar els atacs d'insectes ha d'haver-hi una bona higiene, i es pot fumigar. Altres formes per controlar-los són mitjançant irradiació, tractaments de calor i usant atmosferes controlades. Els fruits també són molt atractius per als esquirols i alguns ocells.

Les malalties que afecten als fruits són produïdes per fongs principalment.

Aspergillus flavus:

La infecció dels fruits pot començar abans de la collita i el seu desenvolupament és afavorit per un temps plujós i humit, i quan els festucs estan danyats per insectes. La millor forma d'evitar que creixin els fongs en els productes ja collits és mantenir-los en condicions òptimes de temperatura i humitat relativa durant tota la manipulació.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]