www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Nespra, Eriobotrya japonica / Rosaceae
Nota: Composició de pes fresc comestibles per 100g.
Valors en format (mín-màx.).
Energia: 28-54 kcal
Greixos: 0.2-1.0 g
Fibres: 0.30-2.07 g

Minerals

Calci: 16-20 mg
Zinc: 0.2-0.2 mg
Fòsfor: 11-23 mg
Ferro: 0.3-0.4 mg
Magnesi: 10-10 mg
Manganès: 0.1-0.1 mg
Potasi: 220-263 mg
Seleni: 0.5-1.0 µg
Sodi: 1-4 mg
Proteïnes: 0.4-0.7 kcal
Carbohidrats: 6.3-10.5 g

Vitamines Liposolubles

A Retinol: 133.3-133.3 µg
A Carotenoides: 160-800 µg

Vitamines Liposolubles

B1 o Tiamina: 0.020-0.045 mg
B2 o Riboflavina: 0.030-0.061 mg
B3 o Niacina: 0.2-0.4 mg
Nespra
La nespra és un fruit arrodonit de color ataronjat que és apreciat per la seva carn aromàtica, dolça i alguna cosa àcida. Se sol consumir en cru, encara que s'elaboren diversos preparats com a melmelades, pastissos o sucs. Amb prou feines aporta nutrients a l'organisme, encara que conté potassi en quantitats apreciables i algunes vitamines.
Alimentació i nutrició
La nespra és un aliment digestiu, diurético i depurativo. A més redueix el colesterol i està indicat per a les persones que pateixen hipertensió. Les fulles s'usen en alguns països contra diverses malalties com la diabetis o la tos.
El Fruit
La nespra és un fruit arrodonit de color ataronjat que és apreciat per la seva carn aromàtica, dolça i alguna cosa àcida. Se sol consumir en cru, encara que s'elaboren diversos preparats com a melmelades, pastissos o sucs. Amb prou feines aporta nutrients a l'organisme, encara que conté potassi en quantitats apreciables i algunes vitamines.

Existeixen dues espècies de nespres diferents, l'europeu i el de Japó, encara que el més conegut és aquest últim. Els fruits són arrodonits o aperados amb la pell de color groc-taronja molt fina i dura. La polpa és aromàtica, de color blanc o ataronjat, carnosa i de sabor dolç alguna cosa àcid. Conté diverses llavors marrons de gran grandària.

Les nespres es consumeixen principalment en cru, com a fruita fresca. També s'usen per elaborar salsa, gelees, melmelades, gelatines i productes de rebosteria, a més de sucs o xarops. En alguns casos es consumeixen guisats i en les Bermudes s'elabora un licor característic a partir d'ells.

És un aliment pobre en nutrients que aporta molt poques calories a l'organisme, per la qual cosa es pot usar per aprimar. Aporta potassi i una mica de calci, fòsfor, magnesi i ferro. També conté petites quantitats de vitamines B1, B2, B3 i C.
La planta
La nespra és un arbre d'uns 5-8m d'altura molt ramificat que floreix a la tardor, donant un gran nombre de flors blanques agrupades en els extrems de les branques. Aquestes flors donen lloc a un fruit ataronjat molt sucós i de sabor alguna cosa àcid, de fins a 6cm de llarg.

La nespra és una planta pertanyent a la família de les Rosáceas, el nom científic de les quals és Eriobotrya japonica. És un arbre petit, d'uns 5-8m d'altura, amb la copa arrodonida. El tronc és recte i es ramifica a molt baixa altura. Les arrels són molt superficials.

Les fulles són alternes i cobertes de pèls, de forma lanceolada o el·líptica. Mesuren entre 15 i 20cm de llarg i presenten el marge serrat.

Les flors són blanques i petites, d'1,5cm de diàmetre. Tenen 5 pètals amples. Apareixen agrupades al final dels brots en gran nombre, encara que no totes arriben a donar fruit i moltes cauen.

El fruit és aperado i de color groc ataronjat, mesurant entre 2,5 i 6cm de llarg. La pela és fina i forta i la polpa és blanca o groga, sucosa i alguna cosa àcida. Conté entre 1 i 10 llavors de color castany fosc.

Aquesta espècie floreix a la tardor, encara que en els tròpics pot haver-hi fins a tres floracions a l'any, sent la segona generalment la que dóna més fruits.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]