www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
All, Alium sativum / Liliaceae (Alliaceae)
Beneficis per la salut
Encara que l'all aporta algunes vitamines i minerals, els seus efectes beneficiosos es deuen a les diverses substàncies azufradas que conté, que actuen en l'aparell digestiu, aparell respiratori, circulació, etc. També prevé contra l'aparició d'alguns càncers.

Els alls estan formats fonamentalment per aigua i hidrats de carboni. Contenen una mica de proteïnes, i amb prou feines aporten lípids. Quant a les vitamines, destaquen pel seu contingut en vitamina C, B1 i B3. També contenen minerals com a potassi, calci, fòsfor, ferro i magnesi.

Els components més interessants de l'all són els que contenen sofre. El principal és l'aliína, que dóna lloc a disulfur de dialilo, component principal de l'oli essencial d'all, encara que s'han aïllat més de 75 compostos azufrados de l'all.

L'all és beneficiós actuant a diferents nivells. D'una banda estimula les mucoses gastrointestinals, augmentant la secreció glandular i bilis. També afavoreix l'eliminació de bacteris nocius de l'intestí. En tenir poder antisèptic i bactericida, el seu consum és recomanable en casos de parasitosis intestinals i disenteries.

A nivell de l'aparell respiratori, l'all augmenta les secrecions bronquials, és expectorante i desinfectant, contribuint al tractament de les congestions.

L'all provoca la vasodilatació perifèrica d'arteriolas i capil·lars, per la qual cosa ajuda a rebaixar la tensió, a més de disminuir les pulsacions. També contribueix a disminuir els nivells de l'anomenat ‘colesterol dolent, per tot el que està indicat en casos d'hipertensió arterial, taquicàrdia, arteriosclrosis i hiperlipidemias.

En els últims anys s'ha comprovat que alguns components de l'all exerceixen una acció preventiva contra el desenvolupament d'alguns càncers. També és beneficiós per a les articulacions i el reuma.

No obstant això, no cal oblidar les contraindicacions d'aquesta hortalissa. Pot resultar flatulento en cas d'escassetat de sucs gàstrics i pot produir cremors de boca, estómac i esòfag, així com migranyes i dermatitis per contacte.
Tradició popular
A l'all se li han atribuït propietats medicinals des de l'època dels egipcis. Existeixen multitud de receptes tradicionals per combatre la depressió, la hipertensió o fins i tot les berrugues.

L'all s'ha considerat des de molt antic un aliment amb propietats medicinals. Ja a Egipte, cap al segle XV a. de C., en un dels primers tractats de medicina que es coneixen se citen 22 receptes amb all. Entre algunes de les seves propietats estan que és depurativo, tonificante i revitalizador de l'organisme. També és antirreumático, antigotoso i anticancerós.

Entre algunes de les receptes tradicionals de les quals l'all forma part es troba un macerado d'alls vinagre contra la depressió i un macerado d'all i ceba contra la hipertensió. Un emplastro d'heura i alls serveix per eliminar els calls i claus dels peus, i fins i tot l'aigua de mel amb all s'usa per combatre la impotència sexual.

També es pot trobar una tintura a força d'alls per rebaixar la tensió, una decocció que estimula la circulació, un suc antisèptic d'ús extern. Un bàlsam d'alls combat els cucs i trastorns digestius. Com aquestes hi ha multitud de receptes amb all que es poden aplicar a diverses dolències i patologies, així es poden combatre les berrugues, els taps de les oïdes o les mossegades verinoses.
Interempresas Media, S.L. / 2021 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]