www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Bleda, Beta vulgaris var. cycla / Chenopodiaceae
Beneficis per la salut
Igual que la majoria de les hortalisses de fulla la bleda proporciona poca energia, encara que conté alguns carotenoides, vitamina C i folato. La vitamina C pot influir en alguns processos fisiològics, incloent la supressió de la formació de nitrosamina en l'intestí. El nitrit, present en els aliments i en l'aigua, pot reaccionar amb les amines per produir nitrosaminas, les quals són de caràcter carcinogénico. La vitamina C també ajuda a protegir contra el càncer en diverses parts del cos, alhora que pot intensificar les funcions immunològiques. Dietes riques en carotenoides s'associen amb un menor risc de contreure càncer i malalties cardiovasculars. El folato és necessari per dur a terme un embaràs sa.
Tradició popular
La bleda és una verdura refrescant, laxant i diurética. S'utilitza per a inflamacions de l'aparell urinari, el restrenyiment, hemorroides i dermatosis.
El cocimiento de bledes ben triturado es pot usar per a cataplasmes sobre cremades, abscessos, botons, tumors i hemorroides.

La bleda gaudeix de nombroses aplicacions medicinals i alimentoses. En amanida amb suc de llimona enforteix l'estómac i vigoriza el cervell, així com desinflama els nervis. Contra els càlculs biliars es prendrà en dejú un got de suc de bleda amb suc de créixens en parts iguals. La bleda és benèfica en les següents malalties: inflamacions dels ronyons, uretra i pelvis renal, trastorns del fetge, inflamacions de la vesícula biliar, còlics hepàtics i nefrítico, gota, reumatisme, diabetis, malalties de pell com ezcemas, úlceres, nafres, hemorràgies dels intestins, inflamacions del duodeno, enterocolitis, asma, supressió de l'orina, emissió difícil o dolorosa de l'orina, vòmits de sang, etc. Per a tots aquests casos s'usarà la bleda en forma d'amanida o cuita a vapor, o millor encara, en forma de suc. El cocimiento de les arrels és genial per al fetge. Els fruits torrats i reduïts a pols i prenent-se en forma d'infusió és eficaç per a la disenteria, hemorràgies uterines i emissions abundants d'orina.

En cataplasma s'utilitza pel zaratá (enduriment o càncer de pit), hemorroides, úlceres, ferides, nafres. Contra el reumatisme s'usa cataplasma de les fulles fresques de la bleda amb api. En ènemes s'usa la bleda en cocimiento i alleuja els pujos en les diarrees sanguinolientas. És eficaç per als estats febrils, especialment la tifoidea, però si es desitja una acció més eficaç es farà bullir l'arrel ben triturada amb una mica de camamilla i escorça de malva.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]