www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Xampinyó, Agaricus bisporus / Agaricaceae
Gestió de l'ambient de postcollita
Xampinyó
Després de la recol·lecció es recomana sotmetre els xampinyons a una pre-refrigeració. Després s'han de conservar a –0,5-1ºC i amb una humitat relativa del 90-95%.

És recomanable sotmetre als xampinyons a una pre-refrigeració per refredar-los ràpidament i així, evitar la pèrdua d'aigua i el desenvolupament de bacteris. Dels diferents mètodes existents, el més adequat és el buit, encara que també pot realitzar-se per aire humit. La temperatura òptima per a la conservació és de –0,5 a 1ºC, encara que evitant la congelació. El període de conservació és més llarg com més baixa sigui la temperatura. La humitat òptima és del 90-95%.

Teòricament, els xampinyons poden conservar-se fins a 21 dies si s'emmagatzemen a pressions atmosfèriques menors que les normals. Això pot aconseguir-se a una pressió entre 10 i 15mm de mercuri, amb una temperatura de 0ºC i humitat relativa del 95%, encara que aquesta pràctica no es duu a terme en realitat.

També existeixen referències quant als efectes de la atmosfera controlada. El límit mínim que suporten d'oxigen és molt baix, proper al 0%, mentre que les concentracions d'anhídrid carbònic superiors al 15% poden causar danys. Encara que segons alguns autors, poden tenir efectes positius, inhibint el desenvolupament de floridures i l'obertura del barret si la concentració és del 20%, però en la pràctica no s'utilitza.
Problemes de postcollita
Els problemes de posrecolección poden ser deguts a unes inadequades condicions de temperatura i humitat. Es pot produir pardeamiento, dessecació, obertura del barret, elongació del peu i alteracions fisiològiques com la ‘pell de cocodril’, a més de poder ser afectats per malalties i plagues.

A causa de l'alta activitat metabòlica que tenen els xampinyons la seva vida posrecolección és breu i poden sofrir deterioració per diferents motius. Es pot produir el pardeamiento o tacat, dessecació, obertura del barret i elongació del peu.

Durant la tría s'eliminen els xampinyons que no s'ajustin als requisits mínims de qualitat exigits per la normativa vigent i algunes causes de tría són degudes a alteracions fisiològiques, plagues i malalties.

Alteracions fisiològiques

‘Pell de cocodril’
Els xampinyons afectats presenten unes protuberàncies en el barret. Pot produir-se per una humitat relativa baixa en l'ambient, aplicació excessiva d'alguns pesticides, vapors de formol, etc.

Malalties

Bombolla seca o mole seca
Pot ser causada per diversos fongs, entre ells el Verticillium malthoussei. Es produeixen malformacions en el xampinyó, tals com a bifurcacions i botons amb forma de ceba.

Malaltia de la teranyina
El fong Dactylium dendroides creix estenent el seu micelio, de color blancuzco o amb tints rosáceos, sobre els barrets.

Mole humida
És causada pel fong Mycogone perniciosa. Produeix deformacions i retorçades sobre el barret i en etapes avançades rezuman un líquid viscós de color marró i olor desagradable.

Floridura de les laminillas
Aquesta malaltia és causada per fongs del gènere Cephalosporium i produeix una coloració anormal en les laminillas.
Taca bacteriana o ‘gota’
El bacteri anomenat Pseudomonas toolasi provoca l'aparició de taques groguenques sobre el sombrerillo que amb el temps adquireixen tints marrons i es tornen pegajosas.

Damping off o pansiment
Els fongs causants són Fusrium martii i F. Oxysporum. Els xampinyons es tornen corchosos i l'interior dels peduncles apareix sec, amb buits i marró.

Virosis
Es produeixen deformacions en els carpóforos formats deguts als anomenats Virus 1 i 2 del Xampinyó.

Plagues

Esgarrapa blanquecina
La presència d'aquest àcar del grup Tyrogliphus indueix a l'aparició de cavitats irregulars, de consistència humida, en el peu i en el barret.

Colémbolos
Són uns insectes que ataquen als cultius i es nota per la presència d'orificis petits i aspecte ressec sobre la superfície del barret dels xampinyons afectats.

Dípters
Les larves d'insectes pertanyents a diverses espècies de dípters caven galeries en el peu o en el sombrerillo.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]