www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Blat de moro, Zea mays / Gramineae
Per al blat de moro existeixen diferents classificacions segons les condicions de cultiu requerides per la planta, la precocitat i el color del gra, a més del grau de dulzor. Es coneixen al voltant de 300 varietats de blat de moro dolç.

Es coneixen unes 300 varietats de blat de moro dolç i es poden classificar en varietats antigues o de pol·linització directa i varietats híbrides, en funció de les condicions de cultiu requerides per la planta.

Varietats de pol·linització directa: Són les varietats antigues de pol·linització lliure i alta producció. La ‘Goldem Bantam’ és probablement l'única conreada en l'actualitat.

Varietats híbrides F1: El seu cultiu no està restringit a les zones temperades. Existeixen tipus de maduració primerenca, de mitjan estació i tardana. Algunes varietats conreades són la Candle, Sundance, Goldprinz, Tasty Gold, Tasty Sweet, Merit, Golden Queen, Jubileu original, Dominador, Golden Earlipark, John innes hybrid, Early xtra sweet, First of all, Earliking, Early arctic, Northstar, Polar Vee, Kandy kob, Snow cross, Tokay sugar, Kelvedon sweetheart i Kelvedon Gloryentre unes altres.

Les varietats híbrides de blat de moro dolç es poden classificar en funció de la seva precocitat i segons el color dels grans en:

Varietats molt precoces: Són aquelles que en bones condicions de cultiu, en menys de 75 dies cobreixen el seu cicle de desenvolupament.

De gra blanc: Marcross.
De gra groc: Butterfingers, Goldcrest, Aztec, Comanche i Early King.

Varietats precoces: El seu cicle de desenvolupament es completa entre 75 i 85 dies.

De gra blanc: Comet, Snowbelle i White Knight.
De gra groc: Golden cross Bantam, Apatxe, Cherokee, Merit, Midway, Salute, Bonança, Calico, Guardian, Candy Bar, Bonança i Arrestor.

Varietats semiprecoces: El seu cicle de desenvolupament es completa en més de 85 dies.

De gra blanc: Stowell’s Evergreen hybrid.
De gra groc: Iobelle, Valley, Iochief, etc.

A més, s'obtenen varietats cada vegada més dolces i tendres, identificant-se alguns gens que s'incorporen al material vegetal als programes de millora genètica. Així doncs, es pot establir una altra classificació en funció de les característiques genotípicas, és a dir que segons el grau de dolçor del blat de moro s'estableixen els següents tipus:

Tipus normal ensucrat (posseeix un gen que retarda la conversió de sucres en midó).
Tipus super-dolç (conté el doble de sacarosa que els normals). Alguns conreessis són Skyhner 95, Super Sweet, Honey Bar, Signal, Lumidor, Sweet Belle, Pinnacle, Citation, Sugary Enhanced, Suzette, Paramount, Jamboree, etc.

Hibridos de gen dolç (contingut en sacarosa inferior al 75% del que posseeixen els de el tipus super-dolç). S'obtenen per creuament dels dos tipus anteriors.

Híbrids dolços intensificats. Poden ser de dos subtipos, un amb més sucres totals i major proporció en maltosa i altres semblances als híbrids de gen dolç.

També existeixen varietats de blat de moro bicolor i minimaíz o blat de moro baby, aquest últim molt popular en la cuina xinesa i tailandesa.

Descripcions de varietats de blat de moro dolç:

‘Candle’
És una varietat molt dolça de panotxes llargues en plantes d'altura mitjana.

‘Minimaíz’ o ‘blat de moro baby’
Panotxes de petita grandària que, a causa de la seva recol·lecció en fase primerenca, amb prou feines superen els 10cm de longitud. Els grans són de color blanc i als mercats europeus es comercialitzen principalment en conserva. Manca de vitamina A.

‘Earliking’
Les panotxes són grans i la planta d'altura mitjana. És una varietat primerenca, de sabor dolç.

‘Early xtra sweet’
És una mica més tardana que ‘Jonh innes hybrid’, ‘First of all’, ‘Earling’, etc., però molt popular perquè com a mínim els grans tenen dues vegades més de sucre que les varietats estàndard. Les panotxes són grans.

‘First of all’
És una de les més primerenques, molt recomanada per a la taula i per a un emplaçament exposat, especialment en climes rigorosos. Les panotxes de grandària mitjana tenen una longitud de 15cm.

‘Golden Bantam’
Varietat antiga, alguna cosa primerenca, dolça i robusta.

‘Jonh innes hybrid’
Varietat molt conreada, primerenca, fiable i vigorosa. Les panotxes de grandària mitjana.

‘Kelvedon glory’
Produeix collites abundants i panotxes molt inflades de 18 a 20cm de longitud. Els grans són de color groc clar i bon sabor. És de mitja estació.

‘Kandy kob’
Varietat amb alt contingut en sucre i primerenca.

‘Northstar’
Les panotxes són grans. Es recomana per a regions amb estius humits i freds.

‘Sundance’
És un dels millors cultius primerencs o de mitja estació, apropiat per a climes més freds i estius més curts.

‘Tokay sugar’
És dolç i primerenca. Els grans són de color blanc.
Interempresas Media, S.L. / 2019 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]