www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Figa, Ficus carica / Moraceae
Beneficis per la salut
La figa crua i sec és altament nutritiu i una rica font de fibra dietètica, potassi, proteïnes, minerals (ferro, fòsfor, magnesi, coure i zinc) i vitamines (riboflavina i vitamina B6). La fibra és beneficiosa per al funcionament idoni del tub gastrointestinal, mentre que els minerals i vitamines presents en la figa i altres fruites i hortalisses són essencials per al creixements, desenvolupament i manteniment d'una bona salut durant tota la vida.
Tradició popular
La figa es coneix pel seu caràcter curativo des de fa molts segles. Per les seves propietats regula la digestió, ajuda a la desaparició de l'esgotament, estimula la capacitat de concentració, millora l'estat d'ànim i elimina el nerviosisme. El seu ús extern està recomanat per a les inflamacions de la boca, nafres i cremades.

La figa per les seves nombroses llavors va ser para moltes cultures símbol de fe i saviesa, mentre que la figuera simbolitza la fertilitat.

El famós metge grec Hipócrates, en el 400 a. de C., ja recomanava la figa per combatre la desnutrició, mentre que el seu compatriota Galeno aconsellava als atletes grecs que consumissin figues com a aliment bàsic per a la seva dieta.

Les figues consumides durant l'Edat Mitjana i el Renaixement, eren utilitzats en menjars que es consideraven exquisides.

Les figues fresques posseeixen un elevat percentatge d'aigua, per la qual cosa el seu valor energètic no és molt alt. Cent grams de figues fresques proporcionen unes 65 calories, encara que el mateix pes en fruita seca proporciona 280 calories. Després de l'aigua el component majoritari són els hidrats de carboni, fonamentalment la sacarosa, la glucosa i la fructosa. La figa proporciona tots els aminoàcids essencials i els lípids apareixen en molt escassa proporció.

Les figues és una de les fruites els efectes de les quals curativos es troben entre els més antics.

Entre les principals propietats de les figues, destaquen el seu caràcter nutritiu, digestible, tònic, laxant, diurético, pectoral i tòpic emoliente. Està indicat el seu ús intern per a casos d'astènia física i nerviosa en nens, adolescents, convalescents, esportistes, dones embarassades, irritacions gastrointestinals, restrenyiment, estats febrils, trastorns menstruals, inflamacions pulmonarias i urinàries.

El fruit és digestiu i laxant donat el seu elevat nombre de llavors i el seu contingut en fibra. No obstant això, per la seva acció laxant no s'ha d'abusar d'ells. Un parell de figues diàries fan més per mantenir la flora intestinal sana que qualsevol altre aliment o producte farmacèutic.

L'efecte diurético es deu al fet que la figa posseeix un elevat contingut en potassi que li converteix en un aliment alcalinizante. Les figues presenten el valor de pH més bàsic (alcalí) de tots els aliments, Per això, són molt adequats per neutralitzar aliments àcids, com la carn, els productes de xarcuteries, la pasta elaborada amb farines refinades i el dolç.

Es recomana per a casos d'astènia física per la bona font de sucres que contenen, estimulant a més la capacitat de concentració.

Quant al seu ús extern, està recomanat utilitzar la llet de les figues encara verdes per eliminar les berrugues, i el dolor dental desapareix si s'aplica la carn premsada de la figa sobre la geniva.

La infusió de 25 a 30 grams de fulles de figuera per litre d'aigua redueix la tos, millora la circulació i ajuda, prenent-la uns dies abans a les menstruacions difícils.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]