www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Castanya, Castanea sativa / Fagaceae
Gestió de l'ambient de postcollita
Les castanyes en el magatzem se solen sotmetre a altes temperatures per eliminar cucs i evitar l'atac de fongs. Després s'ha de reduir la humitat.

Les castanyes tenen l'inconvenient de ser atacades per cucs i per això alguns magatzems fan tractaments amb plaguicides per eliminar-los, encara que a causa dels problemes de residus cada vegada són menys els que els fan. Algunes empreses realitzen el guarit amb aigua calenta a uns 50ºC durant uns 45 minuts, l'efecte és beneficiós també en el control dels fongs de conservació i permet separar al mateix temps fruits defectuosos per flotació, és a dir, els fruits que suren s'eliminen perquè tenen en el seu interior el cuc, encara que no es lleva la totalitat dels fruits danyats, ja que en alguns no s'ha desenvolupat del tot el cuc.

Després s'assequen a l'aire, al sol o per altres procediments fins que perdin del 60-70% d'humitat, de tal manera que el producte obtingut es conserva fins i tot durant anys.
Problemes de postcollita
Les castanyes són atacades per cucs i fongs.

El principal problema de les castanyes és el produït pels cucs.

Cuc de les castanyes – Són els insectes de les espècies Balaninus elephas Gyll que posen els seus ous sobre les castanyes en formació i Cydia Splendana Hb. o Laspeyresia splendana que els posen sobre les fulles. Les larves de tots dos penetren en el fruit i es desenvolupen en el seu interior. Els adults emergeixen quan les castanyes cauen al sòl ja madures. Les castanyes atacades tenen la base rosegada, la superfície presenta solcs longitudinals engruixats i en estrènyer-les amb els dits es noten més toves que les sanes. En sortir els cucs realitzen uns orificis que són més fins en el cas de la Cydia. Cal fer una selecció de les castanyes al moment de la recol·lecció i destruir les atacades abans que el cuc surti del fruit.

Els fongs que poden afectar a les castanyes durant la comercialització són Rhacodiella castaneae, també cridada Podridura negra o Phoma endogena.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]