www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Litchi, Litchi chinensis / Sapindaceae
Gestió de l'ambient de postcollita
El litchi és un fruit que ha de conservar-se en fred, en cas contrari s'espatlla de seguida. Les condicions adequades són 2ºC amb una humitat del 90-95%. La conservació es millora si es recobreixen els fruits amb pel·lícules plàstiques.

El litchi és un fruit molt sensible que en absència de refrigeració es deteriora ràpidament. En menys de 24 hores a 20-30ºC perd el seu color i posteriorment es podreix, per la qual cosa és important conservar-ho en fred fins a gairebé el moment del seu consum. Les condicions adequades són d'uns 2ºC amb una humitat ambiental d'entre el 90 i el 95%. Si es mantenen en safates recobertes amb pel·lícula de plàstic la conservació s'allarga fins a les 4 setmanes. Alguns països usen tractaments amb àcid sulfúric o anhídrid sulfuroso per a transports llargs, encara que cada vegada hi ha major preocupació pels residus d'aquests productes.

L'ús d'atmosferes controlades redueix el pardeamiento de la pell i la pèrdua de sòlids solubles del fruit. Es recomana una concentració d'oxigen i de diòxid de carboni del 3-5%.
Problemes de postcollita
Entre els problemes durant la conservació que sofreix el litchi estan el pardeamiento de la pell, danys per fred, trencament de la pell o la deterioració de la polpa. Entre les malalties es troben diversos fongs, com Alternaria o Aspegillus.

Els litchis poden sofrir diversos problemes durant el seu emmagatzematge, com a alteracions fisiològiques i malalties. Entre les primeres estan:

Pardeamiento de la pell: la pèrdua d'aigua del fruit produeix l'aparició de taques marrons en la superfície del litchi. En condicions de baixa humitat les taques creixen i cobreixen tot el fruit. Aquest problema es pot reduir recobrint els envasos que contenen els fruits amb pel·lícules plàstiques.

Danys per fred: els símptomes són similars al problema anterior, i es produeixen per temperatures massa baixes.

Trencament de la pell: depèn de la varietat i de la humitat durant l'emmagatzematge. Les esquerdes en la pell afavoreixen l'entrada de patògens.

Deterioro de la polpa: en emmagatzematges perllongats i fruits massa madurs apareixen problemes d'estovament i pèrdua de turgència de la polpa, que a més perd sabor.

Entre les malalties estan les produïdes pels fongs Alternaria, Aspergillus, Botryodiplodia i Colletotrichum. Es poden reduir els danys mantenint els fruits en les condicions adequades d'humitat i temperatura.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]