www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Carxofa, Cynara scolymus / Compositae (Asteraceae)
Beneficis per la salut
La carxofa és un aliment ric en fibra i que aporta poques calories. Aporta calci i fòsfor, a més de vitamines B1, C, B3, B5 i B6. Conté inulina, que en l'organisme dóna fructosa, que és assimilable pels diabètics. També és rica en cinarina, un compost que actua protegint el fetge i estimulant la secreció biliar.

Entre els hidrats de carboni que conté la carxofa destaca la inulina, que en l'organisme dóna lloc a fructosa. Aquest sucre s'assimila sense necessitat d'insulina, per la qual cosa la carxofa està recomanada en la dieta dels diabètics. Conté poques proteïnes, i encara menys lípids, per la qual cosa pot ser consumida per persones que segueixen dietes d'adelgazamiento. És un aliment ric en fibra. És saciante i afavoreix el trànsit intestinal, prevenint el restrenyiment.

Té un contingut en sodi alguna cosa elevat, per la qual cosa no és molt apropiada per a persones que pateixen hipertensió. És una excel·lent font de calci i fòsfor, a més d'aportar potassi, ferro, magnesi i zinc. Aporta vitamines com a B1, C, B3, B5 i B6.

La carxofa té diverses propietats terapèutiques: regula la producció de bilis i el funcionament dels ronyons, afavorint l'eliminació de líquids. Està indicada per a les malalties del fetge i de la vesícula biliar. Aquests beneficis es deuen a una substància, la cinarina, que les carxofes contenen en alta concentració.
Tradició popular
La carxofa posseeix múltiples propietats curativas. Té efectes positius sobre el fetge, el cor i el sistema circulatori i sobre els ronyons. A part de les inflorescències es poden usar les fulles i arrels en infusió, tintura, suc, etc.

La carxofa és una planta molt apreciada per les seves propietats medicinals. Ha estat recomanada pels metges des de temps immemorials, doncs ja es coneixien les seves propietats diuréticas i hepatoprotectoras. És un aliment molt digestiu. És estimulant, aperitiva, tònic hepàtica, tònic cardíac, depurativo sanguini, antitóxico i diurético. A més elimina la urea i l'àcid úric, i ajuda a baixar el colesterol.

Està recomanada en casos d'astènia, insuficiència hepàtica, renal, reumatisme, gota, artritis, intoxicacions i infeccions intestinals.

A part de consumir el capítol, es poden usar altres parts de la planta com a medicina. Les fulles es poden prendre en infusió, en suc o en tintura, i amb les arrels es pot fer una decocció en aigua.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]