www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Carxofa, Cynara scolymus / Compositae (Asteraceae)
Les carxofes es classifiquen segons el color de la inflorescència en blanques i violetes. Dins de les blanques es pot fer distinció segons la precocitat. Actualment s'està estenent l'ús de varietats provinents de llavor, encara que en general donen collites de pitjor qualitat.

Les diferents varietats de carxofa s'agrupen per diferents caràcters, com l'altura, color de les fulles, tipus d'inflorescència, productivitat, precocitat, etc. No obstant això, la classificació més usada és segons el color dels capítols, distingint-se varietats ‘blanques’, de color verd clar i varietats ‘violetes’.

Entre les varietats blanques es poden citar ‘De Getafe’, ‘Blanca de Tudela’ i ‘Gruixuda de la Gran Bretanya’ i entre les varietats violetes estan ‘Violeta de Provença’, ‘Violeta primerenca’ i ‘Aranjuez’.

A Espanya, dins de les varietats blanques es poden diferenciar dos grups. D'una banda estan les varietats ‘precoces’, capaces de produir a l'hivern, i les ‘tardanes’, que produeixen només a la primavera. Entre les primeres està la ‘Blanca de Tudela’ i entre les tardanes ‘Aranjuez’.

Les varietats de carxofa també es poden classificar segons el país de procedència, havent-hi varietats de Gran Bretanya; de França que es diferencien en grans, mitjanes i petites; d'Itàlia, de color verd més o menys intens amb matisos vermell violetes, i d'Espanya.

En els últims anys estan apareixent noves varietats que es reprodueixen per llavor, encara que actualment donen carxofes de pitjor qualitat que les tradicionals. Una d'aquestes varietats és la israelita ‘Talpiot’.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]