www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Carxofa, Cynara scolymus / Compositae (Asteraceae)
Gestió de l'ambient de postcollita
Carxofa
La carxofa és un producte molt perible que no pot emmagatzemar-se durant llargs períodes. Amb temperatures entre 0-1ºC i una humitat del 95% únicament es conserven entre 15 i 30 dies. Si es fa preenfriamiento i s'usen plàstics s'arriben a conservar fins a 45 dies. S'ha comprovat que l'ús d'atmosferes modificades millora la conservació, disminuint el pansiment i el pardeamiento de les fulles protectores, però no és freqüent el seu ús a nivell comercial.

L'operació de preenfriamiento no sol realitzar-se en el cas de les carxofes, encara que aquest producte es beneficia d'un descens ràpid de les temperatures fins a 0-4ºC. Entre els mètodes possibles l'ús d'aigua gelada és el millor. També és interessant el refredat per buit. Altres mètodes menys usats són l'aire humit forçat i el preenfriamiento en cambra frigorífica.

La carxofa és un producte que no sol emmagatzemar-se per la pèrdua de qualitat que sofreix i per motius econòmics. A més presenta una elevada perecibilidad, per la qual cosa la seva conservació és problemàtica. A temperatures entre 0 i 1ºC i amb una humitat del 95% el període de conservació és de només 15 a 30 dies. Si es fa preenfriamiento i s'usen plàstics aquest període es pot allargar a 45 dies.

L'ús d'atmosferes modificades ha estat estudiat per diferents autors i els resultats obtinguts són positius. Amb unes condicions de 1ºC, 85-95% d'humitat, un nivell d'oxigen del 2% i de diòxid de carboni del 3-4% s'han emmagatzemat durant 4 setmanes carxofes de la varietat ‘Blanca de Tudela’. Amb aquesta tècnica s'aconsegueix un menor pansiment, pèrdua de pes, sensibilitat al fred i alteracions en les fulles protectores del capítol.
Distribució
El transport de les carxofes ha de fer-se a temperatures inferiors a 10ºC i humitats altes. La distribució és convenient fer-la a menys de 20ºC amb humitat mitjana.

El transport de les carxofes s'ha de fer a temperatures baixes, sent l'ideal 0ºC i un 95% d'humitat. No obstant això, s'admet una temperatura de 10ºC si el viatge dura entre 2 i 3dies.

La distribució ha de fer-se a temperatures inferiors a 20ºC, amb una humitat mitjana i una ventilació feble.
Problemes de postcollita
Entre els problemes més freqüents durant la conservació de la carxofa estan determinades alteracions com la pèrdua de pes, pansiments o l'aparició de colors estranys. Entre les malalties la més important és el fong Botrytis cinerea.

Les carxofes són un producte molt perible que pot sofrir diversos problemes durant la seva conservació, com a alteracions fisiològiques i malalties. Entre les alteracions estan:

Pansiments produïts per pèrdua d'aigua, la qual cosa es pot evitar o reduir mantenint una adequada humitat i envasos tancats.

Pèrdua de pes: es produeix bàsicament per pèrdua d'aigua. En uns 7 dies és pes pot reduir-se en un 4%.

Alteracions del color, apareixent colors violetes en les fulles protectores de la inflorescència i pardeamientos interiors.

Entre les malalties es poden citar les següents:

Botrytis cinerea: aquest fong és el més important en la posrecolección de la carxofa, originant la podridura grisa. Es manifesta en les fulles externes i en el peduncle. En condicions humides s'observen zones de color marró vermellós o marró, humides i sense olor. En condicions seques les lesions presenten un color marró fosc. Finalment apareix una pelusilla grisa sobre aquestes zones. Les temperatures baixes redueixen aquest problema.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]