www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Ceba, Allium cepa / Liliaceae (Alliaceae)
Beneficis per la salut
La forta olor característica de les cebes no apareix fins que són tallades, moment en el qual enzims endogens estimulen la formació d'un compost lacrimatorio anomenat allicina. L'allicina es descompon després en altres compostos sulfurosos que, pel que sembla, ajuden a controlar la diabetis i els níveles lípids en la sang.

S'ha demostrat que les cebes, especialment aquelles amb un teixit de color, són fonts importants de flavonoides, composts l'activitat antioxidant dels quals guarda relació amb els efectes beneficiosos contra les malalties cardiovasculars i possiblement el càncer. Aquests flavonoides, presents en forma de glucósidos, són extraordinàriament estables durant l'emmagatzematge i la cocció. Les cebes exerceixen un paper important a l'hora de mantenir una dieta equilibrada

Entre les seves vàries propietats beneficioses, les cebes ajuden a protegir contra diversos trastorns de l'estómac, com el càncer i l'úlcera. Nivells adequats de vitamines B ajuden a mantenir el sistema nerviós. D'antic, les cebes s'han anat utilitzant amb propòsits medicinals.
Tradició popular
La ceba ha estat usada des de fa molt temps com a planta medicinal, per la qual cosa existeixen moltíssimes receptes i remeis per combatre diverses dolències i patologies. S'usa de diferents formes, ja sigui com a suc, tintura, va venir, cataplasma, infusió o simplement rostides.

La ceba s'ha usat des de molt antic com a planta medicinal, per la qual cosa es coneixen multitud de remeis i receptes casolanes de les quals forma part aquesta espècie. Entre alguns d'aquests usos estan els següents.

S'usa contra l'acne en forma de cataplasma d'argila i ceba. També és útil contra la febre. Per a les afeccions de gola i afonia es pot usar un macerado de ceba i llimona. El brou de ceba està indicat contra la cistitis, mentre que per al refredat pot usar-se un xarop a força de ceba i llimona. Per a la hipertensió es recomana un macerado d'all i ceba amb suc de llimona. Si es maceran en vi blanc sec les cebes són útils per al bon funcionament dels ronyons.

Per eliminar toxines es pot prendre una infusió de ceba fresca. Si es fa una decocció a la mel és depurativa o vermífuga. El suc de ceba és útil contra picades d'abelles i vespes, tos, catarros, asma i bronquitis. El vi de ceba és vermífugo i diurético. Els cataplasmes de ceba es poden usar contra jaquecas, maldecaps, inflamacions del ventre, angines, ferides i hemorroides.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]