www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
All, Alium sativum / Liliaceae (Alliaceae)
Gestió de l'ambient de postcollita
All
Abans de la seva introducció en càmera, és necessari assecar els alls, la qual cosa es pot fer en camp o en magatzem amb aire forçat. Els alls es poden conservar a temperatura ambienti durant uns 3 mesos. Si es vol allargar aquest període convé usar temperatures controlades, bé de 0 a 1ºC, o de 18 a 19ºC, podent conservar-se així fins a 8 mesos.

El primer pas després de la recol·lecció consisteix en l'assecat o guarit dels alls, que el seu objectiu és dessecar la part exterior dels mateixos. Es pot realitzar en camp, per a això es recol·lecten les plantes senceres i es deixen en el terreny de 5 a 10 dies, acabant d'assecar-se en el magatzem. Un altre sistema és portar els bulbs immediatament al magatzem, on es desenvolupa tot l'assecat. Al principi la ventilació ha de ser forçada, fins que els alls perdin d'un 20 a un 25% del seu pes inicial.

La conservació dels alls depèn de les condicions en què es troba el producte (sanitat, clima, etc). A temperatura ambienti poden conservar-se durant períodes breus, mentre que si es vol allargar l'emmagatzematge són necessàries càmeres on es pugui controlar la humitat i la temperatura. També és important comptar amb una bona ventilació que permeti acabar l'assecat si és necessari. Actualment els alls s'emmagatzemen en palots, que han de permetre la circulació d'aire a través del producte.

Les condicions adequades per a la conservació dels alls són temperatures de 0 a 1ºC, amb una humitat entorn del 70%, que permeten conservar-los fins a 6-8 mesos. També s'han observat bons resultats si es mantenen a –2ºC.

A més de la conservació en fred, l'all admet l'emmagatzematge a temperatures altes, la qual cosa també allarga el període de conservació. Per a això es manté la temperatura entorn de 18-19ºC, amb una humitat relativa del 70%. D'aquesta manera els alls es poden conservar uns 3 mesos, encara que mitjançant aquest sistema la pèrdua de pes és major que en fred.
Distribució
Els alls no han de transportar-se barrejats amb altres productes, i la humitat ha de mantenir-se entorn del 70%. La distribució ha de fer-se mantenint la humitat baixa i la ventilació forta.

Els alls han de transportar-se sols, ja que confereixen olors inadequades a altres productes amb els quals s'emmagatzemin o transportin. Sobretot si el viatge és molt llarg, convé mantenir uns nivells d'humitat òptims, entorn del 70%.

La distribució convé fer-la a temperatura ambienti, amb una humitat ambiental baixa i una ventilació forta.
Problemes de postcollita
Lloa alls poden sofrir durant el seu emmagatzematge diversos problemes, com l'emissió de brots i arrels, l'aparició de malalties com la podridura blava o la podridura tova, i l'atac de determinades plagues, ja siguin larves d'insectes o àcars.

Els alls poden presentar diversos problemes durant el seu emmagatzematge, la qual cosa provoca pèrdua de qualitat.

Es pot produir l'emissió de brots i arrels. Això ocorre a partir de 2 a 3 mesos després de la recol·lecció. S'inicia lentament i la seva velocitat augmenta amb el temps. Les temperatures entre 5 i 10ºC afavoreixen la brotación, mentre que temperatures inferiors i superiors la inhibeixen. La humitat elevada també afavoreix aquest problema, encara que si és massa baixa el bulb es deshidrata.

Trencament de les túniques del bulb: l'estat de les túniques de l'all és un factor de qualitat en les normes europees. El trencament es pot produir per l'emissió de brots o arrels i la humitat de conservació.

Un altre dels principals problemes que pot presentar l'all és l'aparició de malalties.

Podridura mohosa blava o verda. La produeix el fong Penicillium, i és l'afecció més important en magatzem. Els símptomes són lesions petites de color groguenc que augmenten amb el temps. Sobre elles apareix un feltre de color blau verdós. Es pot reduir aquesta malaltia desinfectant les dents abans de la plantació. També és important eliminar els bulbs afectats.

Botrytis allii. Aquest fong origina una podridura seca a la zona del coll. Les túniques protectores de l'all apareixen cobertes per uns petits cossos de color negre, duros, similars al capdavant d'una agulla.

Helminthosporium allii. Els atacs d'aquest fong constitueixen una de les principals causes de pèrdua de qualitat durant l'emmagatzematge. Quan apareix s'originen unes taques semblants al sutge sobre les túniques.

Sclerotinia cepivorum. Els bulbs afectats per aquest fong apareixen exteriorment normals, però en agafar-los s'observa que pesen menys del normal. Si s'aixeca la membrana exterior s'observen les dents momificados.

Podridura humida. L'ocasiona el fong Fusarium oxysporum, i es caracteritza per l'aparició d'una podridura en forma de taca que augmenta de grandària, sobre la qual apareix una espècie de cotó de color blanc. Des de l'exterior avança cap a dins una podridura aquosa.

Podridura tova. En aquest cas l'organisme causant és un bacteri, Erwinia carotovora. El seu efecte es caracteritza per un enfosquiment de la zona afectada que s'humiteja i desintegra, desprenent una olor desagradable.

Els alls també poden presentar durant el seu emmagatzematge determinades plagues.

Cuc vermell. Es tracta de les larves de la papallona Dispessa ulula, que excaven galeries en els bulbs poc abans de la recol·lecció. En camp no s'aprecien danys, però l'insecte segueix desenvolupant-se en el magatzem, formant cavitats a l'interior dels bulbs.

Mosca de les Liliáceas. Es tracta de l'insecte Chortophila antiga, les larves de la qual es desenvolupen també a l'interior de la dent.

Acariosis dels bulbs de l'all. En aquest cas el causant és l'àcar Aceria tulipae., que es desplaça des de les fulles de la planta a l'interior dels bulbs. Els danys que produeix són unes taques de color mat sobre la carn de l'all.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]