www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Pebrot, Capsicum annuum / Solanaceae
Gestió de l'ambient de postcollita
Els pebrots s'han de refredar el més ràpidament possible després de la recol·lecció fins a temperatures inferiors a 12ºC. El etilè i la atmosfera controlada pràcticament no tenen efecte sobre els pebrots.

Després de la recol·lecció, és important refredar els pebrots el més ràpidament possible per reduir pèrdues d'aigua. La pre-refrigeració es fa en túnel baixant la temperatura en menys d'una hora i mitja per sota de 12ºC; el millor mètode és amb aire forçat humit.

Si s'emmagatzemen a temperatures superiors a 7,5ºC, perden més aigua i s'arruguen; i si les temperatures són massa baixes, poden produir-se danys per fred. Per sobre dels 10ºC s'afavoreix la maduració i el creixement de bacteris.

Els pebrots es comporten com a fruits no-climatéricos i produeixen nivells molt baixos de etilè. A més, aquest té poc efecte. Per accelerar la maduració o el canvi de color, el més efectiu és mantenir pebrots amb una coloració parcial a temperatures tèbies de 20-25ºC i una humitat relativa alta, superior al 95%.

La atmosfera controlada pràcticament no té efecte sobre el pebrot. Si la concentració d'O2 és baixa (2-5%), amb prou feines influeix en la qualitat del fruit, no obstant això, una alta concentració de CO2 (més del 5%) pot danyar els pebrots, sobretot amb temperatures per sota dels 10ºC.

Para més informació sobre els indicadors bàsics del maneig poscosecha del pebrot, pot consultar-se l'adreça d'Internet de la Universitat de Davis ( http://postharvest.ucdavis.edu ).
Problemes de postcollita
Després de la recol·lecció es poden produir problemes per pèrdua de pes, podridura apical, clapejat, dany per fred, floridura grisa, Alternaria, Rhizopus, podridura agra i tova.

A causa de l'alta taxa de transpiració dels pebrots, normalment la seva vida no supera les 2-4 setmanes. En aquesta etapa, els principals problemes que els afecten són: pèrdua de pes, danys per fred, malalties i uns altres que es detallen a continuació.

1. Pèrdua de pes
La pèrdua de pes i l'estovament del fruit augmenta quant menor és la humitat relativa de l'emmagatzematge, ja que aquesta pèrdua de pes és conseqüència directa de la d'aigua. A més, els pebrots perden fermesa, s'arruga la superfície i s'estova la carn. Així doncs, és convenient mantenir als fruits en un ambient saturat per evitar aquesta pèrdua d'aigua.

2. Podridura apical
Es produeix per falta d'aigua i calci, i pot succeir a temperatures més altes si els pebrots creixen ràpidament.

Apareix una lleu coloració atípica o una ferida més greu, fosca i enfonsada en la punta del fruit.

3. Clapejat del pebrot
No es coneix la causa d'aquesta fisiopatía. Es produeixen unes ferides pigoses que penetren en la paret del fruit. Algunes varietats són més susceptibles que unes altres.

4. Dany per fred
Els pebrots sofreixen danys per fred per sota dels 7ºC. Entre 0 i 2ºC es manifesten en pocs dies. Es produeix el picat de la superfície del fruit, zones aquoses, augmenta la susceptibilitat a la podridura (especialment Alternaria), i una coloració anormal de la cavitat interna, així com un color marró de les llavors. També es perd sabor i aromes.

5. Botrytis o floridura grisa
És un fong comú en el pebrot que causa la podridura; desenvolupant un micelio gris portador de les espores. Es veu afavorit per l'exposició a temperatures baixes i es pot reduir mitjançant la neteja en camp i evitant les ferides en el fruit.

6. Alternaria
Causa la ‘podridura dels fruits’ i ataca sobretot als pebrots afeblits per diverses causes. Produeix unes taques humides, de color fosc, forma circular i grandàries diferents, que s'estenen per la superfície. Sobre les lesions s'observa la pelusilla de color verd oliva portadora de les espores del fong. Els teixits interiors sofreixen una podridura que pot afectar-los totalment.

Els fruits més susceptibles són els que van estar exposats a pluges freqüents o humitats relatives altes, temperatures entre 20 i 22ºC, amb danys de sol o deguts a la manipulació, amb símptomes de podridura apical o atacs de malalties parasitarias.

7. Podridura per Rhizopus
Aquest fong causa una podridura humida, amb un micelio blancuzco, esquitxat de puntitos negres constituïts pels cossos fructífers.

Les ferides, humitat i temperatures altes afavoreixen els atacs.

8. Podridura agra
Causada per un fong del sòl anomenat Geotrichum candidum, que ataca amb més freqüència a tomàquets i pastanagues. Els fruits atacats perden ràpidament suc cel·lular a través de rajaduras que es produeixen en la pell. El fruit queda reduït a l'epidermis, desprenent una olor avinagrado característic. Si les condicions ambientals són adequades s'observa la presència de micelio de color blanc brut sobre la zona afectada.

Les altes temperatures i humitats relatives afavoreixen el desenvolupament de la malaltia.

9. Podridura tova
Causada pel bacteri Erwinia carotovora, que ataca a una àmplia gamma d'hortalisses. Les lesions s'inicien generalment a partir de ferides a la zona d'inserció de el peduncle; els teixits de la zona són afectats per una podridura humida que avança tant superficialment com en profunditat. L'epidermis primer s'arruga i després es trenca alliberant un fluid carregat de bacteris que poden afectar als fruits adjacents.

La conservació a temperatures entre 7 i 10ºC controla el desenvolupament del bacteri.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]