www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Taronja, Citrus sinensis / Rutaceae
Beneficis per la salut
Taronja
Les taronges fresques són baixes en calories i una bona font de fibra i potassi. Les taronges són una rica font de vitamina C. Aquesta és necessària per mantenir unes genives, dents i ossos sans, i per a la curació de ferides. La vitamina C és un potent antioxidant; exerceix un paper a l'hora d'intensificar l'acció de la vitamina I, ajudar en l'absorció de ferro i en les funcions immunològiques. Les taronges també contenen quantitats importants de folato, una vitamina del complex B que proporciona un efecte protector útil durant l'embaràs.

A més, les taronges (i altres fruits relacionats) són una font primària de betacriptoxantina en la dieta. La betacriptoxantina és un carotenoide no provitamina A amb propietats antioxidants. Aquests ajuden a disminuir el risc de contreure càncer i malalties cardiovasculars. Tots els cítrics contenen el flavonoide taxifolin, un fitoquímico amb propietats antioxidants.

FPC
Tradició popular
Les taronges són molt riques en sals minerals: potassi, calci i fòsfor i en vitamines A, C, B. Posseeixen la propietat d'ajudar a resistir la fatiga, són desinfectants i afavoreixen la fixació del calci. Actuen contra malalties com el reumatisme, la gota, l'obesitat i els estats gripales. És fruita molt baixa en calories tan sols 44 calories per 100 grams, la qual cosa les fa molt recomanables per a aquella gent que segueixen dietes alimentoses.

Les taronges són digestives i les tisanas fetes amb flors i fulles són útils per a la tos seca, els nervis, el mal de panxa i l'insomni.

La taronja és la segona fruita en contingut de vitamina B. La primera posició l'ocupa el tomàquet, i li segueix la llimona. La vitamina B protegeix als nervis, excita l'apetit i les secrecions digestives, regula les oxidacions que es produeixen en les nostres cèl·lules i l'aprofitament dels aliments especialment dels hidrocarbonados i els greixos.

Una altra vitamina de summa importància que conté la taronja és la vitamina C o també cridada antiescorbútica perquè la manca d'ella en l'alimentació provoca la síndrome escorbútico.

La taronja també és una font rica en fibra. La fibra de la taronja provoca un descens moderat dels nivells de colesterol, tal com es va demostrar en un estudi realitzat sobre diversos humans al proporcionals una dieta enriquida en fibra (45.1 g/dia), enfront d'una dieta normal (21.2 g/dia) que va servir de control. A més les fibres cítriques tenen la característica de retenció d'aigua, per la qual cosa s'utilitzen molt en la indústria per a un ampli rang d'aliments , com a productes cárnicos, salses, com espesante per yogurt i gelats. Fins i tot poden arribar a reemplaçar alguns d'altres ingredients com a farina, grasses o olis.

La taronja també és rica en flavonoides, que són metabòlits secundaris de plantes i que posseeixen diverses propietats com l'activitat antialérgica i antiinflamatoria. A més alguns flavonoides tenen certa activitat anticarcinogénica atès que mantenen la integritat cel·lular i defensen contra la degeneració cel·lular.

Una altra propietat molt important dels flavonoides és el seu caràcter antioxidant. En general els compostos antioxidants exerceixen un efecte protector mitjançant la inhibició de les reaccions d'oxidació. Reaccions que es produeixen diàriament en les nostres cèl·lules per la seva activitat fisiològica. Així els processos d'oxidació poden produir danys en les parets vasculars dels gots sanguinis, per la qual cosa poden accelerar malalties desembocant en la trombosi.

Convé recordar que les taronges no s'han d'esprémer amb anticipació posat que en contacte amb l'aire, la vitamina C s'oxida i perd les seves propietats. Si s'utilitza la pell per adornar o confeccionar algun plat, és convenient rentar les taronges amb aigua calenta i fregar-les amb cura per eliminar les petites dosis de substàncies protectores que apliquen els productors.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]