www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Raïm, Vitis vinifera / Vitaceae
Gestió de l'ambient de postcollita
Els raïms de taula han d'emmagatzemar-se a –1-0ºC amb humitats entre el 90 i el 95%.

Els raïms han d'emmagatzemar-se a temperatures entre –1 i 0ºC. La humitat recomanada és del 90-95%. Ha d'haver-hi una adequada circulació d'aire en la càmera. Els raïms no són sensibles a l'etilè, encara que una concentració superior a 10ppm pot provocar la separació dels grans del peduncle.

No es recomana l'ús d'atmosferes modificades ja que aporta pocs beneficis.
Problemes de postcollita
Entre els diferents problemes que poden sofrir els raïms durant el seu emmagatzematge estan alteracions fisiològiques com l'aparició de grans aquosos o la caiguda de bayas del peduncle. La malaltia més important durant la conservació és la provocada pel fong Botrytis cinerea.

Els raïms de taula poden sofrir diversos problemes durant el seu emmagatzematge. Entre les alteracions fisiològiques que poden patir estan les següents:

Caiguda de grans del peduncle: aquest problema s'agreuja com més madura aquesta la fruita. Les varietats sense llavors solen patir menys aquesta alteració. Sol produir-se durant la recol·lecció i el maneig en camp, encara que també es produeix després. Es pot reduir mitjançant un maneig adequat i el manteniment d'unes condicions d'humitat i temperatura correctes.

Grans aquosos: El primer símptoma d'aquesta alteració és l'aparició de petites taques fosques en els peduncles dels grans. Aquestes taques es van estenent afectant cada vegada més àrees. Finalment els grans afectats s'estoven i es tornen aquosos. Durant la recol·lecció i envasament es poden eliminar aquests grans, encara que és una labor molt costosa.

Entre les malalties que poden afectar al raïm durant el seu emmagatzematge, la floridura grisa és la més important. Està provocada pel fong Botrytis cinerea, que pot desenvolupar-se a temperatures molt baixes de fins a fins i tot –0,5ºC i que creix passant d'uns grans a uns altres. Al principi es tornen marrons i posteriorment es recobreixen d'una pelusilla de color gris. La infecció per Botrytis pot reduir-se eliminant els racimos afectats i refredant al més aviat possible els racimos. Un altre sistema és la pulverización amb diòxid de sofre.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]