www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Raïm, Vitis vinifera / Vitaceae
Raïm
Existeixen multitud de varietats de raïm, que es poden classificar en raïms per a taula, per a panses, per a l'obtenció de mosts, per enllaunats i per vinificación. Dins d'aquest últim grup es recull el major nombre de varietats, ja que la producció de vi és el principal ús de la vinya. Al seu torn es distingeixen raïms negres i blanques, segons el vi que donin.

Les diferents varietats de raïm es poden classificar segons l'ús al que estiguin destinades.

Raïms per a taula: aquestes varietats són destinades al consum en fresc. Donen raïms grans, de grandària i color uniformes. Els racimos que formen no són compactes, per afavorir el seu consum. Existeixen raïms de taula de tres tipus: blanques, vermelles i negres. Les varietats blanques més conegudes són ‘Almeria’, ‘Itàlia’, ‘Chasselas’, etc. Algunes varietats vermelles són ‘Cardinal’, ‘Chasselas dorée’, ‘Emperor Queen’ i ‘Moscatell vermella’. Entre les negres estan ‘Moscatell d'Hamburg’, ‘Alphonse Lavallé’ i ‘Exotic’.

Raïms per a panses: aquests raïms han de tenir una textura suau i absència de llavors, encara que existeixen algunes varietats amb llavors. Si es destinen al consum directe han de ser grans, però si es van a usar en rebosteria són preferibles les petites. Les principals varietats destinades a aquest ús són ‘Sultanina’, ‘Coríntia negra’, ‘Moscatell d'Alexandria’ i ‘Dátil de Beirut’.

Raïms per a sucs naturals: aquestes varietats han de mantenir el seu sabor i aroma naturals després dels tractaments als quals se sotmeten per a la seva conservació. En general els raïms de Vitis vinifera no compleixen aquests requisits, i les més usades són ‘Concord’ i ‘Niàgara’, pertanyents a Vitis labrusca.

Raïms per enllaunats: són varietats sense llavors que s'usen juntament amb altres fruites en còctels i amanides. La varietat més benvolguda és ‘Sultanina’.

Raïms per a vi: és el principal ús al que es destina la vinya, per la qual cosa es coneixen infinitat de varietats aptes per a l'obtenció de vi. Aquests raïms es poden classificar en tintes i blanques, segons el color del vi que donen. A Espanya, dins de les tintes estan ‘Bobal’, ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Embolicaire’, ‘Forcayat’, ‘Garnacha’, ‘Tintorera’, ‘Merlot’, ‘Monastrell’, ‘Tempranillo’, ‘Pinot Noir’, etc. Entre les varietats blanques estan ‘Airén’, ‘Chardonay’, ‘Macabeo’, ‘Malvesia’, Merseguera’, ‘Moscatell’, ‘Planta nova’ i ‘Riesling’.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]