www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Enciam, Lactuca sativa / Compositae
Beneficis per la salut
Tots les varietats d'enciam tenen un alt contingut en aigua i són pobres en calories. L'enciam que s'usa per a amanides, i com a acompanyament d'altres aliments, aporta un volúmen d'aliment addicional, alhora que ajuda a realitzar la digestió.

L'enciam, igual que altres hortalisses, aporta carotenoides a la dieta. Els alfa i beta carotenos, que són composts provitamina A, es transformen, amb diferents nivells d'eficàcia, en vitamina A en el cos humà. La vitamina A és essencial per a la vista, el creixement, el desenvolupament dels ossos, el manteniment dels teixits corporals, la reproducció i el desenvolupament de les funcions hormonals i de les co-enzims, a més de brindar protecció contra el càncer.

La luteïna, un carotenoide no provitamina A, està en gran mesura present en l'enciam en comparació dels carotenoides provitamina A. La luteïna es troba concentrada en una regió específica de l'ull (el macular), per la qual cosa una dosi elevada pot protegir contra processos degeneratius de l'edat en aquest òrgan. L'enciam també conté folato. Com més fosc és el verd de l'enciam, major serà el valor nutricional i els beneficis saludables. Un enciam el color del qual és verd fosc conté 20 vegades més carotenoides provitamina A i 10 vegades més luteïna i folato que una de color verd pàl·lid.
Tradició popular
A l'enciam se li atribueixen des de fa segles propietats calmants i sedants. A més combat el restrenyiment i l'esgotament, és diurética i vermífuga.

L'enciam va ser usat com a remei terapèutic per metges antics com Hipócrates o Dioscórides. Des de l'època dels romans se li atribueixen propietats calmants i sedants. Avui dia es recomana en molts casos una infusió d'enciam abans de ficar-se al llit.

L'enciam combat el restrenyiment i capta substàncies tòxiques i el greix, ajudant a aprimar. També fa desaparèixer la sensació d'esgotament, augmentant el rendiment muscular i enfortint el cor.

Com a medicament, hi ha qui utilitza el líquid resultant de la cocció. L'enciam es considera diurética, digestiva i vermífuga.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]