www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Pèsol, Pisum sativum / Leguminosae (Fabaceae)
Beneficis per la salut
Els pèsols tenen gairebé les mateixes proteïnes que els ous. Les proteïnes dels pèsols (i les proteïnes dels llegums) són una font excel·lent de l'aminoàcid lisina, que equilibra la manca d'aquest aminoàcid en els cereals. No obstant això, el volum dels aminoàcids metionina i cisteïna, aportats en gran quantitat per les proteïnes dels cereals, es troben de manera moderada.

Una combinació de pèsols i aliments a força de cereals poden proporcionar proteïnes de millor qualitat que en consumir aquests aliments de forma aïllada. Els pèsols contenen carotenoides provitamina A encara que són particularment rics en el carotenoide no provitamina A luteïna. La luteïna es troba en una regió específica de l'ull (el macular), de manera que pot protegir contra processos degeneratius de l'edat en aquest òrgan. La luteïna també és un antioxidant efectiu. Igual que altres hortalisses verdes, els pèsols són una font de folato. Tradicionalment, el folato guarda relació amb el desenvolupament normal de les cèl·lules, encara que recentment se li atribueixen altres funcions. Actualment s'ha constatat que una ingesta de folato més elevada del normal és important per gaudir d'un embaràs sa, al mateix temps que pot protegir contra les malalties cardiovasculars i el càncer, en particular de còlon i coll de l'úter.

Els pèsols frescos són una bona font de vitamina C, al contrari que els pèsols dessecats. Dessecats o frescs, els pèsols són també una bona font de ferro i potassi. El ferro en els pèsols (igual que en altres hortalisses) és millor absorbit per l'organisme si també es consumeixen altres fruits rics en vitamina C. Juntament amb el ferro, el zinc, també present en els pèsols, ajuda a mantenir el sistema immunològic sa.
Tradició popular
El que fa que els pèsols siguin tan beneficiosos per a la nostra salut és la seva proporció de magnesi i àcids nucleics, així com la seva riquesa en fibra. Els àcids nucleics són els millors rejuvenecedores naturals, ja que les nostres pròpies cèl·lules els necessiten. Els nucleòtids són els components d'aquests àcids i només poden ser captats pel magnesi, que es troba concentrat en els pèsols en altes quantitats. Aquesta combinació fa dels pèsols un aliment ideal per a tot tipus de persones.

Els pèsols germinats són rics en vitamina C. El seu alt contingut en fibra té una acció desintoxicante, disminueix la colesterolemia i la lipidemia, i alleuja el restrenyiment. Fins a l'Edat Mitjana els pèsols es consideraven netejadors de mals esperits i, fins als nostres dies, un remei per a l'esterilitat.

Es recomana prendre els pèsols en estat fresc, ja que resulta molt digestiu i neteja els intestins. Quan estigui sec cal prendre-ho amb moderació.

Altres efectes produïts pel consum de pèsols és que exerceixen una acció anabolizante (creixement muscular); revitalitzen, ja que augmenten l'estat proteínico; enforteixen els nervis i renoven l'estat d'ànim; activen el metabolisme cel·lular; enforteixen el pèl i el teixit connectiu; milloren l'agudesa visual i ajuden en cas de restrenyiment.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]