www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Carabassa, Cucurbita maxima / Cucurbitaceae
Nota: Composició de pes fresc comestibles per 100g.
Valors en format (mín-màx.).
Energia: 13.00-25.76 kcal
Greixos: 0.2-0.2 g
Fibres: 0.78-1.00 g

Àcids grassos

Saturats: 0.1-0.1 g

Minerals

Calci: 17-29 mg
Zinc: 0.2-0.2 mg
Clor: 37-37 mg
Fòsfor: 11-43 mg
Ferro: 0.10-0.77 mg
Magnesi: 10-10 mg
Manganès: 0.10-0.22 mg
Potasi: 130-351 mg
Seleni: 1-1 µg
Sodi: 7-7 mg
Proteïnes: 0.3-1.4 kcal
Carbohidrats: 2.00-4.59 g

Vitamines Liposolubles

A Retinol: 0.00-385.08 µg
A Carotenoides: 450-2340 µg
E o Tocoferol: 1.06-1.06 mg

Vitamines Liposolubles

B1 o Tiamina: 0.021-0.160 mg
B2 o Riboflavina: 0.011-0.060 mg
B3 o Niacina: 0.1-0.5 mg
B5 o Àc. Pantotènic: 0.4-0.4 mg
B6 o Piridoxina: 0.02-0.02 mg
B9 o Àcido Fòlic: 3-14 mg
C o Àc. Ascòrbic: 3-14 mg
Carabassa
La carn de la carabassa es consumeix cuinada com a verdura, cuita, fregida, gratinada, acompanyada de salses i com a guarnició de diversos plats. No obstant això aquesta carn és alguna cosa insípida pel que se sol condimentar amb herbes aromàtiques. Les varietats d'hivern són molt utilitzades en rebosteria i la calabacera es conrea tant pel seu fruit com per les seves llavors, les quals es poden consumir com a fruita seca o extreure d'elles un oli combustible i culinari. Fins i tot les fulles i flors de la planta es poden consumir com a verdura.
Alimentació i nutrició
El fruit de la carabassa conté per cada 100 g de producte comestible la següent composició nutritiva: 0,38 g de prótidos, 1,85 g de glúcids, 4.000 O.I. de vitamina A, 60 mcg de vitamina B1, 30 mcg de vitamina B2, 11 mg de vitamina C, 18 mg de calci, 44 mg de fòsfor, 0,6 mg de ferro i una aportació energètica de 9 calories.
El Fruit
Al grup de les carabasses, pertanyen, dins de la família del cogombre, les comunes, els carbassons, les carabasses d'estiu i hivern i les carabasses grans.

Sota aquesta denominació s'inclouen una sèrie d'espècies i varietats botàniques pertanyents al gènere Cucurbita, l'aplicació principal del qual és en consum dels seus fruits madurs per part de l'home, coent-los, elaborant melmelades, pastissos, etc.

Algunes, sobretot alguns conreessis, són utilitzats com a pinso per al bestiar. En algunes províncies espanyoles les seves llavors són consumides directament i a certs països asiàtics de les seves llavors s'extreu un oli comestible.

La carn de la carabassa també es consumeix cuinada com a verdura, cuita, fregida, gratinada, acompanyada de salses i com a guarnició de diversos plats. No obstant això aquesta carn és alguna cosa insípida pel que se sol condimentar amb herbes aromàtiques. Les varietats d'hivern són molt utilitzades en rebosteria i la calabacera es conrea tant pel seu fruit com per les seves llavors, les quals es poden consumir com a fruita seca o extreure d'elles un oli combustible i culinari. Fins i tot les fulles i flors de la planta es poden consumir com a verdura.

La carabassa és una baya voluminosa, generalment esfèrica, d'escorça gruixuda, peduncle exaédrico i carn pulposa repleta de llavors. És impossible parlar del color de la seva escorça perquè existeixen una àmplia gamma de colors segons varietats. El vermell, verd, groc, negre, blanc, taronja, grisa, blava i una barreja dels uns i els altres adornen l'escorça d'aquest fruit. Igualment existeixen infinitat de formes: de bonete, d'ampolla, rodones, allargades, planes, punxegudes, llises, rugoses, ovalades, quadrades, irregulars i inimaginables.

És interessant l'aportació de minerals i el de vitamina A, la qual pot arribar als 5.000-6.000 O.I.

Les carabasses es recullen madures i se solen deixar assecar al sol abans d'emmagatzemar-los. El seu emmagatzematges sol ser a una temperatura de 10-15ºC i a una humitat relativa que oscil·la entre 50-70 %, podent emmagatzemar-se en aquestes condicions durant més de 6 mesos.
La planta
La carabassa és una planta herbàcia anual, rastrera, i de tija pentagonal, sense espines. Les fulles són cordiformes pentagonals, amb taques blanques entre les nervadures. La corol·la presenta grans lòbuls, té forma lanceolada i és de color groc. Els sèpals de les flors femelles tenen fulles de forma lobuladas. El seu fruit, en pepónide, elipsoidal o rodó, és llis o engruixat, i es cobreix de pols blanca quan està molt madur. La pell és de color vermell, groguenc o ataronjat. Presenta taques serpentines, reticulars, ondades o rayadas. El peduncle, pentagonal, està unit al fruit, i és part molt desenvolupada és la base de la tija.

És originària de països càlids i per tant és exigent en qüestió de temperatures. Prefereix els climes càlids i s'adapta amb facilitat.

A diferència de C. pepo (carbassons), existeixen dues espècies compreses en les carabasses d'hivern (C. mostacha i C. maxima) manquen de pèls hirsuts en les fulles i aquestes són menys retallades. El peduncle del carbassó està proveït de costelles molt marcades, mentre que la C. mostacha ho posseeix eixamplat i asurcado, mentre que la C. maxima és cilíndric i llis.

La carabassa C. maxima presenta tiges arrodonides, amb pèls poc hirsuts, mentre que els de la C. mostacha són angulosos i amb profusió de pèls durs. A nivell de les llavors també existeixen diferències: les de C. maxima no presenten marge definit, mentre les de C. mostacha tenen una vora prominent.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]