www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Maduixa, Fragaria vesca var. hortensis / Rosaceae
Maduixa
Actualment existeixen moltes varietats de maduixes. Segons Arguiñano es classifiquen en tres grups: fresita del bosc, maduixes conreades i maduixot.

La fresita del bosc és un tipus de maduixa que es caracteritza pel seu gran sabor. En aquest grup s'inclouen les denominades varietats alpines com "Baron Solemacher", "Alexandria" o "Yellow Wonder", que presenten un llarg període de fructificación.

Les maduixes conreades solen tenir una grandària major que les fresitas del bosc, però la seva aroma i sabor resulten d'inferior qualitat.

El maduixot és considerat un tipus de maduixa de major grandària, amb forma de cor i de color vermell viu quan està madur. Resulta molt saborós i assequible econòmicament. Els maduixots es recullen de dues espècies d'origen americà del gènere Fragaria. L'espècie Fragaria virginiana es conrea actualment amb el nom de "Little Scarlet" per a l'elaboració de melmelades. El fruit d'aquesta espècie és dolça, de carn ferma i encarnada. La segona espècie, Fragaria chiloensis produeix un fruit rosat o blanc amb marcat sabor a pinya. Aquesta espècie ha originat per mitjà d'hibridacions la major part de varietats de maduixot comercials.

D'altra banda, existeixen altres tipus de maduixots, que poden ser una varietat de l'espècie Fragaria vesca o una altra espècie del gènere Fragaria. Entre ells es troba el denominat fresal de les quatre estacions (Fragaria vesca var. semperflorens), que produeix fruits bastant grans que maduren en els mesos d'estiu. L'espècie Fragaria moschata produeix un fruit més arrodonit, vermell rosat, i amb aroma d'almesc.

En els últims temps s'han aconseguit altres noves varietats de doble collita gràcies als creus realitzats entre el maduixot i la maduixa. Les plantes obtingudes per aquest creuament es caracteritzen perquè produeixen fruits tant a l'estiu com a la tardor. Entre els fresales de doble collita destaquen "Aromel", "Ostara", "Rabunda" i "Rapella".

Des del punt de vista agronómico, Nebot fa la següent classificació. Les varietats de maduixa les classifica en no reflorecientes i reflorecientes. Les primeres són les que floreixen en dia curt i només una vegada a l'any, per tant són d'una sola collita. Les segones són varietats de floració en dia llarg, tenen capacitat de florir més d'una vegada, i es poden obtenir diverses collites a l'any.

Les no reflorecientes les divideix al seu torn en precoces, mitjà precoços, de mitja estació i tardanes.

Varietats no reflorecientes.

a) Precoços

- "Alliso": Procedeix de Califòrnia. Molt precoç i de bons rendiments. Planta vigorosa i de port alçat. Fruit amb resistència al transport i de grandària mitjana, carn dura i sucosa, amb sabor alguna cosa àcid, de forma globosa i color vermell.
- "Cruz": Origen californià. Precoç, de port alçat, fruit gruixut, de forma cònica i color vermell fosc, amb la carn ferma de color vermell clar, de bon sabor, resistent al transport. Rendiment bo.

- "Darboprim": Origen francès. Molt precoç. Planta de port caigut, fullatge de color verd fosc, aplanat o acanalat. Fruit mitjà-gruix, de color vermell brillant i forma cònica. La carn és ferma i de color vermell viu, amb bon sabor i resistència al transport. Rendiment molt elevat.

- "Darstar": Origen francès. Producció precoç, planta de port alçat, vigorós. Fruit mitjà, cònic engruixat, de color vermell clar brillant i carn ferma de color alguna cosa rosat. Bon sabor, resistent al transport i bon rendiment.

- "Douglas": Origen californià. Precoç, vegetació vigorosa, fullatge clar i port semierguido. Fruits gruixuts, de forma cònic allargada, de color vermell ataronjat. La carn és ferma, de color vermell amb el centre rosat, bon sabor i re- "Elvira": Origen holandès. Precoç, planta poc vigorosa. Fruits mitjà gruixos i cònics. De color vermell fort i carn ferma i sucosa. Sabor agradable i resistent al transport. De bon rendiment.

- "Favette": Origen francès. Molt precoç, port de la planta semierguido. Fruit de grandària mitjana-gruix, forma cònica curta, de color vermell fort brillant, bona qualitat de consum, carn ferma, regularment ensucrat i lleugerament àcid. Rendiment mitjà.

- "Glasa": Origen holandès. Precoç, fruits gruixuts, brillants, de color vermell clar, mitjanament perfumats, cònics i amb gran fermesa que permet un bon transport. Rendiment bo.

- "Garriguette": Origen francès. Precoç. Fruit mitjà gruix, cònic allargat, color vermell fort brillant, carn ferma i sucosa. Productivitat mitjana.

- "Gran": Origen francès. Precoç. Fruits d'uns 75 g ben acolorits i perfumats. Per a transport a distància, s'ha de collir abans de la maduresa completa.

- "Marie France": Origen francès. Molt vigorosa i precoç. Bon rendiment. Fruits gruixuts, molt brillants i allargats. Carn de bon sabor.

- "Karola": Origen holandès. Planta de port caigut, no gaire brillant. Fruit mitjà gruix cònic i carn vermell forta. Bon rendiment.

- "Regina": Origen alemany. Vigorosa, amb un fruit de grandària regular, de bon sabor i brillant, de color vermell ataronjat, sucós i de carn pàl·lida. Suporta bé el transport.
- "Senga Precosa": Origen alemany. Productivitat mitjana, fruit de grandària mitjana petita de forma cònica arrodonida, de color vermell fosc brillant, de sabor agradable i bona qualitat.

- "Senga Precosana": Origen alemany. Precoç, fruit molt gran, de color vermell viu, carn ferma, perfumada, d'excel·lent qualitat. Suporta bé el transport.

- "Suprise donis Trobis": Origen francès. Vigorosa, precoç, rústica i productiva. La carn del fruit és ferm i sucosa, molt perfumada, de bona qualitat. Bona adaptació per al transport.

- "Sequoia": Origen californià. Molt precoç. Fruit gruixut de forma cònica curta, color vermell fort que vira a porpra fosc amb la maduresa. Rendiment elevat.

- "Tioga": Origen californià. Precoç, amb gran producció, fruit gruixut, color vermell brillant, de carn ferma i forma cònica. Bona qualitat i bon aguant per al transport.

- "Vigerla": Origen alemany. Planta vigorosa, precoç, fruit de forma cònica i carn ferma.

- "Toro": Origen californià. Precoç, fruit cònic en punta de grandària gran, color vermell anaranjando i brillant, resistent al transport i de grandària gran.

- "Vista": Origen californià. Precoç, fruit gruixut, cònic, de carn ferma, color vermell i alguna cosa rosáceo en aproximar-se al cor, de bon sabor, resistent al transport i rendiment elevat.

b) Mitjà precoços

- "Belle et Bonne": Origen francès. Fruits gruixuts, arrodonits de color vermell viu, molt olorosos, ensucrats i ferms, suporta bé el transport.

- "Belrubi": Origen francès. Fruit molt gruixut, de forma cònica allargada, color vermell grosella, carn molt ferma de color vermell ataronjat, no gaire olorosa i resistent al transport.

- "Cambridge Favourite": Origen anglès. Gran productivitat. Fruit uniforme, gruix, de forma cònica alguna cosa engruixada, color vermell pàl·lid, carn ferma i sucosa, de bon sabor i amb bona resistència a manipulacions i transport.

- "Confitura": Origen holandès. Fruit gruixut i allargat, freqüentment deformat, color vermell fosc, carn vermella i ferma, de bon gust, resistent al transport.

- "Freixe": Origen californià. Fruit gruixut, de color vermell brillant, carn ferma, sucosa i molt aromàtica. Bona qualitat i bon rendiment.

- "Marieva": Origen alemany. Fruits de forma cònica, brillants, de carn ferma amb aguant al transport, ensucrats i olorosos.

- "Merton Princess": Origen anglès. Fruits molt gruixuts, de bona qualitat, sucosos i perfumats, de color vermell ataronjat brillant.

- "Tufts": Origen californià. Fruits gruixuts i de forma cònica, truncada en la punta, color vermell ataronjat brillant, carn ferma, vermell ataronjat i ensucrada, resistent al transport. Rendiment elevat.

c) De mitja estació

- "Apollo": Origen nord-americà. Fruits gruixuts de tipus cònic, color vermell escarlata brillant, carn vermell grosella, ferma i resistent al transport. Rendiment mitjà.

- "Elsanta": Origen holandès. Fruit gruixut, cònic arrodonit, color vermell brillant, carn ataronjada, ferma i de bon gust. Aguant al transport i elevat rendiment.

- "Korona": Origen holandès. Fruit gruixut, de color vermell fosc, carn vermella, ferma, de bon gust i resistent al transport. Rendiment elevat.

- "Ocell": Origen californià. Fruit gruixut, cònic allargat, de color vermell brillant, carn ferma de color vermell clar, bon sabor i resistent al transport. Rendiment elevat.

- "Splendida": Origen alemany. Fruits molt gruixuts a mitjans, de forma cònica i aixafada. Color de taronja a porpra, carn vermell mitjà, de bon gust. Bon rendiment.

- "Gorella": Origen holandès. Fruit gruixut, cònic, de color vermell brillant, carn ferma, acolorida, sucosa i dolç, encara que no és de les quals té més qualitat en aquest aspecte. Bona resistència al transport.

- "Senga Gigana": Origen alemany. Fruits molt grans (fins a 40 i 70 g), de forma cònica alrgada.

- "Senga Sangana": Origen alemany. Fruit de color vermell fosc, brillant, de carn vermella molt igual, fermesa mitjana, sabor dolç acidulat i aromàtic. Bona aptitud al transport.

- "Souvenir de Machiroux": Origen belga. Fruits molt gruixuts, acolorits, sucosos, de sabor acidulat i ensucrat.

d) Tardanes

- "Aiko": Origen californià. Fruit homogeni, gruix, llarg, de forma cònica, amb a l'extremitat en punta, carn ferma, color vermell clar, lleugerament ensucrada, molt resistent al transport i rendiment elevat.
- "Bogota": Origen holandès. Fruits gruixut, cònics, color vermell fosc, carn acidulada, bon gust, resistents al transport i elevat rendiment.

- "Madam Moutot": Origen francès. Fruits molt grans però alguna cosa tous, color vermell clar, forma arrodonida, color de la carn asalmonado.

- "Sengana": Origen alemany. Fruit de grossor mitjà, homogeni, forma cònica lleugerament allargada i de color vermell. Carn sucosa, ferma, perfumada i de color vermell, amb poca resistència al transport.

- "Xarxa Gauntlet": Origen anglès. Molt productiva, de fruit mitjà gruix, de forma cònica curta, color vermell pàl·lid brillant, carn ferma, poc perfumada, de sabor poc acidulat.

- "Tago": Origen holandès. Fruit mitjà a gruix, cònic, vermell a vermell porpra, de carn vermell mitjà, bastant ferma i de bon gust. Rendiment bo.

- "Talismà": Origen anglès. Fruit mitjà de forma cònica alguna cosa allargada, color vermell intens, carn mitjanament ferma, bastant ensucrada i de bona qualitat.

- "Temperar": D'origen anglès. Fruits gruixuts, amb forma oval, rendiment elevat.

- "Tenira": Origen holandès. Fruit bastant gruixut, de forma cordiforme, lleugerament aixafat, color vermell viu, carn ferma de color vermell, de molt bon gust. Resistent al transport i elevat rendiment.

- "Valeta": Origen holandès. Fruit mitjà gruix, de forma cònica, no gaire brillant, amb la carn vermell clar i de molt bon gust. Rendiment bo.

- "Vola": Origen holandès. Fruit gruixut i allargat, de bona qualitat.

Varietats reflorecientes

- "Brigton": Origen californià. Fruit gruixut, de forma cònica allargada i de vegades aixafada, color vermell ataronjat brillant. La carn és ferma i de color vermell i alguna cosa rosáceo, de sabor semidulce. El rendiment és elevat.

- "De Macheravich": De bona qualitat, els seus fruits són de color vermell ataronjat, bon grossor i forma cònica, amb la carn de fermesa mitjana, ensucrada i olorosa.

- "Hecker": Origen californià. Fruit de grossor mitjà, forma cònica arrodonida, color vermell brillant, carn ferma i vermella amb to rosáceo al centre, de molt bona qualitat i resistència mitjana al transport. Rendiment elevat.

- "Hummi Gento": Origen alemany. Fruits molt gruixuts, de forma cònica molt allargada, amb desenvolupament uniforme, color vermell maó, carn ferma i sucosa, molt ensucrada, amb sabor molt agradable. Bon aguant al transport.

- "Ostara": Origen holandès. Fruit és mig gruix, de forma cònica curta, arrodonit a la base, color vermell intens uniforme. Carn ferma i sucosa de sabor agradable.

- "Rabunda": Origen holandès. Fruits semigruesos de forma cònica curta engruixada, de color vermell ataronjat brillant. La carn és ferma, sucosa i perfumada i sabor agradable i color blanc rosáceo.

- "Revada": Origen holandès. Fruits cònics-arrodonits, color vermell intens. Carn ferma, dolça i aromàtica, amb resistència al transport. Bona productivitat.

- "Sense Rival": Origen francès. Bon rendiment. Fruit gruixut, de forma cònica, color bermellón, amb la carn pàl·lida, ensucrada i perfumada.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]