www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Gerd, Rubus idaeus / Rosaceae
Gestió de l'ambient de postcollita
Els índexs de qualitat dels gerds són l'aparença (color, tipus, absència de defectes), fermesa, sabor, olor i valor nutricional (vitamines C i A).
La humitat òptima oscil·la entre 90 i 95%. Els índexs de maduració estan basats en el color de la superfície de la baya.

Els gerds no responen a l'etilè en forma d'una acceleració dels processos de maduració. L'eliminació de l'etilè de l'emmagatzematge pot reduir el desenvolupament de malalties.

L'ús d'atmosferes modificades en l'empaquetatge i embarqui amb un 15-20% de diòxid de carboni i un 5-10% d'oxigen redueix el creixement del fong Botrytis cinerea (Pudrición gris) i altres organismes degeneratius, i redueix la taxa de respiració i l'estovament dels gerds, allargant així la seva vida poscosecha. No obstant això, l'ús d'atmosferes controlades no és freqüent en els gerds.

En els gerds el creixement de fongs es produeix a les poques hores de la seva recol·lecció, per la qual cosa són considerades fruites molt peribles. Així , per evitar aquestes alteracions s'aconsella una vegada en la llar, introduir-les en el frigorífic, on es poden mantenir uns 2-3 dies. També es poden congelar per augmentar el seu temps de conservació.
Distribució
Les mateixes condicions requerides en la conservació es requereixen en la seva distribució i transport, aquestes són temperatures entre 0-0,5ºC i humitats relatives òptimes que oscil·lin els 90-95% d'humitat.
Problemes de postcollita
Els gerds són susceptibles a pèrdues d'aigua, tenint com a conseqüència una pèrdua de lluentor. Si es mantenen a unes humitats relatives òptimes de 90-95% es minimitzen moltíssim aquestes pèrdues per aigua.

També es poden produir pèrdues de líquids en fruites que han sofert danys físics.

L'exposició dels gerds en oxigen per sota del 2% i diòxid major del 25% pot causar pèrdues de sabor i pèrdues de color marró depenent del conrear, del temps d'exposició i de la temperatura.

Els danys per fred dels gerds inclouen símptomes d'una aparença més pàl·lida, una textura més gomosa, i major susceptibilitat a la pudrición.

Els danys per patògens són les principals causes de pèrdues en aquesta fruita. Entre els més importants es troba la Podridura per Botrytis que és causada per un patogen molt comú com és el Botrytis cinerea. Aquest fong creix a temperatures de 0ºC però el desenvolupament és lent a aquestes temperatures. Una altra malaltia comuna causada per fongs és la Podridura per Rhizopus. Aquesta és causada pel fong Rhizopus stolonifer. Les espores d'aquest fong generalment es presenten en l'aire. Aquest fong no creix a temperatures per sota dels 5ºC. Rhizopus produeix un micelio blancuzco en què es veuen "puntitos", més petits que un cap d'agulla, que són les fructificaciones del fong.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]