www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Alvocat, Persea americana / Lauraceae
Nota: Composició de pes fresc comestibles per 100g.
Valors en format (mín-màx.).
Energia: 115.00-220.70 kcal
Greixos: 10.50-23.50 g
Fibres: 3.40-6.33 g

Minerals

Calci: 3.80-11.00 mg
Zinc: 0.288-0.410 mg
Clor: 6.00-6.00 mg
Fòsfor: 36.20-39.00 mg
Ferro: 0.280-0.600 mg
Magnesi: 21.10-29.00 mg
Manganès: 0.180-0.200 mg
Potasi: 326.00-503.00 mg
Sodi: 3.00-14.80 mg
Iode: 2.00-2.00 µg
Proteïnes: 0.90-1.90 kcal
Carbohidrats: 0.40-4.00 g

Vitamines Liposolubles

A Retinol: 0.00-12.08 µg
A Carotenoides: 16.00-102.56 µg
E o Tocoferol: 1.30-3.20 mg
K o Filoquinona: 20.33-20.33 µg

Vitamines Liposolubles

B1 o Tiamina: 0.080-0.100 mg
B2 o Riboflavina: 0.150-0.180 mg
B3 o Niacina: 1.10-1.10 mg
B5 o Àc. Pantotènic: 1.10-1.10 mg
B6 o Piridoxina: 0.36 -0.530 mg
B9 o Àcido Fòlic: 3.00-13.00 mg
C o Àc. Ascòrbic: 3.00-13.00 mg
Alvocat
L'alvocat és un fruit exòtic carnoso que s'obté de l'arbre tropical del mateix nom. En algunes parts d'Amèrica del Sud es coneix com Palta. Presenta unes dimensions de 5-6 cm de longitud. El pes normal oscil·la entre 200-400 g, encara que poden trobar-se peces de fins a 2 kg de pes. L'escorça és gruixuda i dura de color verd el to del qual depèn de la varietat. La polpa és oliosa de color crema a verd groguenc, amb un sabor similar a la nou. Posseeix una única llavor arrodonida de color marró clar i 2-4 cm.
Alimentació i nutrició
La seva aportació en àcid oleic exerceix efectes cardiovasculars beneficiosos, disminuint els nivells de colesterol plasmàtic. Conté una quantitat important de minerals i vitamines, necessaris per al correcte funcionament de l'organisme.
El Fruit
L'alvocat (Persea americana Mill.) és un fruit exòtic carnoso que s'obté de l'arbre tropical del mateix nom. En algunes parts d'Amèrica del Sud es coneix com Palta. Presenta unes dimensions de 5-6 cm de longitud. El pes normal oscil·la entre 200-400 g, encara que poden trobar-se peces de fins a 2 kg de pes. L'escorça és gruixuda i dura de color verd el to del qual depèn de la varietat. La polpa és oliosa de color crema a verd groguenc, amb un sabor similar a la nou. Posseeix una única llavor arrodonida de color marró clar i 2-4 cm, que apareix recoberta d'una prima capa llenyosa.

El fruit és una baya unisemillada, oval , de superfície llisa o rugosa. El envero es produeix només en algunes varietats i la maduració del fruit només quan aquest se separa de l'arbre.

La pol·linització d'aquesta espècie és efectuada per abelles i altres insectes de grandària similar.

Aquest fruit es caracteritza per un elevat percentatge de greix. És molt energètic i es desaconsella el seu ús al final dels menjars. Concretament, 100 g d'aquest producte aporten entre 128 i 233 kcal. És una fruita molt rica en minerals, principalment potassi, ferro i fòsfor. L'alvocat és una fruita molt baixa en hidrats de carboni, no arriba ni a 2 grams per cada 100, quan per exemple una poma arriba a 14 grams. No obstant això és cridat la "mantega vegetal" per ser molt ric, com es va indicar anteriorment, en greix. Però aquest greix es tracta d'un greix saludable, vegetal, insaturada i sense colesterol.

Es pot consumir tant cru com a bullit, emprant-se més com una hortalissa que com a fruita. Manca d'un sabor dolç o àcid característic, la qual cosa permet la seva combinació amb molts plats.

Els alvocats es poden adquirir durant tot l'any. El color de la pell depèn de la varietat i no indica el grau de maduresa del fruit. El moment òptim del seu consum ve marcat per la blandura de la polpa, quan es pot untar com a mantega. Els que no estiguin totalment madurs es deixen 2 o 3 dies madurar a temperatura ambienti, podent detenir la seva maduració introduint-los en el frigorífic. De totes maneres, cal tenir en compte que aquest fruit no suporta temperatures molt baixes.

El procediment de la seva collita per a la seva comercialització es realitza determinant el punt de maduració comercial, que és el moment aconsellable per a la seva comercialització i consum. Un dels índexs utilitzats per determinar el punt de maduració és el percentatge d'oli dels fruits. A Califòrnia el contingut mínim d'oli per collir ha de ser d'un 8% i a Israel d'un 10%.

És una espècie subtropical exigent en les seves condicions climàtiques, per la qual cosa el seu cultiu es redueix a zones amb temperatures superiors a la isoterma de 16-17ºC, i que a Espanya correspon amb la zona costanera entre Màlaga i Almeria.

El seu principal problema de comercialització és que una vegada recol·lectat, el seu procés de maduració és molt ràpid, per la qual cosa és necessari seleccionar tecnologies posrecolección que retardin la crisi climatérica i/o la síntesi d'etilè.
La planta
Els alvocats són arbres de fulla perenne; l'inici de la fructificación no es produeix abans dels 4 o 7 anys.

La majoria dels alvocats es poden agrupar sota una sola espècie: Persea americana Mill. L'alvocat és un arbre extremadament vigorós que pot aconseguir fins als 30 m d'altura. El seu sistema radicular és relativament superficial, mancant de pèls radiculares visibles, però posseeix en condicions normals moltíssimes ramificacions secundàries. La fusta de la tija és mitjanament dura i rugosa, no gaire resistent a vents de gran intensitat.

Les fulles són alternes, multiformes (des de lanceoladas a ovals), de longituds compreses entre 10 i 40 cm. El port de l'arbre varia des d'una forma erecta a formes baixes esteses.

Les petites flors d'alvocat es presenten agrupades en panícules que solen aparèixer en posició terminal o subterminal en l'últim creixement vegetatiu. La floració se sol produir a la fi d'hivern-primavera. Les flors posseeixen dotze estams, un pistil únic amb un sol carpelo i un sol òvul. Presenten un calze de tres sèpals i una corol·la tripétala.

Tots els alvocats poden ser enquadrats en dos tipus, d'acord amb el seu comportament floral, A i B. Aquest comportament floral només es produeix sota condicions de clima càlid, particularment quan ocorren temperatures diürnes/nocturnes de 25ºC/15ºC, respectivament. Els conreessis del grup A responen millor a condicions de baixes temperatures en floració que els de el grup B, que també es comporta adequadament en aquesta situació.

La pol·linització és efectuada per abelles i altres insectes de grandària similar. El fruit de l'alvocat és una baya d'una sola llavor. Els fruits de moltes varietats d'alvocat poden mantenir-se en l'arbre i continuen creixent i acumulant oli fins i tot diversos mesos després de la seva data apropiada de recol·lecció. Els fruits varien de pes, de 100 g fins a 3 kg. També varien en la seva forma (des de rodons a piriformes) i en color (una gamma que va des del verd-groc al verd, porpra i negre).

Quant a les condicions ideals per al seu desenvolupament s'admeten les temperatures diürnes entorn dels 15 i 20ºC. Les temperatures per sobre de 36ºC causen seriosos danys, sobretot en la fecundació i el quallat.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]