www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Pera, Pyrus cummunis / Rosaceae
Pera
Encara que existeixen més de 4.000 varietats de peres, únicament es conreen comercialment unes poques, presentant diferents formes i colors de fruit, així com de sabor i textura. Algunes de les més importants són ‘Williams’, ‘Blanquilla’ i ‘Passacrassana’, entre unes altres.

S'estima que existeixen unes 4.000 a 5.000 varietats de peres conreades a tot el món, encara que només unes poques es conreen comercialment. Gairebé totes les varietats modernes daten del segle XVIII.

Les varietats de pera presenten una àmplia diversitat en grandària, forma, textura i sabor, podent trobar-se des dels petits fruits de la pera oriental, duros i incomestibles, fins als fruits de gran qualitat d'algunes varietats de la pera comuna europea. A aquestes diferències cal afegir les que es produeixen dins de la mateixa varietat quan es conrea en diferents zones.

Entre les varietats més importants comercialment podem citar les següents (els mesos en els quals es poden consumir es refereixen a l'hemisferi nord):

Williams: Aquesta varietat és originària d'Anglaterra, i també la hi denomina Bartelet, Guillaume, Barnet Williams, Delavault, Charles durieux, Doyenne Clément. El fruit és piriforme, simètric i de grandària mitjana. La pell és de color groc daurat en la seva maduresa. La polpa és fina, amb molt aigua, sent molt ensucrada i aromàtica. Es consumeix en els mesos d'agost i setembre, fins a octubre si es conserva en càmera. És una pera de taula, encara que també s'empra en destil·lació.

Passacrassana: Originària de França. El fruit és aixafat i simètric, presentant una gran grandària. És de color verd groguenc. La polpa és granulosa, sucosa i amb molt aigua, ensucrada i de vegades astringente. Es consumeix des de desembre, podent arribar a abril si es conserva en càmera. És una pera de taula.

Mantecosa Hardy: També prové de França, i de vegades la hi denomina Hardy o Gellerts Butterbine. El fruit és curt i asimètric, de grandària mitjana. La pell és de color groc verdós, amb taques rugoses de color castany. La polpa és de gra fi, tendra, sucosa, ensucrada i aromàtica. Es consumeix com a fruita de taula des d'agost fins a principis d'octubre o més.

Mantecosa Clairgeau: És una pera més o menys allargada, de grandària gruixuda. La pell és de color vermell rogenc sobre fons groc. S'empra com a fruita de taula, des d'octubre-novembre fins a febrer.

Mantecosa Alexandre Lucas: Varietat francesa de gran grandària, de color groc, amb la cara exposada al sol de color ataronjat. La polpa és tendra i sucosa. Es consumeix en fresc des de finals d'octubre a principis de novembre, arribant fins i tot a gener en càmera.

Degana del comici: És una pera originària de França, aixafada i piriforme, de calibre gruixut a molt gruixut. La seva pell és de color groc pajizo, rosada en la part exposada al sol. La polpa és fina, ensucrada i amb molt aigua. Es consumeix des d'octubre a novembre com a fruita de taula.

Packham’s triumph: Pera provinent d'Austràlia, amb forma irregular i múltiples protuberàncies. La pell és groga en la maduresa. La polpa és fina i sucosa, alguna cosa àcida, poc ensucrada i amb aigua. Es pot trobar des d'octubre a gener. S'empra com a fruita de taula.

Conferencia: Varietat anglesa molt allargada, de calibre mitjà. La pell és molt gruixuda, de color groc verdós amb un punteado vermellós ataronjat. La polpa és fina i aromàtica, sucosa, ensucrada i amb molta aigua. Es consumeix d'octubre fins a febrer com a fruita de taula.

Bon cristià William’s: Fruit gran, de base ampla, irregular. La pell és brillant i verdosa que canvia a groga llimona. La polpa és blanca, sucs, ensucrada i molt perfumada. Es ven a partir de setembre.

Doctor Jules Guyot (limonera): el fruit és gruixut i alguna cosa irregular. La pell és llisa i de color groc amb punteado, prenent color vermellós en la cara exposada al sol. La polpa és fina, sucosa, ensucrada i perfumada. Es consumeix a partir de juliol-agost.

Bona Luisa d'Avranches: Pera de bona grandària i piriforme. La pell és llisa de color groc verd-sonrosado, amb punteados abundants. La carn és sucosa i dolç, lleugerament acidulada i aromàtica. Es comercialitza a partir de setembre.

Blanca d'Aranjuez (Blanquilla): és la primera varietat nacional de peres. El fruit presenta una grandària mitjana. La pell és llisa, fina, brillant i verdosa. La carn és sucosa i agradable, amb cor molt petit. Es recol·lecta a l'agost- setembre.

De Roma: El fruit és de grandària mitjana a gran, aplatat i irregular. La pell és rugosa, amb coloració verdosa que es torna groga en la maduració. La carn és blanc- amarilllenta, molt sucosa i dolça. Madura a l'hivern.

Abat Fetel: fruit de grandària gran i allargat. La polpa i el suc són molt dolços. Està disponible des de setembre a febrer (provinent d'Europa) i d'abril a juny (Sud-àfrica)

Anjou: una de les varietats més esteses als Estats Units. La pell és verda a groc-verdosa, fins i tot en plena maduració. Fruit dolç, saborós i amb muhco suc. Està disponible des d'octubre a maig.

Clapp’s favourite: fruit de gran grandària, de forma regular. De color verd, amb tons vermellosos a la zona exposada al sol. La polpa és molt sucosa i amb molt suc. Està disponible des de juliol a setembre.

Gieser Wildeman: pera bastant petita, de color marró groguenc, que s'usa per cuinar. La carn tendeix a ser tova i granulada i es torna vermellosa en ser cuinada. Es troba disponible des d'octubre fins a finals de febrer.

Morettini: és una varietat d'estiu originària d'Itàlia. Els fruits són allargats, de color verd groguenc. La carn és blanca-groguenca, sucosa i deliciosa. Es pot trobar als mercats des de juliol a meitat de setembre.

Nelis: pera petita i arrodonida amb la pell de color verd. Àmpliament conreada en els Estats units, es troba disponible des d'octubre a maig.

Seckle: és la més petita de totes les peres, és pràcticament rodona, amb la pell groga que es torna vermellosa en la maduresa. La carn és groga. Es comercialitza des de gener a juny als Estats Units.

Supertrévoux: varietat desenvolupada als Països Baixos. Es tracta d'una pera gran, amb un to marró-vermellós sobre fons groc. Es conserva poc temps, per la qual cosa només està disponible des de meitat d'agost durant tres o quatre setmanes.

Triomfo de Viena: varietat francesa, conreada avui dia a França, Bèlgica, Alemanya i Els Països Baixos. Normalment és gran i pot superar els 500g de pes. Els fruits són pràcticament simètrics, amb la pell verda amb motas de color bronze. La polpa és dolça i sucosa. Està disponible des de setembre a octubre.

En les normes de qualitat europees es distingeix entre fruits grans i petits. Es recull un annex on apareixen citades totes les peres grans, que són les següents: ‘Abbé Fétel’, ‘Alexandrine Douillard’, ‘Beurré Alexandre Lucas’, ‘Beurré d'Aremberg’, ‘Beurré Clairgeua’, ‘Beurré Diel’, ‘Beurré Lebrun’, ‘Catillac’, ‘Vaig guarir’, ‘Devoe’, ‘Don Guido’, ‘Doyenné d’hivern’, ‘Doyenné du comice’, ‘Duchesse d’Angoulême’, ‘Empereur Alexandre’, ‘Flor d'hivern’, ‘General Leclerc’, ‘Grand champion’, Jeanne d’Arc’, ‘Marguerite Marillat’, ‘Packham’s Triumph’, ‘Passacrassana’, ‘Président Drouart’, ‘Souvenir du Congrès’, ‘Triomphe de Vienne’ i William’s Duchess’.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]