www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Col blanca, Brassica oleracea convar. capitata var. alba / Cruciferae (Brassicaceae)
Beneficis per la salut
Totes les cols són comparativament bones fonts de vitamina C i fibra, encara que les cols verdes també contenen una bona quantitat de carotenoides provitamina A, folato i una sèrie de fitoquímicos. La vitamina A és essencial per a la vista, el creixement, el desenvolupament dels ossos, el manteniment dels teixits corporals i el desenvolupament del paper hormonal i de les co-enzims.

La vitamina C és un potent antioxidant que pot protegir contra diversos tipus de càncer i intensificar les funcions immunològiques. La recerca mostra que el consum de fibra ajuda a protegir contra una sèrie de trastorns del tub digestiu, com el càncer d'intestí.

El folato és important per a un embaràs sa i per a la salut del nounat. Un consum més alt de folato també brinda protecció contra les malalties cardiovasculars i el càncer, particularment de cóllon i coll de l'úter. El folato participa en les funcions mentals i ajuda als nens a mantenir l'atenció. Els fitoquímicos són compostos secundaris, no nutrients que es troben en alguns vegetals i ajuden a protegir contra el càncer i les malalties cardiovasculars.
Tradició popular
Les cols-repollo s'han considerat des de molt antic com a medicinals, i s'han usat en molt diferents malalties, des del seu ús extern contra contusions, nafres o cremades fins al seu ús intern contra afeccions respiratòries o estats nerviosos.

Són múltiples els efectes medicinals que se li atribueixen a les cols, ja des de fa moltíssim temps. En l'antiga Roma ja s'elogiaven les propietats d'aquesta hortalissa. Es considera que les fulles de col serveixen per guarir nafres, úlceres i cremades, ja que són desinfectants i cicatrizantes.

També s'ha usat contra algunes malalties pulmonars, reúma, gota, ciática, així com per a la neteja de les vies respiratòries (angines, ronquera, bronquitis o pleuresía). La col també és usada com a remei contra els estats d'excitació nerviosa, insomni o depressions.

Para totes les dolències citades, la col s'empra de múltiples maneres, ja sigui en forma de cataplasmes, xarops, sucs o cuita.
Interempresas Media, S.L. / 2019 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]