www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Col blanca, Brassica oleracea convar. capitata var. alba / Cruciferae (Brassicaceae)
Gestió de l'ambient de postcollita
Les cols-repollo han de mantenir-se en condicions d'1 a 5ºC, amb una humitat relativa alta, per evitar dessecacions. És convenient controlar també el nivell d'etilè, ja que les cols són molt sensibles a ell.

En el cas de les cols-repollo no sempre es realitza el procés de preenfriamiento, encara que és recomanable en els casos en què la recol·lecció s'ha fet en condicions d'altes temperatures. Si s'usa es recomana aconseguir una temperatura d'1 a 5ºC. En general el mètode més idoni és l'ús d'aire humit, encara que també es pot usar una cambra frigorífica.

Les cols-repollo no solen emmagatzemar-se en països de clima benigne, ja que durant tot l'any hi ha cols fresques. No obstant això, als països amb una climatologia més rigorosa és un mètode comú. A Espanya és molt freqüent que en la mateixa parcel·la es carreguin els camions per al seu enviament al mercat o la indústria.

Les peces es conserven a orri o en recipients com a gàbies o palots. Les condicions òptimes d'emmagatzematge són una temperatura de 0ºC i una humitat relativa alta, de més del 95%.

Les varietats primerenques es poden conservar entorn d'un mes, mentre que les més tardanes es poden conservar fins a 7 mesos. La concentració d'etilè ha de mantenir-se el més baixa possible, ja que provoca l'amarilleamiento i caiguda de les fulles.

En el cas de les cols-repollo també s'ha estudiat l'ús d'atmosferes modificades, però no s'utilitza a nivell comercial. Les condicions òptimes són d'un nivell d'oxigen de l'1 al 5%, i del 2 al 6% per a l'anhídrid carbònic. L'ús d'aquestes atmosferes allarga el període de conservació, no obstant això aquesta pràctica no s'utilitza a nivell comercial. Les cols mantenen més temps el color, amb menys podridures.
Distribució
Les cols-repollo es poden transportar a temperatures de fins a 15ºC , encara que la distribució no ha de superar els 10ºC. La humitat ha de mantenir-se alta a tot moment, i la ventilació ha de ser adequada per evitar l'acumulació d'etilè.

El transport de les cols-repollo ha de fer-se a temperatures entre 0 i 5ºC, amb cogollos preenfriados, encara que admet temperatures de fins a 15ºC, segons la durada del viatge. No han de transportar-se amb espècies productores d'etilè per evitar danys en les cols.

La temperatura de distribució ha de ser de 5 a 10ºC. Hagi de mantenir-se una bona humitat relativa i una adequada ventilació. Per millorar la presentació es poden eliminar les fulles groguenques.
Problemes de postcollita
Les cols-repollo poden presentar diverses malalties i alteracions fisiològiques durant el seu emmagatzematge. Les malalties són causades per fongs o bacteris, com la podridura grisa o la podridura negra. Entre les alteracions fisiològiques estan l'aparició de taques negres, el marcat de les nervadures, l'ennegriment de la nervadura mitjana i les taques necróticas.

Les cols-repollo són susceptibles a diferents malalties i alteracions fisiològiques durant el seu emmagatzematge.

Podridura grisa: l'ocasiona el fong Botrytis cinerea. És una de les principals malalties posrecolección de les cols. Quan es dóna s'observa una podridura sobre la qual apareix una pelusilla de color gris.

Alternaria és un fong que provoca l'aparició de taques de color marró fosc o negre, sobre el qual apareix una pelusilla no gaire densa de color negre.

Mycosphaerella brassicicola: aquest fong produeix sobre les fulles unes lesions marró grisenc fosc o negre. Sobre elles s'observen puntitos negres.

Sclerotinia sclerotiorum provoca una podridura tova i aquosa, sobre el qual creixen uns petits pèls de color blanc algodonoso.

Podridura negra: l'ocasiona el bacteri Xanthomonas campestris, i es caracteritza per la parición d'una pelusilla negra sobre la zona podrida.

Dos bacteris produeixen podridures aquoses, Erwinia carotovora i Pseudomonas marginalis.

Entre les alteracions fisiològiques que presenten les cols estan les següents.

Taques grises: aquesta alteració es caracteritza per l'aparició de petites taques d'aquest color sobre les fulles internes i externes de la col. No se sap amb certesa la seva causa, encara que es creu que està influïda per la fertilització nitrogenada.

Marcat de les nervadures: es produeix en emmagatzematges perllongats. Apareixen senyals negres o marrons sobre el pecíol i la nervadura central. Tampoc es coneixen les causes, encara que també es creu que està influïda per la fertilització.

Ennegriment de la nervadura mitjana: es caracteritza per l'aparició de teixits negres sobre els pecíols de les fulles.

Taca necrótica: les seves causes també són desconegudes, i es caracteritza per l'aparició de lesions enfonsades de més de 1mm de diàmetre i de formes variades. En aparèixer moltes taques s'acaben ajuntant i apareixen zones afectades majors.
Interempresas Media, S.L. / 2019 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]