www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Mongeta verda, Phaseolus vulgaris / Leguminosae (Fabaceae)
Mongeta verda
Existeixen més de 100 varietats diferents de mongetes que es distingeixen entre si per forma, color, sabor i valor nutritiu. Les beines de la majoria d'elles es poden consumir com a verdura. Dins de l'espècie de mongeta comuna (Phaseolus vulgaris) es poden diferenciar dues subespècies: les mongetes d'enrami (Phaseolus vulgaris var. vulgaris) i les jueves nanes o fríjoles (Phaseolus vulgaris var. nanus). En general les mongetes d'enrami tenen la beina més gruixuda i aplanada que les jueves nanes. Les principals varietats de cadascun d'aquests subgrups són:

a) Jueves trepadoras per al seu consum en fresc (denominades a Espanya "jueves verdes" per ser consumides inmaduras fisiològicament)

"Buenos Aires": Varietat de cicle mitjà. Beines aplanades, rectes, d'uns 15-18 cm de longitud i 2-2,5 cm d'amplària, de color verd. Llavor de color crema amb veteado marró, globosa.
"Iluro": Selecció de l'anterior, amb una millor qualitat i capacitat productiva.
"Zondra": Semblant a les anteriors, però amb beines més llargues i més productiva.
"Garrafal Oro": Semi-primerenca, de port bastant elevat i fullatge abundant. Beines de color verd, 18-20 cm. de longitud i 1,5 cm d'amplària, de forma plana i alguna cosa corbada. Llavor gran, de color crema daurat i oblonga.
"Esmeralda": De cicle mitjà. Vigorosa. Beines de 26-27 cm de llarg i 1,5-2 cm d'ample. Molt productiva. Llavor de color blanc.
"Perfecció blanca": Varietat per al consum en fresc i per a conserva. Beines rectes, carnosas, cilíndriques i sense fils, d'uns 15-16 cm de longitud. Llavor de color blanc.
"Meravella de Venècia": Varietat tardana. Beines aplanades, rectes, d'uns 15-18 cm de longitud i color groc. Llavor de color negre, rodona.

b) Jueves mata baixa per al seu consum en fresc (denominades a Espanya "jueves verdes" per ser consumides inmaduras fisiològicament)

"Contendes": Varietat precoç. Beines cilíndriques, llargues i de color verd. Llavor de color crema, allargada. Productiva.
"Garrafal nana": Semitardía. Beines aplanades, arquejades i de color verd. Llavor de color blanc, mitjà llarga.
"Llard dels mercats": Semiprecoz. Beines el·líptiques, rectes, llargues i de color groc. Llavors de color negre i arriñonadas.
"Rocquencourt": Semiprecoz. Beines el·líptiques, llargues i de color groc. Llavors de color negre, allargades.

c) Jueves trepadoras per a gra (consumides seques sota el terme de "mongeta o fesol").

"De Soissons blanca Trepadora": Llavor d'uns 18 mm. Tardana.
"Blanca d'Espanya": Planta amb vegetació densa. Beines aplatades, no gaire llargues. Llavor blanca, llarga i aplatada.
"Ganxet mata alta": Planta vigorosa. Llavor blanca, arriñonada. Molt benvolguda. Es conrea per a la seva recol·lecció a la tardor.

d) Jueves de mata baixa per a gra (consumides seques sota el terme de "mongeta o fesol").

"Ganxet mata baixa": Varietat precoç. Planta vigorosa. Llavor blanca, arriñonada. Es conrea per a la seva recol·lecció a l'estiu.
"Suïssa blanca per a gra": Planta rústica i amb gran vigor. Bona resistència a les malalties. Productiva.
"Nana Borlottina" o "Reina": Varietat molt productiva i precoç. Llavor jaspiada de vermell.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]