www.interempresas.net
  Fruites Hortalisses
es en ca
 
Nectarina, Prunus persica var. nectarina / Rosaceae
Nota: Composició de pes fresc comestibles per 100g.
Valors en format (mín-màx.).
Energia: 40.00-40.00 kcal
Greixos: 0.10-0.10 g
Fibres: 1.20-1.20 g

Minerals

Calci: 7.00-7.00 mg
Zinc: 0.10-0.10 mg
Clor: 5.00-5.00 mg
Fòsfor: 22.00-22.00 mg
Ferro: 0.40-0.40 mg
Magnesi: 10.00-10.00 mg
Manganès: 0.10-0.10 mg
Potasi: 170.00-170.00 mg
Seleni: 1.00-1.00 µg
Sodi: 1.00-1.00 mg
Iode: 3.00-3.00 µg
Proteïnes: 1.40-1.40 kcal
Carbohidrats: 9.00-9.00 g

Vitamines Liposolubles

A Retinol: 0.00-0.00 µg
A Carotenoides: 58.00-58.00 µg

Vitamines Liposolubles

B1 o Tiamina: 0.020-0.020 mg
B2 o Riboflavina: 0.040-0.040 mg
B3 o Niacina: 0.60-0.60 mg
B5 o Àc. Pantotènic: 0.16-0.16 mg
B6 o Piridoxina: 0.030-0.030 mg
Nectarina
La nectarina és un fruit rodó, amb carn sucosa, amb os, semblat al préssec. La seva pell no és vellosa sinó llisa com la de la pruna i es pot consumir sense pelar o pelat. L'època de recol·lecció de la nectarina és durant el mes de maig en l'Hemisferi Nord, encara que es pot trobar als mercats durant tot a l'any ja que es conrea en molts països del món.
Alimentació i nutrició
La nectarina és una de les fruites carnosas que major contingut en vitamina B3 posseeix. Aquesta vitamina participa en el metabolisme dels nutrients, potenciant la degradació del colesterol i per tant, ajuda a reduir el nivell en la sang.
El Fruit
La nectarina és un fruit rodó, amb carn sucosa, amb os, semblat al préssec. La seva pell no és vellosa sinó llisa com la de la pruna i es pot consumir sense pelar o pelat. L'època de recol·lecció de la nectarina és durant el mes de maig en l'Hemisferi Nord, encara que es pot trobar als mercats durant tot a l'any ja que es conrea en molts països del món.

La nectarina és un fruit molt similar al préssec. Realment la nectarina és una varietat del préssec, es tracta d'un préssec sense borrissol o sense pelusa obtingut per mutació genètica del gen de la pelusa pel gen de la pell suau, a més té un color més viu (entre vermell brillant i groc) i són generalment més petits. Contràriament al que la gent creu la nectarina no és un encreuament entre préssec i pruna. És una varietat espontània de préssec, d'aquesta manera els préssecs i les nectarinas són genèticament equivalents.

La paraula nectarina procedeix de ‘nèctar’ a causa del seu sabor saborós. La nectarina és conreada des de fa molt temps. Era coneguda a Anglaterra des de finals del segle XVI i per raons no gaire ben conegudes va estar absent dels mercats europeus durant molt temps. Actualment el seu consum ha anat en augment gràcies a França, Regne Unit i Alemanya, on ha augmentat el seu consum.

Les nectarinas es poden consumir fresques, cuites per a l'elaboració de conserves, melmelades, confitures i gelees. Moltes vegades aquesta fruita pot trobar-se com a ingredient o formant part de farciment de postres, pastissos, pastissos, crepes i fins a sorbets o gelats.

L'època de recol·lecció de la nectarina és durant el mes de maig en l'Hemisferi Nord, mantenint-se a la venda fins a finals de juliol. A Espanya les principals províncies productores són Sevilla i Huelva, que dediquen gran part de la seva producció a l'exportació. Encara que la producció se centri en l'època primaveral en l'Hemisferi Nord es pot disposar d'aquest sucós fruit fora d'aquest període gràcies a altres països productors com Sud-àfrica, Argentina, Xile, Nova Zelanda, Estats Units, etc.
La planta
La nectarina és un arbre molt similar al presseguer, de fet és una varietat d'aquest. És per això que tots dos fruits compartiran característiques comunes, com ser sensible a les baixes temperatures i necessitar molta llum per a la producció de fruits.

La nectarina és de la família de les Rosaceae, espècie Prunus persica varietat nectarina. És a dir que és un arbre molt similar al presseguer.

És un arbre caducifoli, relativament petit de port no gaire vigorós amb un sistema radicular molt ramificat i superficial.

És un arbre sensible a les baixes temperatures. Sofreix per sota dels -15ºC, i donada la seva floració precoç és molt sensible a les gelades primaverals sofrint danys greus a –3ºC. És una espècie que per produir fruits de qualitat necessita molta llum.

Des del punt de vista genètic, el cultiu de la nectarina és un fenomen molt interessant en l'horticultura. Els presseguers poden reproduir-se a partir de llavors de nectarina, i al mateix temps els arbres de nectarina poden sorgir de llavors de préssec. (He eliminat la frase confusa per no induir a error, tampoc era massa important, tan sols una curiositat)

És una planta sensible a les baixes temperatures, aquests arbres sofreixen per sota dels –15ºC, i donada la seva floració precoç és molt sensible a les gelades primaverals, sofrint danys greus a –3ºC. És una espècie que per produir fruits de qualitat necessita molta llum.
Interempresas Media, S.L. / 2024 [ Avís legal | Política de Protección de Datos | Política de cookies | Publicidad]